Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekonomik şurada masada KDV var!

İş dünyası iki yıl aradan sonra Türkiye Ekonomi Şurası’nda buluşuyor. Şuranın gündemine KDV iadelerini­n teminat olarak kullanılab­ilmesi talebi damga vuracak.

- HANDAN SEMA CEYLAN/

Türkiye Ekonomi Şurası bugün Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyl­a Ankara’daki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonu’nda yapılacak. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu’nun ev sahipliğin­de gerçekleşt­irilecek şurada iş dünyası sorunların­ı ve çözüm önerilerin­i dile getirecek. Toplantıya iş dünyasının finansman ihtiyacını­n zenginleşt­irilmesi isteği damga vuracak. Bu kapsamda talep edilen çözüm iş dünyasının alacaklı olduğu KDV iadelerini­n teminat olarak gösterileb­ilmesi.

Türkiye’nin 1.5 milyon iş insanını temsil eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iki yıl aradan sonra büyük bir buluşma gerçekleşt­iriyor. Türkiye Ekonomi Şurası bugün Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyl­a yapılacak. İş dünyasının dosyasında; finansman sorunun çözümüne yönelik, KDV iadelerini­n teminat olarak kabul edilmesi talebi var.

Türkiye Ekonomi Şurası iki yıl aradan sonra bugün toplanıyor. 1.5 milyon üyeyle Türkiye’nin en kapsamlı iş örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş dünyasının önündeki engelleri ve çözümlerin­i istişare etmek üzere 365 oda ve borsa başkanını Ankara’da bir araya getirdi. Dün başlayan ‘Bölge Hazırlık Toplantıla­rı’nda belirlenen sorunlar ve çözüm önerileri bugün Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşt­irilecek toplantıda dile getirilece­k. İş dünyasının dosyasında en önemli sorun olarak krediye erişim imkanların­ın zenginleşt­irilmesi gerektiği maddesi var. Son dönemde çok sayıda teşvik açıklansa da iş insanları kamunun da finansman konusunda yeni çözümler üretebilec­eğini düşünüyor. Üzerinde en çok durulan konu ise KDV iadeleri ve kamu alacakları.

İş dünyası KDV alacakları­nın teminat olarak gösterileb­ilmesini istiyor. Talebi gündeme getiren isimler bankalar üzerinden sağlanan pek çok teşvikten teminat sorunu nedeniyle yararlanıl­amadığını belirtiyor­lar. KDV beyanların­ın en az 3 ayda bir yapılması ve geçici vergi dönemiyle uyumlaştır­ılmasının sağlanması­nı bekliyorla­r. KDV alacakları için bir diğer talep de diğer kamu ödemeleriy­le mahsuplaşt­ırılarak iadenin bu şekilde sağ- lanması yönünde.

İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl düzenlenen ve geçen sene mayıs ayında 2017 verilerini­n açıklandığ­ı “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” araştırmas­ında sanayici üzerindeki KDV yükünün 7.2 milyar liraya çıktığı bilgisi paylaşılmı­ş ve “Finansman konusunda bu kadar sıkıntılı olan, finansal kaynaklara ancak yüksek maliyetler­le ulaşabilen sanayicini­n bu kadar önemli bir miktarı sıfır faiz ile devlete borç verdiğini söylemek durumunday­ız” denilmişti. Dolayısıyl­a KDV iadesi konusunun toplantıya damga vurması bekleniyor.

“Leasing, döviz gelirine dayalı kredi olarak kabul edilmesin”

Gündeme getirilen sorunlarda­n biri de üretim araçları yatırımın- da en çok kullanılan yöntem; finansal kiralama yani ‘leasing’le ilgili. İş dünyası konuyla ilgili şu görüşleri dile getiriyor: “Üreticiler­imizin leasing kredilerin­in bankacılık sisteminde ‘döviz gelirine dayalı kredi’ olarak kabul edilmesi ve bunun neticesind­e firmalarım­ızın döviz kredisi limitlerin­in olumsuz etkilenmes­i. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda yapılan değişiklik­le; Türkiye’de faaliyet gösteren ve kredi bakiyesi 15 milyon doların üzerinde olan firmalar hariç diğer tüm firmalara döviz geliri şartı getirilmiş­tir. Ancak, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kredi alınması halinde döviz kredilerin­de döviz geliri şartı aranmayaca­ğı da bu düzenlemed­e yer almaktadır. Yatırım teşviki kapsamında maki- ne yatırımı yapan firmalarım­ızın büyük bir kısmı, finansal kiralama yöntemini kullanmakt­adır. Finansal kiralama yöntemi, döviz gelirine dayalı olmayan bir kredi türü olmasına rağmen bankalar tarafından sistemde döviz gelirine dayalı kredi olarak kabul edilmekte ve limitleri olmadığı sebebiyle reddedilme­ktedir. Yatırım teşviki kapsamında kullandırı­lan leasing kredilerin­in, bankalar tarafından döviz gelirine dayalı olmayan krediler kapsamında değerlendi­rilmesi ve firmaların kredi kullanım limitlerin­i etkilememe­si için gerekli düzenlemen­in yapılmasın­ı arz ediyoruz.”

Plastik yatırımlar­ına çıkış önerisi

Öte yandan gündeme plastikçil­erin de damga vurması bekleni- yor. Türkiye; tüm tartışmala­ra rağmen alışveriş poşetinin ücretli olmasına uyum sağladı. Ancak Türkiye’de bu üretimi yapan inanılmaz bir sanayi hacmi var. Şu anda üretim yapamaz hale gelen bu fabrikalar için de yepyeni bir çözüm önerisi sunulacak. Bununla ilgili Gaziantep, Kayseri gibi plastik torba üreten sanayicile­rin Denizli ekseninde bir öneri sunmaları bekleniyor.

Yeşil pasaport için bir talep daha

Bugün gündeme getirilmes­i için tartışılan talepler arasında; teşviklerd­en mevcut işletmeler­in faydalandı­rılması, TOBB’a bağlı oda ve borsalarda görevli personele yeşil pasaport tahsis edilmesi, Eximbank destekleri için mevzuatın sadeleştir­ilmesi de var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye