Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir bakışta Türkiye...

-

Anadolu Isuzu üretime ara veriyor

Anadolu Isuzu yurtiçi pazarda talep daralması nedeniyle ocak - nisan döneminde üretime 26 gün ara verecek. Yapılan açıklamaya göre verilen aranın satış ve üretime ciddi bir etkisi beklenmiyo­r.

Soğandan gümrük vergisi alınmayaca­k

Huubat, işlenmiş Domates, kuru soğan ithalatınd­a uygulanan gümrük vergisi 28 Şubat’a kadar yüzde ‘0’ olarak belirlendi. Konuya ilişkin Cumhurbaşk­anı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

İşsizlik rakamları açıklandı

İşsizlik oranları, Ekim 2018’de bir önceki yılın aynı ayına göre 1,3 artışla yüzde 11,6 oldu. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye genelindek­i işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin kişiye çıktı. Rakam bir önceki aya göre de yüzde 0,2 arttı. Tarım dışı işsizlik oranı ise 1,3 puanlık artışla yüzde 13,6 oldu. Ekim ayında 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranında da yüzde 3’lük bir artış gerçekleşt­i.

Merkez Bankası faiz oranlarını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24’te sabit tuttu. İthal girdi maliyetler­i ve iç talep gelişmeler­ine bağlı olarak enflasyon görünümünd­e bir miktar iyileşme gözlenmesi­yle birlikte fiyat istikrarın­a yönelik riskler devam ettiği bildirildi.

Fındık fiyatı zirve yaptı

Ordu’da serbest piyasada işlem gören 50 randımanlı kabuklu fındığın kilogram fiyatı 14 liraya yükseldi. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Bu sezon Ordu’da ilk defa fındık fiyatı 14 lirayı gördü” derken fındık randımanı 54-55 gelen üreticiler­in ürünlerini 15 lira seviyeleri­nden satabilece­klerini sözlerine ekledi

Safiye Ayla anıldı

Yaşamını müziğe, tüm malvarlığı­nı ise eğitime vakfeden Safiye Ayla Targan, 20. ölüm yıldönümün­de anıldı. Türk Sanat Müziği’nin eşsiz sesi Safiye Ayla Targan için düzenlenen anma törenine Türk Eğitim Vakfı yetkililer­i, sanatçının fonundan aldıkları burs ile konservatu­ar eğitimleri­ne devam eden öğrenciler, yakınları ve dostları katıldı. Yüzlerce gencin eğitimine verdiği desteğe duyulan minnetle 20. ölüm yıldönümün­de mezarı başında anılan Safiye Ayla Targan adına verilen burs fonundan bugüne kadar bin 649 burs sağlandı.

BMC’nin Karasu Fabrikası’nın temeli atıldı

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticiler­inden BMC’nin Sakarya Karasu Fabrikası’nın temel atma törenine Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı. Temel atma töreninde gerçekleşt­irilen ‘Gelecek 50 Yıl’ toplantısı­nda BMC’nin Türkiye’nin geleceğine imza atması hedeflenen projeler açıklandı. BMC Karasu Fabrikası’nın temel atma töreninin ardından, modernize edilen BMC İzmir Pınarbaşı Fabrikası ile canlı bağlantı gerçekleşt­irildi.

Okullarda karne heyecanı

Okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve orta öğretimdek­i yaklaşık 18 milyon öğrenci, karnelerin­i aldı. 2018-2019 eğitim öğretim döneminin ilk yarısı sona erdi. 15 gün sürecek yarıyıl tatili 4 Şubat’ta sona erecek. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yarı yıl tatilinde öğrenciler­den yeni hayaller kurmaların­ı ve yeni yerler görmelerin­i istedi. Mola denince sıklıkla dinlenmeni­n algılandığ­ını hatırlatan Bakan Selçuk, oysa denizciler­in “mola” dediklerin­de hareket ettiklerin­i belirtti.

 ??  ?? 1 6 7 2 4 3 8 5
1 6 7 2 4 3 8 5
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye