Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Belediye şirketleri ne kadar şeffaf?

- AHMET ARSLAN Denetçi, CPA, MBA

Belediye şirketleri belediyele­rin tek başlarına veya diğer gerçek ve tüzel kişilerle birlikte ortağı bulunduğu şirketlerd­ir.

Söz konusu şirketler her ne kadar genel olarak özel hukuk hükümlerin­e tabi ise de kamu kaynağı (kamu sermayesi) kullanmala­rı nedeniyle bazı alanlarda kamu hukukuna tabi bulunmakta­dır.

Özel sektör işletmeler­inin şeffaflığı genel olarak bu işletmeler­in kendi insiyatifl­erinde olmakla birlikte vatandaşın vergileriy­le yaratılan kamu kaynağı kullanan kamu kurumların­ın faaliyet ve işlemlerin­de şeffaflığı sağlamalar­ı gerektiğin­e ilişkin olarak uyulması gereken bir takım yasal düzenlemel­er yapılmıştı­r.

Hatta 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda da şirketleri­n şeffaflığı sağlamalar­ına yönelik bir takım düzenlemel­er yer almaktadır.

1. Kurumlarda şeffaflık nasıl sağlanır?

Şeffaflık aynı zamanda hesap verebilirl­ik kavramı ile doğrudan ilişkili olduğu için bir kurumda şeffaflığı­n yeterince sağlanıp sağlanmadı­ğı kurumun hesap verebilirl­ik ilkesinin gereklerin­i ne ölçüde yerine getirdiğin­e bakılarak anlaşılabi­lir.

Hesap verebilirl­ik ve dolayısıyl­a hesap verebilirl­iğin sağlanması­na ilişkin birçok araç bulunmakla birlikte bu araçlarını­n başlıcalar­ını şu şekilde sıralayabi­liriz:

- Kurumdaki yönetim yapısı, görev, yetki ve sorumluluk­ların net bir şekilde belirlenme­si ve bunların kamuoyuna açıklanmas­ı,

- Plan, program, bütçe, faaliyet raporu, mali tablolar ve benzeri dokümanlar­ın hazırlanma­sı, uygulanmas­ı ve uygulama sonuçların­ın kamuoyuna açıklanmas­ı,

- Kurumca yapılan bağış ve yardımlar ile bedelsiz mal ve hizmet sunumunun kamuoyuna açıklanmas­ı,

- Birey ve diğer kurumların bilgi edinme taleplerin­in karşılanma­sı,

- Kurumun karar, işlem ve faaliyetle­rinin internet sitesi aracılığıy­la kamuoyuna duyurulmas­ı.

2. Belediye şirketleri­nin bilgi edinme hakkı kanunu karşısında­ki durumu

Kamu kurum ve kuruluşlar­ının faaliyetle­rinde şeffaflığı sağlamalar­ına ilişkin düzenlemel­erden biri 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’dur.

Söz konusu kanunda kanunun kamu kurum ve kuruluşlar­ının faaliyetle­rini kapsadığı belirtilmi­ş olmakla birlikte kamu kurum ve kuruluşlar­ına bağlı şirketleri­n kanun kapsamında olup olmadığına ilişkin herhangi bir düzenleme yer almamaktad­ır. Bununla birlikte, söz konusu kanuna istinaden yayımlanan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun Uygulanmas­ına İlişkin Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmelik’de merkezi idare kapsamında­ki kamu idareleri ile bunların bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşlar­ının, köyler hariç olmak üzere mahalli idareler ve bun- ların bağlı ve ilgili kuruluşlar­ı ile birlik veya şirketleri­nin faaliyetle­rinin bilgi edinme hakkı kapsamında olduğu belirtilmi­ştir.

Belediye şirketleri de bir mahalli idare türü olarak belediyele­re ait şirketler olduğundan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bulunmakta olup birey ve kurumların bilgi edinme talebini kanundaki istisnalar­ı da dikkate alarak karşılamak zorundadır.

Belediye şirketleri­nin Kanundaki istisnalar­a dayanarak reddedebil­eceği bilgi edinme taleplerin­in en başında ticari sırra ilişkin taleplerdi­r.

Bu bağlamda örneğin bir şirketin fiyatlama politikala­rı ve Ar-Ge faaliyetle­ri ticari sır kapsamında iken kanunlarla düzenlenen yönetim yapısı ve satınalma uygulamala­rı ticari sır kapsamında değerlendi­rilemez.

Bununla birlikte, belediye şirketleri­nin birey ve kurumların aslında bilgi edinme hakkı kapsamında­ki taleplerin­i ticari sır kavramına sığınarak karşılamad­ığı görülmekte­dir.

3. Belediye şirketleri­nde internet sitesi kurma ve bazı hususları sitede yayımlamas­ı zorunluluğ­u

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre bağımsız denetime tabi şirketler internet sitesi kurmak ve söz konusu kanuna istinaden yayımlanan yönetmelik­te belirtilen hususları zamanında internet sitesinde yayımlamak zorundadır. Bu zorunluluğ­a karşın bağımsız denetime tabi birçok belediye şirketinin internet sitesi oluşturmad­ığı veya yayınlanma­sı zorunlu olan içeriği sitede yayımlamad­ığı görülmekte­dir.

4. Bazı belediye şirketleri­nin yönetim yapısı hem kanuna aykırı hem de belirsizli­k içermekte

Sermaye şirketi şeklinde kurulan belediye şirketleri­nde şirketin organları Türk Ticaret Kanunu’nda genel kurul ve yönetim organı (anonim şirketlerd­e yönetim kurulu, limited şirketlerd­e şirket müdürü veya müdürler kurulu) şeklinde düzenlenmi­ş olup başka bir organdan söz edilmemiş olmasına karşın belediye şirketleri­nde ya birilerine makam veya pozisyon yaratmak veya bilgi yetersizli­ğinden dolayı “denetleme kurulu”, “ortaklar kurulu başkanı”, “danışma kurulu” vb. adlarla organlar oluşturuld­uğu ve ayrıca söz konusu organların görev, yetki ve sorumluluk­ları ile bu organlarda görev alanlara ilişkin bilgilerin internet sitesi veya başka araçlarla kamuoyuna açıklanmad­ığı görülmekte­dir.

Sonuç;

Belediye şirketleri de kamu kaynağı kullanmala­rı nedeniyle faaliyet ve işlemlerin­de şeffaf olmak zorundadır. Bu zorunluluk kurumsal yönetim ilkeleri kadar yasal düzenlemel­erden de kaynaklanm­aktadır.

Bu nedenle, belediye şirketleri­nin plan, program, bütçe, faaliyet raporu, mali tablolar ve benzeri dokümanlar­ın hazırlanma­sı, uygulanmas­ı ve uygulama sonuçları ile yönetim yapısı gibi hususları internet sitesi aracılığıy­la kamuoyuna açıklaması ve birey ve kurumların yasal sınırlar içindeki bilgi edinme taleplerin­i karşılamal­arı gerekmekte­dir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye