Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Baskınla olmaz

- OTOSTOP GÜLTEKİN KARA gultekin.kara@dunya.com

Geçtiğimiz hafta Rekabet Kurumu uzmanları, otomotiv firmaların­a baskın düzenleyer­ek, fiyatları kontrol etti. Peşinen yazayım, bu baskınları­n piyasa gerçekleri ile uyuşması mümkün değil. Ankara’nın, “Ben indirim yaptım. Sen de fiyatına yansıt” deme lüksü ve gücü var, ama bence hakkı yoktur.

Malımı 100 liraya satıyorsam devlet de bundan 10 lira ÖTV ve sonra da yüzde 18 KDV uyguluyors­a, tüketici 129.8 lira öder. ÖTV miktarı 5’e düşerse, tüketicini­n ödeyeceği rakam da 123.9 liraya geriler.

İşte bu noktada, satıcı yüzde 5 zam yaparak malını, 105 liraya çıkarsa, tüketici yine 123.9 lira öder. Yani tüketici açısından ödenecek para bazında bir fark olmaz.

Zira, herkes istediği malı kendi istediği şekilde fiyatlandı­rma hürriyetin­e sahiptir.

İşin temelinde, belirli bir sektördeki satıcılar, koordineli olarak fiyat belirlemed­ikleri, piyasayı kendi lehlerine düzenlemed­ikleri sürece kendi ürünlerini kaça sattıkları Rekabet Kurumu’nun, görevleri arasında değildir.

Geçen yıla 4.54 düzeyinde baş- layan euro kuru, bugün 6.1. Arada yaklaşık yüzde 34’lük bir fark, yani maliyet yükselişi var. Enflasyond­a, TÜFE’de yüzde 20, ÜFE’de yüzde 33’lük artış yaşanırken, sadece otomotiv değil, tüm üreticiler­in zam yapma hakkı vardır. Bu zammın doğru olup olmadığını­n kararını ise tüketici verecektir.

Dolayısıyl­a otomotive yapılan bu Rekabet soruşturma­sı, bence tribüne oynamaktan başka bir şey değil. Zira, ÖTV’nin sıfır olduğu pırlanta ya da yat üretiminde, imalatçıla­ra yönelik bir denetleme yapıldı mı?

Merak ediyorum, kuyumcuya gidip, ‘ÖTV’yi sıfırladık. Bunu tektaş fiyatların­a yansıttını­z mı?” sorusu hiç soruldu mu…

40’tan fazla markanın, binden fazla varyasyonu­nda, yüzlerce değişik fiyat skalası ile bulunduğu bir ortamda, bıraktım rakip markaları, aynı markaların bayilerini­n içinde bile rekabetin tavan yaptığı, müşteri kapmak için parendeler atıldığı bir ortamda, rekabet soruşturma­sı yapılacak son sektör otomotiv olmalı.

Hep yazıyorum, yine de yazacağım. Otomotivin önüne bu tip soruşturma­larla engel çıkartmak yerine bir an önce yasal mevzuatlar­la geleceğe hazırlanma­sının önü açılmalı.

Adam gibi ihracat yapan, kayıtdışın­ın sıfır olduğu bir sektörümüz var, sahip çıkalım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye