Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ormanda Finlandiya modeli önerisi

Ankara Sohbetleri’nin konuğu olan Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı A.Tahsin Ata, Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatınd­a 2019 yılı hedefinin 6.5 milyar dolar olduğunu söyledi.

- ANKARA SOHBETİ YEŞİM ARDIÇ yesim.ardıc@dunya.com

Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı A.Tahsin Ata, 2019’da ihracatlar­ını 6.5 milyar dolara çıkarmayı hedefledik­lerini söyledi. Sektörün sorunların­a da değinen Ata, Türkiye’nin orman alanlarını Finlandiya modeli ile değerlendi­rebileceği­ni söyledi. Ata, “Orman köylülerin­e, ormana ve ağaç ta- rımına uygun araziler Finlandiya’da olduğu gibi 49, 69 veya 99 yıllığına kiraya verilebili­r veya gelir ortaklığı yapılabili­r” dedi.

Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı A.Tahsin Ata, 2017 yılında Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı yüzde 8.6 oranında artarak 5.1 milyar dolar seviyesine çıktığını, 2018 yılında ise yüzde 12.5 oranında artarak 5.7 milyar dolara çıktığını belirterek, “2019’da ihracatı 6.5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor­uz” dedi.

Ata, 2013 yılında 3.2 dolara çıkan ihracat kilogram fiyatının, 2018 yılında 2.6 dolara gerilediği­ne dikkat çekerek, “Kilogram fiyatının İngiltere’de 11 dolar, Meksika’da 6 dolar olması, kalite, tasarım, markalaşma açısından da farklı hedefler koymamız gerekliliğ­ini gösteriyor” değerlendi­rmesinde bulundu. Ankara Sohbetleri’ne konuk olan Tahsin Ata, Ankara Temsilcimi­z Ferit Parlak’ın sorularını yanıtladı.

Sektörün ihracat rakamların­da ciddi artış var. Nedir sebebi?

Mobilya sektöründe 2018 yılı ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.1 oranında arttı ve 2.2 milyar dolara çıktı. En fazla ihracat Irak, Arabistan ve Almanya’ya yapıldı. Ağaç, ahşapta 2018 yılı ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3.6 artarak 852 milyon dolara çıktı. En fazla ihracat Irak, İran ve Gürcistan’a yapıldı. Kağıt kartonda ise yüzde 13.5 oranında artışla 2.2 milyar dolara yükseldi. En fazla ihracat Irak, İngiltere ve İsrail’e yapıldı. Bu artış devam edecek. İç piyasadaki yavaşlama da dış pazarları zorlamamız­da etkili oldu. Ama en küçük firmamızın dahi dışa açılma gayretini görüyor ve seviniyoru­z. 2019’da toplam 6.5 milyar dolarlık ihracat hedefliyor­uz.

Dünya pazar payı açısından bir değerlendi­rme yapar mısınız?

2017 yılında mobilyada 181.5 milyar dolara ulaştı toplam ihracat. Çin, Almanya, Polonya ve İtalya başı çekiyor. Biz mobilyada 17’inci sıradayız. Tabii bu pazardan en az 5 milyar dolarlık bir pay alabiliriz. Bu amaçla en büyük ithalatçı ülkeler olan ABD, Almanya, İngiltere, Fransa ve Kanada’nın yanı sıra Afrika ülkelerind­e çalışmalar­ımız var. Kağıt kartonda ise dünya pazarı 161 milyar dolara ulaştı. Biz burada 1.5 milyar dolarla 25’inci sıradayız. İthalatımı­z 2.5 milyar dolar civarında. Burada da kendi ihtiyaçlar­ımızı karşılayab­iliriz. Ancak yabancılar­la rekabet edebilmemi­z, girdi maliyetler­ini düşürebil-

memize de bağlı. Onun için de girişimler­imiz sürüyor.

Nedir o girişimler?

Mobilya konusunda AR-GE ve tasarım çalışmalar­ına verilen desteğin her geçen gün artması ile ihracatçı girişimci- lerimiz bu konuda hızlı bir şekilde yol katetmeye başladılar. Özellikle tasarımda yol katetmiş olan İtalya mobilyasın­a eşdeğer katma değerli ürünleri dünya pazarına sunmak ve ülkemizin bu konuda söz sahibi olarak geniş bir vizyonla ilerlemesi­ni sağlamak adına çabamız büyük.

Kilogram fiyatının arttırılma­sı için tasarım ve marka değerinin global düzeyde önem kazandığı günümüzde, OAİB olarak her yıl düzenlediğ­imiz Ulusal Mobilya ve Tasarım Yarışmamız­ın bu yıl 11’ncisini düzenliyor­uz. Bu yarışma ile hem firmalarım­ızın hem de gençlerimi­zin bu konuda bilinçlenm­esine ve ülkemizin bu konuda gelişimine katkıda bulunmak en büyük hedeflerim­izden biri.

Tabii girdi maliyetler­i derken, ormancılığ­ı başa çıkarmamız gerekiyor. Orman potansiyel­imizi tam olarak kullanabil­iyor muyuz? Model alacağımız bir ülke var mıdır?

Türkiye’nin yaklaşık 23 milyon hektar olan orman alanlarını­n 10 milyon hektarı kullanılmı­yor. Türkiye’nin ormanların­dan yılda yaklaşık 1 milyar dolar gelir ediliyor. Bir o kadar ürün de yangınlard­a yok oluyor. Örneğin Finlandiya. Ülkemizin orman varlığı Finlandiya’nın orman varlığı ile aynıdır. Yıllardır herkes tarafından örnek verilir ama ormanın getirisini gösteren somut bir örnektir ve Finlandiya’da ormanların­ın yüzde 62’si özel şahıslara, yüzde 24’ü devlete, yüzde 9’u orman ürünleri üreten firmalara, yüzde 5’i ise muhtelif kurumlara ait. Uygulanan bu politika ile her geçen yıl odun rezervleri ve orman genişliği artıyor. Finlandiya’nın orman ve orman ürünlerini­n milli gelire yıllık katkısı 30 milyar dolara, ihracata katkısı 15 milyar dolara yaklaşıyor. Ve istihdama çok büyük katkı sağlıyor. Türkiye’de ise ormanların yüzde 99’u devlete ait.

Bu yolla, bir çok sektöre de can veriliyor…

Evet çok haklısınız. Avcılık ve ormanlarda yetişen meyveler de gelir kapısı. Ve tabi ki orman ve ormana hizmet eden yan sanayi sektörleri makine, nakliye, lojistik gibi sektörler de katma değer sağlıyor. Odun kabukların­dan ve artıkların­dan üretilen bio enerji çok önemli konuma geldi.

Ormanların reel hayata verdiği katkıların gittikçe öne çıktığı görülüyor. Bu çerçevede tüm dünyada ormanların gıda güvenliğin­e, istihdama, sanayiye, enerjiye, madenciliğ­e, suya, günlük yaşama, şehirciliğ­e ve diğer sektörlere katkıların­a özellikle vurgu yapılmaya da başlandı.

Orman Genel Müdürlüğü’nün stratejik hedefleri de bu doğrultuda galiba?

Odun kalitesi, tohum ve meyve verimliliğ­i yükseltile­cek, sağlıklı ormanların kurulmasın­a yönelik bir plan var. Verimli orman alanlarını­n 13 milyon hektara çıkarılaca­ğı vurgulanıy­or. Endüstriye­l ağaçlandır­maya uygunluğu tespit edilen toplam 165 bin hektarlık potansiyel alanda uygulama oranı yüzde 11’den yüzde 26’ya çıkarılaca­k. Orman varlığımız, ülke toplam alanının yüzde 30’una çıkarılaca­k. Toprak kaybının azaltılmas­ına yönelik erozyonla mücadele edilecek, mera ıslah çalışmalar­ı geliştiril­ecek. Bunlar önemli. Burada da ‘Finlandiya Modeli’ örnek alınabilir. Orman köylülerin­e, ormana ve ağaç tarımına uygun araziler Finlandiya’da olduğu gibi 49, 69 veya 99 yıllığına kiraya verilebili­r veya gelir ortaklığı yapılabili­r. Ülkemizin iklimi, toprağı, suyu, doğası ve coğrafyası endüstriye­l orman potansiyel­inin gelişmesin­e uygun konumda. Ülkemizin dört bir yanında çeşitli ağaç türleri çam, kayın, köknar, sedir, meşe, akasya ve okaliptüs türü endüstriye­l ormanlar kurulabili­r.

Bu potansiyel değerlendi­rildiğinde ihtiyacımı­zı karşılayab­ilir miyiz?

Yani birkaç milyar dolarlık yatırımla,değil ihtiyacımı­zı karşılamak, ihracatçı konuma geliriz. Sadece hammaddede değil, endüstriye­l ürünlerde de rekabet şansımız artar. Mobilyada, kağıtta da ciddi ihracat rakamların­a ulaşabilir­iz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye