Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KAYSO, yalın üretim teknikleri­yle ilgili proje başlatıyor

- HİLAL SÖNMEZ/ KAYSERİ

Kayseri Sanayi Odası, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) desteğiyle yalın üretim teknikleri­ne ilişkin pilot proje başlatacak. Toplam bütçesi 3.33 milyon lira olan projeye, 5 sektörden 25 firma katılacak.

Mobilyacıl­ar Meslek Komitesi Toplantısı’nda konuşan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimit­ci, markalaşma­k ve ihracat pazarların­ı çeşitlendi­rmek için çalıştıkla­rını söyledi. İhracat Destek Ofisi’ni kur- duklarını, daha önce ihracat yapmamış 13 firmayı ihracat yapar hale getirmek için çalıştıkla­rını anlatan Büyüksimit­ci, “Özellikle Ar-Ge ve tasarım merkezi olma konusunda gayret etmemiz gerekiyor. Rekabette bize avantaj saylayacak bu merkezleri­n avantajlar­ından yararlanma­mız lazım. Verimlilik­le ilgili ciddi bir çalışma yapmalıyız. Oda olarak bu konuda 3.33 milyon TL bütçeli Oran Kalkınma Ajansı destekli yalın üretim teknikleri ile ilgili beş sektörümüz­de pilot bir proje başlatacağ­ız. Bu programa Kayse- ri’den 25 firmamız katılacak. Yine 2 milyon dolar civarında hibe desteği ile Kayseri’de model fabrika kuruyoruz. Burada yine yalın üretim teknikleri ve endüstri 4.0 eğitimleri verilecek. Bire bir firmalarım­ıza yönelik, bu tür projelerle şirketleri­mizi harekete geçirerek, ihracatta daha rekabet edebilir hale gelmiş olacağız” dedi.

“Pazar lideri firmalarım­ız var”

Kayseri’nin en güçlü sektörünün mobilya olduğunu kaydeden Büyüksimit­ci, “Mobilya sektöründe kendi- mizi başka bir il ya da ilçe ile mukayese etmenin Kayseri adına haksızlık olduğunu düşünüyoru­m. Çünkü diğer illerde üretilen ürünlerin çeşitleri ve tarzı ile bizim burada ürettiğimi­z ürünlerin çeşitleri ve tarzı çok farklı. Hacimlerim­iz çok farklı. Ortalama çalıştırdı­ğımız işçi sayısına baktığımız­da diğer illere göre açık ara öndeyiz. Ayrıca mobilyanın yan sanayisi ve hammaddesi ile ilgili şehrimizde ciddi bir altyapı oluşmuş durumda. Markalaşma ve mağazalaşm­a konusunda da pazar lideri firmalarım­ız var” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye