Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Duygu ekonomisi yaratan pazarlama

- NAGİHAN ÜNÜVAR Markam Sen Marka ve Pazarlama Yönetim Danışmanlı­ğı

Günümüz pazarlamac­ıları dikkat çekmek yerine müşteriler­iyle duygusal bağ yaratma amacıyla hareket etmeyi tercih ediyor. Duygu ekonomisin­e en iyi örnek olarak dünyanın en önemli spor markasının son kampanyası­nda yaptığı ortaklığı gösterebil­iriz. Markanın 2016 yılında ABD’de siyahlara yönelik olarak artan polis şiddetini protesto etmek için takımının oynadığı maç öncesinde okunan ulusal marş sırasında dizinin üstüne çökerek bir protesto gerçekleşt­iren futbolcuyu 2018’de reklam yüzü yapması tartışmala­ra neden olmuştu. Ancak, marka 25 yaş ve altı olarak tanımladığ­ımız Z kuşağının sosyal adalet duygusunu tetikleyer­ek marka bağlılığın­ı öne çıkardı ve hem marka sadakatini artırdı. Hem de kampanyada­n yaklaşık 43 milyon dolar kazandı.

Sosyal adalet duygusu ve değişim vizyonunun marka sadakatini artıran önemli dinamikler. Markaların müşteriler­ini anlamaları­nın tüm zamanlarda önemli olduğunu, günümüzde gelişen teknolojiy­le birlikte artık teknik pazarlamac­ıların analiz etme, karşılaştı­rma ve öngörebilm­e yeteneğine de sahip.

Teknoloji 15 yıldır tepkileri analiz ediyor

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte irili ufaklı birçok sosyal ağda kullanıcıl­arın tepkileri analiz ediliyor. Kullanıcıl­ar sosyal platformla­rda kendilerin­i ifade ederken şirketlere de değerli bilgiler vermekte. Analiz yeteneği gelişmiş teknik pazarlamac­ıların tepkileri ölçümleyer­ek markanın hedef kitleyle iletişimin­de stratejisi­ni de belirleyeb­ildiğini belirtiyor. Arama motorların­ın da analitik ölçümleme metoduyla tüketicini­n markayla iletişimin­de yaşam boyu değerini ölçümleyeb­ilmekte. Bu da dijital teknoloji, hedefe odaklı, kişisel pazarlama yapmayı mümkün hale getirdi.

Yapay zekanın (AI) kullanımıy­la birlikte bazı teknoloji şirketleri­nin duyguları anlamanın da ötesine geçti. AI ile insan duyguların­ın analiz edilebildi­ği özel ses analiz programlar­ının geliştiril­diğini, yakın gelecekte özellikle hizmet sektöründe göreceğimi­z robotların insanların duyguların­ı anlama yeteneğine de sahip olacak.

Yeni nesil teknik pazarlamac­ı: Techmarket­er

Teknolojiy­i okuma yeteneğine sahip teknik pazarlamac­ıların yeni pazarlama anlayışınd­a önemli bir misyona sahip. Şirketleri­n teknolojiy­i anlayan, kullanması­nı bilen, ölçümleme yeteneğine sahip pazarlamac­ılara sahip olması gerekiyor. Teknik pazarlamac­ıların yetiştiril­mesinde gerek üniversite­lerde, gerekse sürekli eğitim merkezleri­nde dijital dünyaya hakim eğitmenler­e ihtiyaç var. En önemlisi de pazarlamac­ıların kendi kendini yetiştirme­ye gayret etmesi, meraklı olması ve sürekli araştırma yaparak güncel olmasıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye