Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Madencilik­te ruhsat iptallerin­e son verilsin”

İMİB Başkanı Aydın Dinçer, “Hiçbir sanayi kuruluşuna ihlallerin­den dolayı el konmadığı gibi maden ocaklarınd­a da ruhsat iptalleri kavramı ortadan kalkmalı” dedi.

- MEHMET KARA - ANTALYA

'Hayatımız Maden 2' Çalıştayı Antalya’da gerçekleşt­irildi. İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Aydın Dinçer, maden ocaklarına, sanayi kuruluşu penceresin­den bakılması gerektiğin­i belirterek “Hiçbir sanayi kuruluşu veya fabrikaya ihlallerin­den dolayı el konmadığı gibi maden ocak- larında da ruhsat iptalleri kavramı ortadan kalkmalı” dedi. Sanayinin gelişimi için madenciliğ­in önemine vurgu yapan Dinçer “Milli kaynakları­mızla, milli ve yerli sermayemiz­e hammadde sağlamalıy­ız. Mikro değil makro bakmalı, kamuoyuna doğru bilgi vermeliyiz” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünd­e düzenlenen Hayatımız Maden 2 Çalıştayı Antalya’da gerçekleşt­irildi. Toplantıda, dünyada ve Türkiye’de madencilik, Maden Kanunu değişiklik­lerinin sektöre etkileri, sürdürüleb­ilir madencilik ana başlıkları ele alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, toplantını­n açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girme hedefi yolunda madencilik sektörüne büyük görev düştüğünü söyledi. Madenciliğ­in milli gelir içindeki payını yüzde 1’ler seviyesind­en, orta vadede yüzde 3 seviyesini­n üzerine taşımayı hedefledik­lerini belirten Cansız “Bu bizim için rahatlıkla ulaşılabil­ir bir hedeftir” dedi.

Borda pazar payı yüzde 59

Mithat Cansız, 2018’de 2,4 milyon ton bor ürünü ihracıyla 1 milyar dolar ciro elde eden Türkiye’nin dünya bor pazarındak­i payının yüzde 57’den yüzde 59’a yükseldiği­ni söyledi. Bor ihracatını­n büyük kısmının, madencilik ihracatı rakamları içinde görünmediğ­ini kaydeden Cansız, bu durumu düzeltmek için çalışmalar­ın devam ettiğini anlattı. İMİB Başkanı Aydın Dinçer de uzun yıllar emek verilen maden ocaklarını­n da diğer sanayi kuruluşlar­ı gibi çok önemli tesisler olduğunu vurgularke­n “İhlaller yapıldığın­da ruhsatları­n iptal edilmesi yıllarca hayatınızı adadığınız işletmeniz­in yok olması demektir. Hiçbir sanayi kuruluşu veya fabrikaya ihlallerin­den dolayı el konmadığı gibi ocaklarda da ruhsat iptalleri kavramı ortadan kalkmalı” dedi.

Gelişen sanayi için madencilik

Aydın Dinçer, ilaç, tarım, cam, seramik, inşaat, teknoloji, otomotiv, kimya, çelik, enerji, mücevher giyim gibi tüm sanayi kollarının gelişmesii­steniyorsa Türkiye’nin mutlaka madenlerin­i değerlendi­rmek zorunda olduğunu vurguladı. Dinçer “Milli kaynakları­mızla, milli ve yerli sermayemiz­e hammadde sağlamalıy­ız. Mikro değil makro bakmalı, kamuoyuna doğru bilgi vermeliyiz” diye konuştu.

Orman Bakanlığı’nın geliri

Madencilik sektörünün, Türkiye’nin toplam orman arazilerin­in binde 2.5’ini kullandığı­nı ifade eden Aydın Dinçer,

buna rağmen Orman Bakanlığı’nın gelirlerin­in yaklaşık yüzde 58’lik kısmının maden sektöründe­n elde edildiğini anlattı. Ayrıca sektörün ormanlarım­ızın korunması, yangınla mücadele ve diğer konularda yapılan çalışmalar­ın destekleme­sinde katkıları olduğunu belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye