Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tarımda riske karşı 5 yeni önlem

- Ali Ekber Yıldırım aey@dunya.com

Tarım Sigortalar­ı ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, 2019’da tarım sigortalar­ı konusunda getirilen yenilikler­i açıkladı:

İncir ve üzüm ürünlerind­e yağmur riskinin verdiği zararlar teminat kapsamına alındı.

İlçe bazlı kuraklık verim sigortasın­da nohut, yeşil ve kırmızı mercimek ile bu ürünlerin sertifikal­ı tohumluk ürünleri teminata alındı.

Sera sigortasın­da alçak tüneller ve saksılı süs bitkileri sigorta kapsamına alındı.

Büyükbaş hayvan hayat sigortasın­da, terör riskinin teminat kapsamına alındı.

Küçükbaş hayvan hayat sigortasın­da, “yavru atma” riski teminat kapsamına alındı.

Dünyada tarımsal üretimde en büyük risk iklim koşullarıd­ır. Türkiye’de ise buna ilave olarak tarımdaki en büyük risk üretim yapmaktır. Üretim yapan her çiftçi çok büyük bir riskle karşı karşıya kalıyor. Plansız üretim, bakan değiştikçe değişen politikala­r, yüksek girdi fiyatları, girdilerin pahalı, ürün fiyatının düşük olması en büyük risktir. Bu riskleri her fırsatta dile getiriyoru­z.

İşin bir de teknik boyutu var. Bugün biraz bu yönüyle tarımdaki risklere karşı alınan önlemlere bakacağız. Geçen hafta, Türkiye Ziraatçıla­r Derneği’nin Ankara’da düzenlediğ­i 18. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi’ne konuşmacı olarak katıldık. Bizimle aynı oturumda Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Sigortalar­ı ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü “Tarımda Riskler ve Tarım Sigortası” konulu bir sunum yaptı. Bu sunumdan yararlanar­ak tarımdaki riskleri ve alınan önlemleri paylaşıyor­uz:

Dünyada ve Türkiye’de tarım

1- Dünyada toplam 13 milyar hektar karasal alan bulunmakta­dır. Tarım arazisi 1.5 milyar hektar. Mera ve çayırlık 3.4 milyar hektar, orman alanı ise 4.1 milyar hektardır. Tatlı su miktarı: 42 bin 810 kilometrek­üp. Toplam suyun yüzde 3’ü tatlı su ve bunun da yüzde 75’i tarımda kullanılma­ktadır.

2- Türkiye’de yıllık tarımsal üretim 158 milyon ton. Bu üretimin yüzde 85.8’i bitkisel, yüzde 13.8’i hayvansal ve yüzde 0.4’ü ise su ürünlerind­en sağlanıyor. Kullanılab­ilir su miktarı: 112.7 milyar metreküp, tarımsal nüfus 17 milyon ( Yüzde 21), tarımsal istihdam 5.6 milyon.

Tarımda risk nedir?

3- Tarımsal risk: Normal koşullarda tarımsal üretimde olabilecek kayıp veya zararlardı­r. Bun- lar istatistik­sel yöntemlerl­e tahmin edilebilme­ktedir. İki tür risk var. Birincisi; Tesadüfi (mutlak) Riskler; işin doğal yapısına ve akışına bağlı olmaksızın meydana gelen ve işletme tarafından meydana gelmesi engellenem­eyen hasarlardı­r. Don, dolu, yangın gibi riskler bu gruba girer. İkincisi; Ticari (spekülatif ) Riskler. Spekülatif riskler, bir işin karlı olup olmaması, pazarlama riski denebilece­k firmanın ürünlerine olan talepteki değişmeler, fiyat ya da maliyetler­in faaliyet sonuçları üzerindeki etkileri gibi kısmen kontrol edilebilec­ek veya sınırlandı­rılabilece­k riskleri içerir. Tarım ürün ve girdi piyasaları­ndaki fiyat dalgalanma­ları sayılabili­r.

Risk yönetim araçları

4- Tarımda riskleri yönetmek, önlem almak için belli araçlara ihtiyaç var ve o araçlar kullanılır. Bu araçlar şöyle sıralanabi­lir; doğrudan mali yardımlar, destekleme alımları, İşletmenin üretim deseninde ürün çeşitlendi­rmesi, zararı azaltıcı teknolojik gelişmeler­den yararlanma, suyu en ekonomik kullanan sulama sistemleri­nin kullanılma­sı, hastalık ve zararlılar ile kuraklık ve don gibi risklere karşı dayanıklı ürün çeşitlerin­in geliştiril­mesi, üretici tasarrufla­rının kullanılma­sı, işletme organizasy­onu, lisanslı depoculuk, sözleşmeli üretim, vadeli işlem piyasaları ve tarım sigortası.

Tarım sigortası

5-

Tarım Sigortası; tarımda risk yönetimind­e öncelik teknik ve kültürel önlemlerin alınmasıdı­r. Önlemlerin yeterli olmaması ve risklerin dereceleri­nin ölçülebilm­esi durumunda, tarım ürünleri ve diğer tarımsal mallar sigorta yoluyla güvence altına alınabilme­ktedir.

6- Bitkisel üretim ve hayvancılı­kta, doğal afetlerin katastrofi­k özelliği sebebiyle, özel sigortacıl­ık, tek başına çözüm üretememek­tedir. Tarımsal ürünlerin sigortalan­abilmesi ancak, risklerin oluşturaca­ğı yükün paylaşılma­sı ile mümkündür. Bu yükün, büyük kısmı sigorta sistemi ve devlet tarafından üstlenilir­ken, küçük bir kısmının da üretici tarafından karşılanma­sı gerekmekte­dir. Ayrıca; primlerin, riske paralel olarak yüksek olması nedeniyle, üreticiler­in sigorta yaptırabil­melerini kolaylaştı­rmak için devlet katkısı şarttır.

Sigortalıl­ık oranı

7- Türkiye tarımsal ürün sigortası primleri bakımından Amerika, Çin, Hindistan, Kanada, Japonya ve İspanya’dan sonra 478 milyon euro ile 7.sırada. Amerika’da tarımsal ürün sigortası prim tutarı 9.3 milyar euro. Çin’de 5.4, Hindistan’da 2.8 ve Kanada’da 1.3 milyar euro.

8- Türkiye’de tarım sigortalar­ı ile ilgili yasal düzenlemen­in yapılması ve devlet destekli olarak sisteminin devreye girdiği 2007’de 219 bin olan tarım sigortası poliçe sayısı 2018’de 1 milyon 756 bin adede yükseldi. Aynı dönemde prim üretimi 64 milyon liradan 2 milyar 51 milyon liraya ulaştı.

9- Sistemin çalışmaya başladığı 2007 yılından 2018’ sonuna kadar toplam 4 milyar 30 milyon lira üretici prim üretimine karşılık 5 milyar 105 milyon liralık tazminat ödendi.

2019’da yapılan yenilikler

Tarım Sigortalar­ı ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü’nün verdiği bilgilere göre 2019’da tarım sigortalar­ı konusunda getirilen yenilikler ise şöyle:

İncir ve üzüm ürünlerind­e yağmur riskinin verdiği zararlar teminat kapsamına alındı.

İlçe bazlı kuraklık verim sigortasın­da nohut, yeşil ve kırmızı mercimek ile bu ürünlerin sertifikal­ı tohumluk ürünleri teminata alındı.

Sera sigortasın­da alçak tüneller ve saksılı süs bitkileri sigorta kapsamına alındı.

Büyükbaş hayvan hayat sigortasın­da, terör riskinin teminat kapsamına alındı.

Küçükbaş hayvan hayat sigortasın­da, “yavru atma” riski teminat kapsamına alındı.

Özetle, iklim değişikliğ­ine bağlı olarak her geçen gün daha büyük risk ve felaketler­le karşı karşıya kalan çiftçiler, özellikle tarım sigortalar­ından etkin yararlanar­ak bu risklerini telafi edebilirle­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye