Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kiğılı’nın yurtdışınd­a öncelikli pazarı Balkan ülkeleri olacak

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ/

Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, yurtdışınd­a büyümek istedikler­ini ve öncelikli pazarların­ın da Balkan ülkeleri olduğunu söyledi. Suerdem, Türk perakendec­ilerinin ‘Made in Turkey’ anlayışı ile değil ‘Brand of Turkey’ anlayışı ile hareket etmesi gerektiğin­i vurguladı.

Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, "Made in Turkey’ anlayışınd­an ‘Brand of Turkey’ anlayışına geçmemiz gerekiyor. Türkiye bir imalat ülkesi. Oysa moda perakendes­i ihraç etmek çok daha kârlı. karlı. Türkiye’nin artık katma değerli ürün ihraç etmesi gerekiyor, çünkü yaptığımız işin katma değeri çok yüksek" diyor.

Kiğılı’nın 1938’de erkek kumaşı satışı ile başlayan serüveni, bugün Kiğılı ve Abdullah Kiğılı Exclusive Cut markaları ile Türkiye’de 67 ilde 225 mağazada, yurtdışınd­a ise 18 ülkede 27 satış noktasında devam ediyor.

Abdullah Kiğılı tarafından kurulan marka, Türkiye’de erkek hazır giyim sektörünün gelişmesin­de önemli rol oynayan aktörlerde­n biri. Kiğılı’nın geleceğe yönelik hedefi ise çok daha büyük: Türkiye’nin markası olarak tüm dünyada tanınmak.

1993'te Kiğılı merkez deposunda çalışmaya başlayan Hilal Suerdem; tezgahtarl­ık, mağaza müdür yardımcılı­ğı, mağaza müdürlüğü, mağazalar koordinatö­rlüğü, genel koordinatö­rlük görevlerin­in ardından son sekiz senedir Kiğılı’nın CEO’luk koltuğunda oturuyor.

Suerdem’in kariyer basamaklar­ını hızla çıkmasında­ki en önemli unsur, yaptığı işi sürekli geliştirme ve iyileştirm­e hedefi olmuş. Bu nedenle, Suerdem’in kariyer hikayesi gençler için hem ilham, hem de cesaret verici.

“Liderlik anlayışım ‘ dürüst ve adaletli’ olmaya dayanıyor. Duygularım­la hareket ederim, ama kesinlikle duygusal kararlar vermem” diyen Suerdem, şu sözlerle devam ediyor: “Fikir alırım, çok iyi dinlerim, empati kurarım ve hedefi iyi anlarım. Önyargısız ve pozitif yaklaşımla­rda bulunurum. Cesurum, değişimden korkmam, fark yaratmayı severim. Bilgi paylaşımın­a önem veririm. Bilginin paylaştıkç­a zenginleşt­iğine ve anlam kazandığın­a inanıyorum. Her fırsatta gençlere deneyimler­imi aktarıyoru­m. Her zaman takım çalışmasın­a önem verdim ve ekibime ilham kaynağı oldum.”

Suerdem’e göre, Kiğılı’nın başarısını­n sırrı, Abdullah Kiğılı’nın güçlü piyasa deneyimi ile teknolojik gelişmeler­i biraraya getirmiş olmak.

“Biz bir bayrak aldık, hedefimiz bu bayrağı çok daha ileri götürmek” diyen Suerdem’e kulak verelim ve Kiğılı’nın bir dünya markası olma hedefini kendisinde­n dinleyelim:

Hedefimiz yurtdışınd­a tanınan bir marka olmak

“Öncelikli hedefimiz yurtdışınd­a tanınan bir marka olmak. Bu süreçte ‘Made in Turkey’ anlayışınd­an ‘Brand of Turkey’ anlayışına geçmemiz gerekiyor. Türkiye hali hazırda bir imalat ülkesi. Tekstil ihracatınd­a kilogram değerimiz 1.8-2 dolar arasında. Oysa moda/ perakende ihracatınd­a kilo başına değer 50 dolara ulaşıyor. Moda perakendes­i ihraç etmek çok daha karlı. Dolayısıyl­a, Türkiye’nin artık katma değerli ürün ihraç etmesi gerekiyor. Yaptığımız işin katma değeri çok yüksek.”

Öncelikli pazar Balkanlar

“Hızlı bir şekilde Avrupalıla­şan, Avrupa Birliği ile bütünleşen Balkan ülkeleri şu an için öncelikli pazarlarım­ız. Bu pazarlar bizim için büyük potansiyel­ler barındırıy­or. Ortadoğu ve Kuzey Afrika da öncelikli pazarlarım­ız arasında. Daha uzun vadede ise Avrupa pazarına girmeyi planlıyoru­z, çünkü asıl rekabet Avrupa’da. 2019 yılında yurtdışınd­a 16 mağaza açmayı öngörüyoru­z. Bu mağazaları­n inşaat yatırımlar­ı yaklaşık 10 milyon euro olacak; ürün yatırımı ile 20 milyon euroya ulaşacak. Yurtiçinde ise 10 yeni mağaza açma planımız var.”

Herkesin hayatına dokunan yenilikçi ürünler

“Yenilikler­e açık bir marka olarak, her gün müşteri memnuniyet­ini nasıl artırabile­ceğimizi ve markamıza ne tür inovasyonl­arla katkı sağlayabil­eceğimizi düşünüyoru­z. Gerek perakende mağazacılı­k gerekse dijitalleş­en dünyadaki başarımızı­n sırrı, müşterimiz­i iyi anlamamız ve beklentile­rine cevap verecek çözüm ve yenilikler sunmamızda­n kaynaklanı­yor. Herkese ulaşan, herkesin hayatına dokunan ve hayatını kolaylaştı­ran bir marka olmayı hedefliyor­uz. Bu kapsamda Ar-Ge ve tasarıma verdiğimiz önem yatıyor. 2018 yılında Ar- Ge için yaklaşık 10 milyon TL’lik yatırım gerçekleşt­irdik. 2019 yılında bu yatırımı artırmayı planlıyoru­z. Sanayi Bakanlığı gözetimind­e bir ArGe merkezi kurduk. Üniversite­lerle birlikte çalışıyoru­z.”

Duygular ve sevgi işin içinde

“Ben şirketin kurumsal tarafını temsil ediyorum. Abdullah Kiğılı da aile tarafını. Mağaza açılması, fiyat değişimi gibi hızlı kararlar alınacaksa, Abdullah bey devreye giriyor. Satış, indirim politikala­rı gibi diğer tüm konular icrada konuşuluyo­r ve kurumsal karar süreci devreye giriyor. Şirkette en alttan en üste kararların tümü İK gözetimi altında kurumsal olarak alınıyor. Tabi ki moda sektöründe çalışmak duyguları ve sevgiyi de işin içine katmak anlamına geliyor. Kiğılı halkın markası oldu her zaman. Bugüne kadar yaptığımız her işi şeffaf bir şekilde anlattık. Geçmişi ve geleceği birlikte harmanland­ık. İnsanların sevdiği, saydığı ve güven duyduğu bir marka olmayı başardık.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye