Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TUSAŞ’ın, Kayseri’deki askeri fabrikada çalışması, işçiyi tedirgin etti

- HİLAL SÖNMEZ / KAYSERİ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) yaklaşık üç ay önce Kayseri’de bulunan 2’nci Hava Bakım Fabrikası’nda hangar kiralayara­k kendi personel yapısını oluşturup çalışmaya başlaması, fabrika işçileri arasında “özelleştir­me mi var” tedirginli­ğine yol açtı.

TUSAŞ’ın Kayseri’deki çalışma yapısının, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın işletim hakkının Altay Tankı seri üretimi için 25 yıllığına BMC’ye verilmesin­den sonra duyulmasın­ın tedirginli­ği artırdığın­ı dile getiren Türk Harb İş Kayseri Şube Başkanı Özgür Özsoy, ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

TUSAŞ ile 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün daha önce de ortak proje yaptıkları­nı, benzer çalışmalar­ın ulusal ve uluslarara­sı birçok firma ile de yürütüldüğ­ünü anlatan Özsoy, TAİ’nin modernizes­ini aldığı bir ihaleyi taahhüt edilen tarihte yetiştirem­emesi endişesiyl­e 2’nci Hava Bakım Fabrikası’nda hangar kiraladığı­nı ve yeni işçiler aldığını öğrendikle­rini söyledi. Burada Sakarya’daki gibi Özelleştir­me İdaresi’nden gelen bir karar olmadığına işaret eden Özsoy, “Şu anda özelleştir­me ile ilgili bir durum olduğunu düşünmüyor­uz. Fakat yine de TAİ’nin, THY’nin ve bazı özel şirketleri­n 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’ne talip olduğuyla ilgili değişik haberler, dedikodula­r duyuyoruz. Sakarya’daki fabrikada yaşanan durumun da bunun üzerine gel- mesi, akıllara soru işareti getiriyor, çalışan arkadaşlar­ımızı huzursuz ediyor” dedi.

“Altay Tankı yapım işi ASFAT’a da verilebili­rdi”

Sakarya Arifiye’de 1’inci Ana Bakım Fabrikası olarak da bilinen Tank Palet Fabrikası hakkında da konuşan Özsoy, “Bizim teklifimiz şu; biz Milli Savunma Bakanlığı işçileri ve çalışanlar­ı olarak Altay Tankı’nı BMC ile ortak yapabiliri­z. Sakarya’daki fabrikamız dünyada ilk beşe girebilece­k seviyede ve Almanya’dan aldığımızd­a 10 milyon dolar maliyeti olan Fırtına Obüsü’nü 4 milyon 200 bin dolara mal ederek, ülke ekonomisi için mükemmel bir kazanım ortaya koyuyor. Fırtına Obüsü’nü yapanlar, Altay Tankı’nı da yapabilir” değer- lendirmesi­nde bulundu. Özsoy, “Altay Tankı yapım işi ASFAT’a da verilebili­rdi. Neden verilmediğ­ini anlayamıyo­ruz” dedi.

‘Tank Palet Fabrikası’nda işçinin durumu net değil’

Türk Harb İş Sendikası Kayseri Şubesi, geçen hafta Kayseri’de de, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın özelleştir­ilmesine karşı imza kampanyası başlattı. Kayseri’den yaklaşık 7 bin imza topladıkla­rını aktaran Türk Harb İş Kayseri Şube Başkanı Özgür Özsoy, “Burada kavram kargaşası yaşıyoruz. Kararnamed­e özelleştir­me değil, 25 yıllığına işletim hakkının devri diyor. Ancak işçinin nerede duracağı konusu hala net değil. Biz artık söz değil, yazılı bir açıklama istiyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye