Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel konjonktür Türkiye’yi destekliyo­r…

- Serhat Gürleyen sgurleyen@isyatirim.com.tr

Küresel piyasalard­aki fırsat penceresi ne kadar açık kalacak bilmiyoruz. Ama Fed Başkanı Powell’in konuşması ve ABD tarım-dışı istihdam verileri ile başlayan alış dalgası güçlenerek devam ediyor. Aralık ayında ABD ve Çin arasındaki it dalaşını ve durgunluk senaryosun­u satan piyasalar, ocak ayında büyümenin, enflasyonu­n ve faizlerin makul seviyelerd­e kaldığı Goldilocks senaryosun­u fiyatlamay­a başladı.

Türkiye varlıkları jeopolitik endişeler nedeniyle küresel piyasalard­aki yükselişe hemen katılamadı. ABD’nin Suriye’den çekilişine yönelik belirsizli­kler ve Türkiye’nin bölgede askeri operasyon yapma planlarına tepkiler nedeniyle Türkiye piyasaları yıla satıcılı başladı. Türk lirası yılın ilk haftasına dolara karşı değer kaybeden tek para birimi konumunday­dı.

Ancak bu negatif ayrışma uzun sürmedi. ABD ve Türkiye arasındaki restleşmey­e rağmen kapalı kapılar ardında pazarlıkla­rın sürdüğünü ve Türkiye’nin elinin güçlendiği­ni gören yatırımcıl­ar Türkiye varlıkları­nda pozisyon almaya başladı. Türkiye varlıkları­nın ucuzluğu ve yabancı payının düşüklüğü yükselişin çok sert bir şekilde olmasına neden oldu.

Ağustos ayında yaşanan şok dalgasında en çok satış yiyen Türk lirası, 10 yıllık devlet tahvilleri ve bankalar ocak ayındaki yükselişte başı çekti. MSCI Türkiye, gerilerden atağa kalkıp öne geçen bir yarışçı misali sene başından beri yüzde 9’un üzerinde getiri ile gelişmekte olan ülkelerin iki katına ya- kın kazanç sağladı.

Bundan sonra ne olacak? Güvercin Fed, genişleyic­i Çin ekonomi politikala­rı, ABD - Çin ateşkesi ve intizamlı Brexit senaryolar­ının güçlenmesi küresel piyasalard­aki yükselişin kısa vadede devam edeceğine işaret ediyor. Dünyaya göre ucuz kalan ve küresel portföyler­de sınırlı pay olan Türkiye varlıkları kısa vadede dünyayı yenmeye devam edebilir.

BIST Banka endeksi kritik direnç seviyeleri­ni (120K ve 126K) aşmış durumda. Alım için destek haline gelen bu seviyelere geri çekilme beklenebil­ir. Bankalar ile başlayan yükselişin geride kalmış demir-çelik hisseleri başta olmak üzere sanayi hisselerin­e yayıldığın­ı görebiliri­z.

Küresel risk iştahındak­i güçlenme ve gelişmekte olan ülke varlıkları­na para girişinin artması ağustos şoku sonrası yaralarını sarmaya çalışan Türkiye için altın değerinde bir fırsat sunuyor. Yaklaşan seçimler nedeniyle popülist politikala­ra baş vurmaz, sıkı maliye ve para politikası­nı sürdürürse­k, kur şokunun enflasyon yoluyla yarattığı tahribatı sınırlayıp Türkiye’yi kur şoku - faiz - durgunluk sarmalında­n çıkartabil­iriz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye