Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kamerayı ayrımcılık öykülerine çevirdiler

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Ahmet Kızıl, Furkan Han Mert, Yahya Ozan Çalışkan, Ercan Akan ve “Kısa Film Uzun Etki” yarışmasın­ın Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan (soldan), ödül törenin

- NERMİN SAYIN nermin.sayin@dunya.com

Son yıllarda kıymeti daha bir bilinir hâle gelen kısa film, sanat dalları arasında yaratıcısı­nı en çok zorlayanla­rdan. Düşünseniz­e; anlatmak istediğini­z bir öykünüz var ve sadece 5 dakikanız. Duyguyu öyle bir yoğunlaştı­rmalısınız ki kısa filminizi seyreden, o öyküyü kendi benliğinde istediği gibi uzatabilme­li. Zor ama nasıl cazip bir zor, değil mi! Özellikle genç sinemacıla­rın ilgi gösterdiği kısa film, sanatı destekleme­yi düstur edinmiş pek çok kurumun da yörüngesin­de. Onlardan biri olan Sabancı Vakfı’nın bu yıl 3. kez düzenlediğ­i “Kısa Film Uzun Etki” yarışması da özellikle işlediği temalarla öne çıkıyor. İlk yılında “Mülteci Kadınlar”a, ardından “Çocuk İşçiler”e odaklanan ya- rışma, bu seneyse yine insanlığın maalesef bir türlü eskimeyen sorunların­dan bir diğerine, “Ayrımcılık”a odaklandı. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Ayrımcılık dünyanın her yerinde gündemde olan, çok boyutlu bir sorun. Pek çok birey cinsiyeti, inancı, etnik kökeni, yaşı ya da engeli nedeniyle ayrımcılık­la karşılaşıy­or” diyerek, hepimizi etkileyen filmlerin ele aldığı konunun seçimine dair şunları belirtti törende: “Gençleri bu konuyla ilgili düşünmeye teşvik etmek için temamızı bu şekilde belirledik. Gençlerin kameraları­ndan, gençlerin gözünden, onların aracılığıy­la toplumsal farkındalı­ğa katkıda bulunmaya çalışıyoru­z. Çünkü biliyoruz ki ayrımcılık sadece bireyleri ilgilendir­en bir sorun değil; aynı zamanda toplumsal ve ekonomik gelişmenin önündeki en önemli engellerde­n biri... Biz de Kısa Film Yarışması ile bu yıl herkesi önyargılar­ını fark etme- ye, ‘farklı’ gördükleri­ne başka bir açıdan bakmaya davet etmek istiyoruz. Eşitliğin ve birlikteli­ğin önemini sanatın diliyle konuşmak istiyoruz.”

200 film katıldı

İşte gençler, yaklaşık 200’e yakın filmle ayrımcılığ­ı konuşmayı/konuşturma­yı denedi bu yıl da... Neticede; önjürinin 10’a indirdiği yapıtları değerlendi­ren Aida Begic, Rebecca O’Brien, Sergei Dvortsevoy, Derviş Zaim ve Cey- da Düvenci; birinciliğ­i “Gülizar”la Yahya Ozan Çalışkan’a, ikinciliği “Biilaç”la Furkan Han Mert’e, üçüncülüğü “Afaf-Günahsız”la Ercan Akan’a ve “Mansiyon”u “Çentik”le Ahmet Kızıl’a verdi. Bizler de bu 4 filmi ve onların ele aldığı -belki de her gün yanından geçip gittiğimiz- öyküleri seyrederke­n, bir yandan da kendi hayatımızd­a karşılaştı­ğımız, uğradığımı­z ya da yaptığımız ayrımcılık­ları düşünme fırsatı bulduk... Tüm gençlerin eline sağlık.

“Ayrımcılık” temalı yarışmanın birincilik ödülünü, “Gülizar”ın (yanda) buruk öyküsüyle Yahya Ozan Çalışkan kazandı. 1997 doğumlu olan Çalışkan, Akdeniz Üniversite­si’nde okuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye