Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İran’a açılan ilk TTM kapandı

- KERİM ÜLKER/

Türkiye, yurtdışınd­a açtığı ilk Türk Ticaret Merkezi (TTM) olan İran temsilcili­ğini kapattı. Böylece TTM’nin var olduğu ülke sayısı da 7’ye inmiş ol- du. Türkiye’nin ABD’de iki, İngiltere, İtalya, Rusya, Almanya, Kenya ve Dubai’de de bir TTM’si bulunuyor.

Törenle açıldı sessizce kapandı

Türkiye’nin hem ticaret gücünü hem de ihracatını artırmak için 2010 yılında “Türk Ticaret Merkezleri” fikri gelişti. 2023 İhracat Stratejisi Hedefleri doğrultusu­nda açılan işte bu merkezleri­n ilk durağı komşu ülke İran oldu. Toplam 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi­n destek gücünü oluşturmas­ı planlanan Türk Ticaret Merkezleri’nin (TTM) ilk durağı olan Tahran’daki açılış oldukça önemliydi. “İlk adım en zor olanıydı” denilerek çıkılan yolda Tahran’daki ilk merkezin açılışı oldukça görkemli olmuştu. Temmuz 2017’deki o açılışa dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte Türk ticaretini­n öncü kuruluşlar­ının yöneticile­ri, İran’dan da yerel hükümetten yetkililer katılmıştı. 4 bin 500 metrelik bir alanda inşa edilen merkez için Zeybekci o dönem, “Biz bunu ilk önce yakınımızd­an, komşumuzda­n ve kardeş ülke İran'dan başlamayı tercih ettik. Bu amaçla ilk ticaret merkezimiz­i de İran'da açıyoruz, çünkü biliyoruz ve inanıyoruz ki İran'la Türkiye birbirinin rakibi iki ülke değil, birbirini tamamlayan iki ülkedir" diye anlatmıştı.

Ticaret Merkezi ile 30 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaretin 50 milyar dolara en yakın sürede ulaşması hedefleniy­ordu. Ancak olmadı.

Açılışı deyim yerindeyse davul-zurna ile yapılan işte o görkemli Tahran’daki Türk Ticaret Merkezi, sessiz sedasız kapandı.

Dubai’de de işler pek yolunda değil

TTM’nin resmi sitesinde İran’daki merkezin olmadığı dikkatimi çekti. Sebebini sorduğum bazı ihracatçıl­ar ise durumu bir başarısızl­ık olarak değerlendi­riyor. Konuştuğum bir ihracatçı, “Komşumuz İran’da başarılı olamadık. Dubai’de de işler pek istenildiğ­i şekilde ilerlemiyo­r. Biz hâlâ ABD’de sektörel bir merkez daha açmak için görüşmeler yapıyoruz” diyor.

ABD’de açılması planlanan mobilya sektörüne yönelik bir merkez olarak planlanmış. Ne zaman açı- lacağı henüz meçhul.

7 ülkede TTM var

Bilindiği üzere Türkiye, ABD’de Chicago ve New York’ta iki TTM’ye sahip. Londra’daki TTM ise geçen yıl eylül ayında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan öncülüğünd­e bir heyetle birlikte açılmıştı. Londra’daki TTM’nin büyüklüğü ise 960 metrekare. Türkiye’nin ayrıca Rusya, Kenya, İtalya, Almanya’da TTM’si bulunuyor. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl ağustos ayında açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı'nda da farklı ülkelerde 35 TTM'nin açılması dikkat çekmişti.

Türk Ticaret Merkezleri, mevcut Türk şirketleri­ne rakip olarak sattığımız malın katma değerini düşürmemel­i yani malzemeler­i en çok sattığımız ve en çabuk ulaşılabil­ir yerlerde değil firmaların özel olarak tek tek rahat gidemeyece­ği ülkelere odaklanmal­ı. Bir anlamda ihracatçıy­a yol gösteren olmalı. ABD, İngiltere gibi ülkeler yerine Latin Amerika, Afrika’nın orta ve güney kesimlerin­e kurulmalı. İran’daki merkezin neden kapandığın­ı tam olarak bilmiyorum? Ancak İran, yeni noktalar için ders niteliği taşıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye