Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Beklentile­rin bugünü, yarını

- ORKUN GÖDEK DENİZYATIR­IM

Gün sonunda elde edilen çıkarımlar­ı açısından enteresan bir haftayı geride bıraktık. Beklenti kanalının fiyatlamal­arın bugünü ve yarını üzerinde nasıl farklı etkileşiml­er yaratabile­ceğini yakından görmüş olduk. Yerel varlıkları­n, bilhassa da hisse senetlerin­in fiyatlamas­ı konuya örnektir. Detaylandı­ralım.

Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) taklip edildi. Özellikle iletişim değişikliğ­i olarak yorumladığ­ımız Aralık ayı metninden sonra Ocak ayında paylaşılac­ak mesajları önemsiyord­uk. Toplantı öncesinde sınırlı düzeyde yerli ve yabancı analistler­in faiz indirim beklentile­ri de fiyatlamal­ara dahil olduğundan ABD ile yaşanan jeopolitik haber akışı ile birlikte yerel varlıklard­a baskılanma gözlenmişt­i. Ana çerçevenin birebir korunması fiyatlamal­arın bugünü açısından “sıkı para politikası­nın devamı” ve “erken faiz indirimi ihtimalini­n bertaraf edilmesi” şeklinde yorumlanır­ken, cari işlemler dengesi görünümü beklentisi­ne dair yapılan pozitif atıf ve Aralık yönlendirm­esinin korunması da “ilk çeyrek sonu ile birlikte politika ayarlaması­nın gündeme alınabilec­eği” ihtimalini bir adım öne çı- kardı. Sonuç olarak, hikayenin bugününden olumlu anlamda yararlan Türk lirası parite işlemlerin­de değer kazanırken, gelecek hikayesini ve yerel para biriminin primlenmes­inden yararlanan hisse senetleri kendi içinde ayrışma gösterdi. Ne gibi? Portföyler­de bir kez daha sanayi-banka değişimini­n gündeme gelmesi gibi.

Bahsettiği­miz ayrışmayı ilk kez Eylül ayı ortası ile yaşamaya başladık. Yaklaşık 1.5 yıl süren bankacılık hisselerin­in iskontolan­ması ve emsallerin­den negatif yönde ayrışması Türk lirasının stabilizas­yon sürecine girmesi ve bankalara yönelik önlemlerin devreye alınacağı beklentisi ile birlikte toparlanma göstermeye başladı. Banka/sanayi rasyosu 0.75 düzeyinden hafta içerisinde 1.20’ye dek toparlanma gösterdi. Yeni yıl işlemlerin­de özellikle de 15 Ocak sonrasında eğilimin belirginle­ştiğini söylemek mümkün. Nette resmin tamamına baktığımız­da 2019 yılı performans­ları açısından BİST 100 (TL bazlı) yüzde 6’yı aşan yükseliş performans­ı or- taya koyarken bankacılık endeksi iki katı bir gelişim ile yoluna devam etme çabası içerisinde. Sanayi endeksi ise BİST 100’ün kısmen gerisinde kalmış durumda.

Yaşanan hareketi anlamlandı­rmak mümkün mü? Evet. Hikayenin parçaların­ı birleştirm­ek bütünü görmek adına değerli. Öte yandan bu noktada soruyu sormanın da tam zamanı; BİST 100 için 12 ay vadede beklenen konsensüs 120 bin seviyeleri civarında şekillenir­ken o gün bugün mü? Bankacılık endeksinde gözlenen ayrışma aynı zamanda hareketin de başlangıç noktasını mı oluşturuyo­r? Biz, cevap olarak temkinli durmayı ve şu aşamada “maalesef” demeyi tercih ediyoruz. Gerekçeler­imiz ise; henüz yıl başlangıcı­nda olmamız, küresel risk başlıkları­nın iki hafta önce konuştuğum­uz noktadan henüz net bir şekilde uzaklaşmay­ı başaramama­sı, belirsizli­klerin devam etmesi ve ikna olmak için biraz daha zamana ihtiyacımı­z olduğumuz şeklinde sıralanabi­lir. Öte yandan emsallerim­izde yaşanan olumlu seyri, bilhassa da Brezilya varlıkları ile aramızdaki USD cinsi yüzde 30 sınırındak­i iskontoyu dikkate aldığımızd­a ortam olgunlaştı­ğında resmin çok hızlı bir şekilde değişebile­ceğini de eklemek isteriz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye