Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rize’nin beyaz çayı kilosu 4 bin liraya yok satıyor

- NECATİ TUZCU / RİZE

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, 5 yıl önce üretimine başlanan beyaz çayda, geride kalan hasat döneminde 911 kilo üretim gerçekleşt­irildi. Dünyada, ‘İmparatorl­arın çayı’ olarak bilinen, Türkiye’de ise ‘Beyaz iksir’ adıyla kilosu 4 bin liradan 2 ay önce satışa çıkarılan beyaz çay, kısa sürede tükendi.

Çay İşletmeler­i Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından başlatılan uygulamayl­a, ‘Tomurcuk’ olarak bilinen ve üreticiler tarafından elle toplanan çayın üst filizlerin­den elde edilen beyaz çayın üretiminin artırılmas­ı için çalımalar sürerkek, bu üretim döneminde ÇAYKUR üreticiden kilosu 500 liraya 911 kilo beyaz çay aldı. 20’şer gramlık kavanozlar­da 80 liradan satışa sunulan beyaz çayı, Çaykur üretici ve çalışanlar­ına ise indirimle kilosu 2 bin 250 liradan satıldı. Beyaz çayın bu yıl özellikle yurtdışınd­an talep gördüğü belirtildi. Ortadoğu ve Arap ülkelerini­n yanı sıra Avrupa’dan da çok sayıda kişi beyaz çay için siparişte bulundu. Beyaz çayın yok satmasında hem üretimin az olma- sı hem de üreticiler­in beyaz çayı kendileri için saklamasın­ının etkili olduğu belirtildi. Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, beyaz çayın üretiminin sınırlı miktarda olduğunu belirterek, "Hasat döneminde üreticiler­den 911 kilo beyaz çay aldık. Üretim miktarı düşük kaldığı için fazla çay alamadık. Kilosu 4 bin liraya satılıyor. Gelecek yıllarda bu miktarı artırmaya çalışacağı­z” dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 5 yıl önce başlanan beyaz çay üretiminde geçen sürede 3 ton ürün elde edildi. Dünyada kilosu bin dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirm­esinin yanı sıra, insan sağlığına önemli faydaların­ın bulunduğu biliniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye