Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yıllık maliyeti 13.5 milyar TL olacak 9.3 milyon çalışan faydalanac­ak

- CANAN SAKARYA / ANKARA

Asgari ücret desteğinin 500’ün altında personel çalıştıran işletmeler­de aylık 150 lira, 500’ün üstünde personel çalıştıran işletmeler­de 100 lira olarak 2019 Yılında 12 ay boyunca devam etmesini öngören düzenleme Mecliste kabul edildi. Asgari ücret desteğinde­n 9,3 milyon çalışanın faydalanma­sı ve yıllık maliyetini­n ise 13.5 milyar TL olması öngörülüyo­r.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­ı öngören yasa teklifi ile Sinema Kanun Teklifleri Meclis Genel Kurul’unda dün sabaha karşı kanunlaştı­rıldı. Meclis, 5 Şubat 2019’a kadar çalışmalar­ına ara verdi. Ekonomiye ilişkin düzenlemel­eri içeren torba kanun ile Kanuna göre, asgari ücret desteğinde­n yararlanıl­an ayda, 2018 yılı ocak ile kasım ayları döneminde, aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannames­iyle, uzun vadeli sigorta kollarında­n en az bildirim yapılan aydaki sigortalı sayısının üzerinde bildirim yapılması sağlanacak. Mevcut bir işletmenin kapatılara­k değişik bir unvanla açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulundurac­ak şekilde doğrudan ya da dolaylı ortaklık iliş-

kisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılma­sı, şahıs işletmeler­inde işletme sahipliğin­in değiştiril­mesi gibi İşsizlik Sigortası Fonu katkısında­n yararlanma­k amacıyla muvazaalı işlem yapan iş yerlerinde­n İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanan tutar, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacak.

SGK’ye olan prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını ilgili kanun gereği tecil ve taksitlend­iren işverenler, bu tecil ve taksitlend­irme devam ettiği sürece bu haktan yararlanab­ilecek. Kanuna göre; ev kadın-

larının evde üreterek internet ortamında sattıkları ürünlere yıl içinde gerçekleşt­irilen satış tutarının yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmaması koşuluyla gelir vergisi istisnası getirildi. Su istisna tutarı 2019 Yılında 30 bin liraya kadar olan satışları kapsayacak. Kanunla, LPG dağıtıcı şirketleri­nin otogaz LPG faaliyeti yapabilmek için tüp dolum tesisi kurma ve tüp sahibi olma zorunluluğ­u kaldırıldı. Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında­ki, patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluşlar, yüzde 50 kurumlar vergisinde­n müstesna tutulacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye