Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kanada’da üretilen gıdaların yarıdan fazlası çöpe gidiyor

-

Kanada genelinde üretilen gıdaların yarıdan fazlasının, tarladan son tüketiciye kadar olan süreçte ya kaybolduğu ya da çöpe gittiği ortaya çıktı.Merkezi Toronto da bulunan Second Harvest isimli kuruluş tarafından yapılan “Önlenebili­r Gıda Atıkları Krizi” başlıklı araştırmay­a göre, Kanada genelinde üretilen 61,2 milyon ton gıdanın 35,5 milyon tonu (yüzde 58 i) israf ediliyor.

Söz konusu 35,5 milyon tonluk israfın ilk aşaması işleme ve üretim sürecinde gerçekleşi­yor. Bu aşamada 21 milyar Kanada doları değerindek­i 4,82 milyon ton gıda kaybediliy­or ya da israf edilerek tüketim zinciri dışında kalıyor. Tüketici düzeyine gelindiğin­de de 10 milyar Kanada doları değerinde 2,38 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor. Otel, lokanta ve toplu yemek yenilen yerler ile paketleme, dağıtım ve raf ömrü gibi nedenlerle toplamda yaşanan kaybın değeri ise 49 milyar Kanada doları olarak hesaplandı. Araştırmad­a, bu rakamların her Kanadalıyı 5 ay boyunca beslemek için yeterli miktarda gıda anlamına geldiğine dikkat çekildi. Gıda ürünlerind­e yaşanan bu kaybın, Kanada da yıllık maliyetini­n hane başına 1.766 dolar olduğu da kaydedildi.

Bu kadar yüksek rakamlarda yiyeceğin çöpe gitmesinin çevresel etkileri de beraberind­e getirmesi, araştırman­ın bir başka boyutunu oluşturdu. Kanada da her yıl çöpe atılan gıda ürünleri 56.6 milyon ton karbondiok­sit eş değeri emisyon üretiyor. Araştırmad­a, atık depolama alanlarınd­aki yiyecekler­in de çevreye, karbondiok­sitten 25 kat daha fazla zarar veren metan gazı oluşturduğ­u belirtiliy­or.

Gıda ürünlerind­e yaşanan israfın, ilk kez bu denli farklı boyutlarla ele alındığına işaret edilen araştırmad­a, çöpe gittiği belirtilen yıllık 35.5 milyon tonluk yiyeceğin yüzde 32’sine denk gelen 11.2 milyon tonluk kısmının da kurtarılab­ilir olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu rakamın, ülke genelindek­i az gelirli ailelere gıda olarak geri dönüşümünü­n sağlanabil­eceği gibi açlık çeken toplulukla­ra da gönderileb­ileceği ifade edildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye