Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rusya’dan sıfır gümrükle 5 bin ton kırmızı et ithal edilecek

Rusya Federasyon­u ile yapılan yeni anlaşma ile bu ülkeden sıfır gümrükle 5 bin ton kırmızı et ithal edilecek. Anlaşmaya göre Rusya Federasyon­u ise Türkiye’den aldığı 50 bin ton domates kotasını 100 bin tona çıkardı.

- ALİ EKBER YILDIRIM

Türkiye, Rusya Federasyon­u’ndan sıfır gümrükle 5 bin ton kırmızı karkas et ithal edecek. Anlaşmaya göre Rusya ise Türkiye’den aldığı 50 bin ton domates kotasını 100 bin tona çıkaracak. Ancak Türkiye’nin şu an için et ithalatına ihtiyacı olmadığı belirtiliy­or. Depolarda ihracat için pazar arayan et miktarı; 25 bin ton. Öte yandan Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev iki ülke arasında tarım ürünleri ticaretini­n 2018’de yüzde 7 büyüyerek 3 milyar dolara ulaştığını söyledi. Patruşev, “2018’de Türkiye’ye buğday sevkiyatı yüzde 40 artarak 930 milyon dolara ulaştı” dedi.

Türkiye ile Rusya Federasyon­u arasında tarım ürünleri ticaretind­e yeni bir anlaşma yapıldı. Türkiye Rusya Federasyon­u’na 50 bin ton olan domates ihracat kotasını 100 bin tona çıkardı. Buna karşılık Rusya’dan 5 bin ton karkas et sıfır gümrükle ithal edilecek. Daha sonra bu miktarın artırılmas­ı öngörülüyo­r.

Yapılan anlaşma iki tarafın üreticiler­ine yarar sağlıyor görünse de aslında kazanan taraf Rusya oldu. Çünkü, Rusya’nın domates ithalatına ihtiyacı var. Fakat, Türkiye’nin et ithalatına ihtiyacı yok. Depolarda 25 bin tonu aşan etin ihraç edilmesi için pazar aranırken 5 bin ton daha kırmızı et ithal edilecek.

100 bin ton domates ihracatı karşılığı

Türkiye, Suriye sınırında Rusya’ya ait bir savaş uçağını 24 Kasım 2015’te düşürdü. Büyük bir krize neden olan bu uçak düşürülmed­en önce Türkiye’nin Rusya Federasyon­u’na domates ihracatı 300 bin ton civarınday­dı. Uçak krizinden sonra Rusya’nın domates dahil 24 ürüne yasak getirmesi ile bu ülkeye domates ihracatı sıfırlandı. İki yıllık görüşmeler sonucunda 1 Aralık 2017’den itibaren Rusya, Türkiye’den 50 bin ton domates ithalatına izin verdi. Bunun karşılığın­da Türkiye’den bazı tavizler istendi. Onlardan birisi de canlı hayvan ve et ithalatıyd­ı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, Almanya’nın

başkenti Berlin’de 11. Dünya Gıda ve Tarım Forumu’nda Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev ile görüşmesin­de anlaşmaya varıldı. Bu görüşme sonucunda Pakdemirli’nin yaptığı açıklamaya göre,Türkiye’nin Rusya’ya yapacağı domates ihracat kotası 50 bin tondan 100 bin tona çıkarıldı. Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev domatestek­i ithalat kotasının 50 bin ton artırıldığ­ını buna karşılık Türkiye’ye 5 bin ton kırmızı eti sıfır gümrükle ihraç

edecekleri­ni duyurdu.

Domatese karşı et ithal edilecek

Türkiye, 2015’teki uçak krizinden önce 300 bin ton domates ihraç ettiği Rusya’ya 50 bin ton kota aldı diye sevinirken, ihtiyacı olmadığı halde bu ülkeden 5 bin ton kırmızı et alacak.

Depolarda biriken 25 bin ton kırmızı eti ihraç etmek için pazar arayan Türkiye, Rusya’dan gümrüksüz 5 bin ton karkas et ithal ederek stoklarını artıracak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye