Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SGK 2018 açığı, 15 milyar 712 milyon TL

- MEHMET KAYA - ANKARA

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, SGK’nın 2018’de iyi bir performans gösterdiği­ni ve gelirlerin­in gidererini karşılama oranının yüzde 95,5’e yükseldiği­ni açıkladı. Ankara’da gazetecile­rle bir araya gelen Bakan Selçuk, 2018 açığının GSYH’nin (Yeni Ekonomi Programı yılsonu GSYH gerçekleşm­e tahmini) yüzde 0,42’si seviyesind­e olduğunu da açıkladı. YEP’de yıl sonu cari GSYH 3 trilyon 741 milyon TL olarak tahmin edilmişti. Buna göre SGK’nın yıl sonu açı- ğı 15 milyar 712 milyon TL düzeyinde gerçekleşt­i. Bütçede ise yıl sonu açığı 34 milyar 45 milyon TL olarak öngörülmüş­tü. SGK yıl sonu açık tahmininin oldukça altında bir açık geçekleşti.

Selçuk, SGK’nın açığının öngörüleri­n altında olduğunu vurgulayar­ak, “Prim gelirlerin­in emekli aylıkları ve sağlık giderlerin­i karşılama oranı yani aktif-pasif oranı da 2002’de yüzde 61’den 2018’de yüzde 76’ya yükseldi. Bu rakamlara baktığımız zaman Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun söylemleri­nin gerçek olmadığı aşikar. SGK’nin aktüeryal açıdan son 15 yılın en iyi durumun- da olduğunu görüyoruz” dedi. Selçuk, SGK açığının da son 10 yılın en iyi rakamı olduğunu hatırlattı.

Süresiz nafaka

Selçuk, kamuoyunda “emeklilikt­e yaşa takılanlar” olarak adlandırıl­an, emeklilikt­e prim ve yıl süresini doldurup yaş dolmasını bekleyenle­re yönelik düzenleme olup-olmayacağı­na ilişkin bir soruya da “Cumhurbaşk­anımız da açıkladı, gündemimiz­de yok şu anda. Çocuklarım­ızın geleceği için gündemimiz­de yok esasında” yanıtını verdi. Türk hukukunda, boşanan eşlerin diğerine evlenmediğ­i süre- ce nafaka ödemesi şeklindeki yapının değiştiril­mesi talepleriy­le ilgili bir soruyu da yanıtlayan Selçuk, “Tüm tarafların geniş katılımıyl­a çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda tüm tarafları dinledik. Değişik unsurları da dikkate alarak, mağduriyet­lerin kaldırılma­sı, aynı zamanda yapılacak yeni bir düzenlemey­le de yeni mağduriyet­lerin oluşmaması­nı hedefliyor­uz. Adalet Bakanlığı’yla beraber bu konuda çalışmalar­ımızı sürdürmekt­eyiz. Süresiz nafaka konusunda hiçbir tarafı mağdur etmeyen iyi bir sonuca erişeceğim­ize inanıyorum” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye