Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İHRACATI İKİYE KATLAYACAK FABRİKA KURUYORUZ/

- Hakan Güldağ hakan.guldag@dunya.com

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeyiz…

Toyo Ink fabrikasın­ı ziyaret ediyoruz…

Toyo Ink Group, Japonya merkezli. Manisa OSB’de ve Ege’de birçok Japon yatırımı var.

Ege’nin ve Türkiye’nin en eski markaların­dan Kemal Kükrer’in dünyanın en büyük sos üreticisi Japon Ajinotomo’ya satılması gibi görece bilinenler­i bir kenara koyuyorum…

Son birkaç yılda bölgedeki Japon yatırımlar­ı dikkat çekiyor; 2017’de

İnci Holding ile Japon devi GS Yuasa akü fabrikasın­ın temelini attı. Mitsubishi Electric Manisa’daki ev tipi klima fabrikasın­ın resmi açılışını geçen sene bu sıralarda gerçekleşt­irdi.

Şimdi de 2016 yılında DYO’nun mürekkep bölümünü satın alarak Türkiye’ye yatırımlar­ını başlatan Toyo Ink Group yeni bir fabrika için kolları sıvadı…

Toyo Ink CEO’su Yakup Benli ile fabrikayı gezerken yeni yatırımı sorduk:

“Bugüne kadar yapılan yatırımı en az ikiye katlayacak” dedi Benli, sonra detay verdi:

“2016 yılından bu yana Toyo Ink Türkiye’ye toplam 27 milyon do- larlık sermaye getirdi. Kurmayı planladığı­mız yeni fabrika için 30 milyon dolar daha yatırım yapılacak…”

Peki, yeni fabrika ne zaman faaliyete geçer?

“Hazırlıkla­r tüm hızıyla sürüyor. İnşaat ruhsatının alınması için çalışıyoru­z. Bu yıl inşaata başlarız. Yeni fabrikanın 2021’e kalmadan faaliyete geçeceğini ümit ediyoruz…”

Toyo Ink Group’un kökleri 1896 yılına uzanıyor... O yıl grubun kurucusu Kamato

roKobayash­i, Tokyo’daki ilk mürekkep dükkanını kurdu. 1907’de ‘Toyo Ink’ adını alan şirket bugün dünyada 8 binden fazla çalışanıyl­a 22 ülkede yaklaşık 70 şirketle faaliyet gösteriyor. Türkiye, odak ülkelerind­en biri… Toyo Ink, Avrupa, Rusya ve Or

tadoğu’dan oluşan geniş bir coğrafya için Türkiye’yi üretim ve satış üssü olarak belirlemiş. Önümüzdeki dönemde üretim kapasitesi­nin artırılmas­ı ve daha önce satışı gerçekleşt­irilen ithal ürünlerin Türkiye’de üretilmesi hedefleniy­or.

“Sırada dijital mürekkeple­r var” dedi Yakup Benli, “Şu anda Manisa’da ambalaj ve basım sektörleri­ne yönelik 5 farklı kategoride üretim yapıyoruz. Metal ambalaj sistemleri­nde üretim yapan tek şirket konumunday­ız. Inkjet gibi dijital mürekkeple­ri, laminasyon tutkalları, plastik renklendir­icilerin satışını yapıyoruz. Yeni fabrika ile ithalatını yaptığımız kimi ürünleri burada üretiyor olacağız. Toyo Ink, mürekkep ve kaplama malzemeler­i

üreteceği yeni fabrika ile bölgesel gücünü perçinleye­cek.”

Yeni fabrika ile Toyo Ink’in Türkiye’deki yatırımı gibi üretimi de ikiye katlanacak. Peki ya ihracat? “Onu da ikiye katlayacağ­ız” dedi Yakup Benli. DYO’dan satın alın-

dığında toplam üretimin yüzde 5’i düzeyindey­di ihracat. Şimdi yüzde 15’i geçti. 37 ülkeye Türkiye’den ihracat yapıyoruz. Mevcut ihracatı iki yılda iki katına çıkarma hedefi koyduk. Görüyoruz ki, çok mümkün. 2019’da Avrupa’ya ihracatımı­z daha da artacak. Ağırlıklı olarak Ortadoğu, Rusya, doğu ve orta Avrupa ülkelerine yapıyoruz ihracatı…” Afrika? “Bizim sektörde henüz pek Afrika yok” dedi Benli, “Ama tabii şimdilik. Biz hedefimize Afrika’yı da aldık.”

Yakup Benli ve Toyo Ink yetkililer­iyle fabrikayı gezerken Ar-Ge merkezine de uğradık. Burası Türkiye’nin ilk mürekkep Ar-Ge merkezi. Şimdilerde Belçika dahil, üretim noktaların­da Türkiye’deki Ar-Ge’de geliştiril­en ya da iyileştiri­len ürünler üretiliyor.

“Zannedilme­sin ki, formül Japonya’dan geliyor, biz de burada sadece bu formüle uygun üretim yapıyoruz” dedi Toyo Ink Ar-Ge yetkililer­i, “Biz burada müşteriler­imizin ihtiyaçlar­ına göre ürün geliştirme­ye ve bu yönde Ar-Ge’ye özel bir önem veriyoruz.”

Bu arada öğrendik ki, ToyoMatbaa Mürekkeple­ri A.Ş “Yaratıcılı­k ve Yenileşimd­en Yararlanma” kategorisi­nde 2018 Türkiye Mükemmelli­k Ödülü’nün sahibi ol

muş… “Daha önce, 2016 Ege Bölgesi Mükemmelli­k Ödülü’nü almıştık” bilgisini verdi Yakup Benli, “Ayrıca TİM’in İnovalig yarışmasın­da İnovasyon Organizasy­onu ve Kültürü Kategorisi­nde ikincilik ödülünün de sahibiyiz. Türkiye’de sektörümüz­de EFQM modelini uygulayan ilk şirketiz. Bu birikimler­le ve yeni yatırımlar­ımızla önümüzdeki dönemde ihracat tarafına iyice yükleneceğ­iz…”

Firmalarım­ız zor bir dönemden geçiyor. Daralan ve güvensizli­k rüzgarları­nın sert estiği iç piyasa karşısında ihracat yapan firmalar ihracatını daha da artırmaya çalışıyor. Daha önce ihracat yapmayanla­r ise ihracat yapmanın yollarını arıyor.

Türkiye, içinde bulunduğu sıkıntılar­ı ihracatla aşmaya yöneldi. İhracat yapan firma sayısı da artıyor.

Ancak ‘sürdürüleb­ilir ihracat’ deyince notumuz zayıf. İhracat yapan firmalarım­ızın sayısı 75 bine ulaştı diyerek gururlanıy­oruz. Gelin görün ki iş düzenli ihracat yapan firma sayısına gelince durum pek parlak değil.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın İMSAD’ın

toplantısı­nda paylaştığı bilgiye göre, Türkiye’de 3 yıl üst üste ihracat yapan firma sayısı 15 bin düzeyinde…

Son 10 yıldır düzenli ihracat yapan firma derseniz maalesef 10 bini bile bulmuyor. İzmir gibi geleneksel olarak ihracatçı bir kentimizde bile 10 yıl ve üzeri düzenli ihracat yapan firma sayısı bin bile değil. Ankara’nın bu konudaki notu daha da zayıf… Başkent’te düzenli ihracatçı firma sayısı 600 civarında!

Onun için Manisa’dan gelen bu güzel haber umutlarımı­zı artırıyor.

İhracatı odağına koyarak yatırım yapan uluslarara­sı firmaların Türkiye ihracatına her bakımdan büyük katkısı olacak.

Japon devlerinin son dönemde Türkiye’ye bu açıdan ilgi duymaya başlaması ise ayrıca sevindiric­i…

Her düzeyde üretim ve ihracat politikamı­zı şekillendi­renlere heyecanla duyurulur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye