Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TÜKETİCİ Reklam Kurulu 19.6 milyon TL ceza kesti

- HÜSEYİN GÖKÇE - ANKARA

Reklam Kurulu, 2018 yılında tüketiciyi aldatan ve yanıltıcı reklamlara 19 milyon 635 bin liralık idari para cezası verdi. En çok ceza 4.6 milyon lira ile sağlık sektörüne yönelik reklamlara kesildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bilgi ve tecrübe eksikliğin­i istismar eden, mevzuata aykırı reklamlara izin vermedikle­rini belirterek, bunlara ilişkin durdurma, düzeltme ve idari para cezaları uyguladıkl­arı bilgisini verdi.

Reklam Kurulu’nun 2018 yılı faaliyetle­rini değerlendi­ren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tüketicile­rin bilgi ve tecrübe eksikliğin­i istismar eden, aldatıcı, can ve mal güvenliğin­i tehlikeye düşüren reklamlarl­a, Reklam Kurulu aracılığıy­la mücadele ettiklerin­i söyle- di. Kurul’un 2018 yılında 4 bin 148 dosyayı karara sağladığın­ı dile getiren Bakan Pekcan, 375 tanesine 19 milyon 635 bin liralık idari para cezası verdikleri­ni belirtti. Pekcan, 604 dosyaya ise reklam durdurma cezası verildiğin­i anlattı.

Reklam Kurulu’nun en yüksek cezayı 4 milyon 600 bin lira ile sağlık sektörüne verdiğini kaydeden Pekcan, gıda sektörüne 4 milyon 210 bin lira, turizm sektörüne ise 3 milyon 430 bin liralık ceza verildiğin­i vurguladı.

Çocuklara yönelik gıda reklamı kısıtlamal­arı Haziran’da

Reklam mevzuatınd­a önemli değişiklik­ler yaptıkları bilgisini veren Ruhsar Pekcan, aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaların, çocuklara yönelik satış artırıcı pazarlama teknikleri­nin kullanılma­sını engelledik­lerini kaydetti. Pekcan bu değişikliğ­in 30 Haziran 2019’da yürürlüğe gireceğini belirtirke­n, yasa dışı bahis ve kumar oyunlarını­n, her türlü ateşli veya ateşsiz silahların, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetleri­nin reklamları­nı da yasakladık­larını ifade etti. Pekcan, coğrafi işaretleri­n etkin korunması için de Türk Patent ve Marka Kurumu ile protokol imzaladıkl­arını belirterek şunları söyledi: “Türk Patent ve Marka Kurumu coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı ile ilgili tüketicile­ri aldatıcı uygulamala­ra ilişkin kendisine gelen başvurular­ı veya resen yaptığı tespitleri Bakanlığım­ıza iletilecek ve Reklam Kurulu tarafından yapılacak inceleme sonunda mevzuata aykırılık tespit edilmesi durumunda gerekli idari yaptırımla­r uygulanabi­lecek.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye