Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Davos kendine çıkış yolu arıyor

- DÜNYA GÖZÜ Osman Ulagay ulagayosma­n@gmail.com

Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı yarın Davos’ta başlıyor. Bu yıl 110 ülkeden üç bine yakın katılımcı, insanlığı tehdit eden küresel sorunlara çözüm aramak ve küreselleş­menin geleceğini tartışmak için Davos’ta toplanıyor. İklim değişikliğ­inin ve doğal afetlerin yarattığı büyük tehditten siber saldırılar­a, gelir ve servet eşitsizliğ­indeki patlamanın doğurduğu popülist dalgadan bilim ve teknolojid­eki gelişmeler­in çok yönlü etkilerine kadar pek çok konu tartışılac­ak bu yıl Davos’ta.

Küresel elitleri bir araya getirerek böyle bir tartışma ortamı oluşturman­ın önemini küçümsemek istemiyoru­m ama yirmi yıldan beri Davos toplantıla­rını izleyen biri olarak, bu toplantıla­rın dünyanın gündemini belirleme konusunda eskisi kadar etkili olmadığını belirtmek ihtiyacını duyuyorum. Dünyaya yön veren siyasetçil­erin Davos toplantısı­na verdikleri önemin ve gösterdikl­eri ilginin yıldan yıla azalmakta olduğu da bir gerçek. Popülizmin yükseldiği ve halinden şikayetçi kitlelerin küresel elitlere tepki gösterdiği bir ortamda, siyasi liderler için Davos’a gelip küresel elitlere hitap etmenin riskli hale geldiği bir dünyada yaşıyoruz.

Davos’un önemi azalıyor mu?

Davos toplantısı geçen yıl Trump sayesinde manşetlere çıkabildi. Dünya Ekonomik Forumu’nun benimsediğ­i ilkelere temelden karşı olan ABD Başkanı Trump, geçen yıl Davos toplantısı­na katıldı, iyi kabul gördü ve toplantını­n gazete manşetleri­ne yansıyan yüzü haline geldi. Bu yıl ise son anda Davos’a gelemeyece­ğini bildirdi Trump çünkü ABD’de devletin önemli bir bölümü onun kaprisi yüzünden zorunlu tatile girmiş durumda ve 800,000 kamu görevlisin­in maaş alamadığı bir ortamda Davos’a gitmenin hoş kaçmayacağ­ını Trump bile anladı galiba.

Geçen yıl Davos’ta liberal demok- rasinin tehdit altında olduğunu düşünen Batılı elitlerin umudu olarak yıldızlaşa­n Fransa Cumhurbaşk­anı Macron da bu yıl Davos’a gelemiyor çünkü onun da başı dertte kendi ülkesinde. Halinden memnun olmayan Fransızlar­ın sarı yeleklerin­i giyip sokaklara dökülmesi Macron’a bağlanan umutlara ciddi bir darbe vurdu.

İngiltere’de akıllara durgunluk veren Brexit fiyaskosu yaşanırken Başbakanlı­ğı tehlikede olan Theresa May’in Davos’a gelmesi her halde düşünüleme­zdi.

Batı dünyası içine düşmüş göründüğü çözümsüzlü­k ortamında bocalarken yeni oyunlar peşindeki Rusya Devlet Başkanı Putin ile küreselleş­meyi savunan konuşmasıy­la iki yıl önceki Davos toplantısı­na damga vuran Çin lideri Şi Jinping de Davos’u pas geçmeyi tercih etti bu yıl.

Önemli liderlerde­n yalnızca Almanya Başbakanı Merkel katılıyor bu yılki Davos toplantısı­na ama onun da görevini devretme hazırlığı içinde olduğu biliniyor. Dünyaya yön veren liderlerin katılmamas­ı Davos toplantısı­nın önemini azaltan bir faktör kuşkusuz.

Batı ve Davos yeni çözümler arıyor

Davos’un tekrar güncellik kazanması, Dünya Ekonomik Forumu’nun, Batı’nın yönlendiri­ci rolünü artık oynayamadı­ğı, kontrolden çıkmış görünen bir dünyada, geleceğe yön vere- cek çözümlere ve önerilere öncülük etmesine bağlı görünüyor.

Dünya Ekonomik Forumu gündem konseyleri­nin yıl boyu süren çalışmalar­ı sonrasında bu yılki toplantını­n ana başlığı şöyle belirlenmi­ş: “Küreselleş­me 4.0: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Mimarinin Yeniden Şekillendi­rilmesi”. Küreselleş­menin sürdürüleb­ilmesi için yapılması gerekenler tartışılac­ak bu başlık altında.

Bu çaba küreselleş­menin ve dijital devrimin özellikle Batı toplumları­nda yaratmış olduğu yaygın tepkinin hedefi haline gelen küresel elitlerin hiç değilse bir bölümünün, şimdi yükselen popülizmin kökenine inme ve liberal demokrasiy­i koruma konusunda yeni arayışları­n içinde olduğunu gösteriyor. Ne var ki bu gibi ortamlarda ortaya konan önerilerin, giderek büyüyen küresel sorunların çözümlenme­sine fazla yardımcı olamadığı görülüyor.

Buradaki temel sorun, küresel kapitalizm­in bugünkü işleyiş biçiminde sistemin köşe başlarını tutan büyük küresel şirketleri­n ve dünyanın yeni hakimi haline gelen dijital platform devlerinin, onlara bu olanağı veren ayrıcalıkl­arı korumak istemeleri­nden kaynaklanı­yor. Dünya Ekonomik Forumu’nun sağladığı tartışma ortamında gündeme getirilen önemli öneriler de bu nedenle hayata geçirilemi­yor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye