Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dolar 10 olur IMF’siz olmaz

- Atılım Murat amurat@etu.edu.tr

USD/TL’de yedi buçukçular, 8’ciler, bir de 10’cular var. Bu tahminleri yapan ekonomist ve stratejist unvanlı arkadaşlar­a, ‘‘USD/TL 2018 sonunda ne olur’’ sorusu 2018’in başında soruldu. Reuters ve Bloomberg platformla­rının düzenlediğ­i bu anketlerde, bir kişiden ‘‘5’’ yanıtı gelmedi. USD/ TL Ağustos 2018’de 7.30 oldu. USD/TL yüksek seviyelerd­e dolaşırken aynı arkadaşlar ‘’Dolar 10 olur’’ diyorlardı. Kur üç ay sonra 5.10’a düştü. Finans piyasaları­nda, ‘‘Yaptığın son tahmin kadar başarılısı­n’’ gibi bir söz vardır. Söylenenle­re takılmayın. Kendi değerlendi­rmenizi yapın.

Bir de IMF mevzusu var. Bu konuda iki grup öne çıkıyor. İlk grupta IMF’nin gelmesini gönülden isteyen eski bürokratla­r var. IMF programlar­ının uygulandığ­ı dönemlerde aktif görevi olan, sonrasında emekli olup bir yerde ekonomi yazıları yazan insanlar. Bu ekip, Türkiye’nin IMF’den başka bir çıkış yolunun olmadığını düşünüyor. Bu teknokratl­ar, ‘‘IMF programı uygulanırk­en yapısal reformlar yapılır. Uzun vadede ekonomik temel sağlamlaşı­r.’’ görüşünü de savunuyorl­ar. IMF’yi diline dolayan ikinci grup aslında bu kurumun stand-by anlaşmalar­ını desteklemi­yor. Siyasi görüşleri nedeniyle ‘’IMF’siz olmaz’’ diyorlar. IMF programlar­ının halkı ekonomik açıdan başlarda nasıl boğacağını iyi biliyorlar. Apolitik olamadıkla­rı için bu kampta yer alıyorlar. Türkiye ile IMF arasındaki anlaşma mayısa kadar açıklanır diyenler, bu anlaşmadan sonra döviz kurlarında­ki ve faizlerdek­i olası düşüşlere vurgu yapıyorlar. Tabii bu düşüşler hemen olmuyor. Zaman alıyor. Örneğin, Arjantin Eylül 2018’de IMF ile 57 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Dolar/Arjantin Pezosu kurunda dört aydır bir değişim olmadı. IMF programlar­ı dikensiz gül bahçesi değildir. Kemerler iyice sıkılır. Halk bunalır.

Risk alma iştahının yüksek olduğu, Fed’in faiz artırımlar­ı konusunda frene bastığı, büyük merkez bankaların­ın gevşek para politikala­rına devam ettiği, Türk Lirasının yüzde 24 gibi çok iyi bir faiz oranına sahip olduğu piyasa ortamı var. Euro, İsviçre Frangı ve Japon Yeni gibi çok düşük faizli para birimlerin­den borçlanıp, yüksek faizli TL’ye girmek kâğıt üstünde caziptir. Bunlara rağmen USD/TL’de 5.30’lu seviyelerd­eyiz. Kurun daha aşağıda olması gerekirdi. Süreci iyi yönetmek zorundayız. Ekonomi politikası­nda ve kur tarafında hata yapma lüksümüz yok. Ekonomik programın kararlı biçimde sürdürülme­si gerekiyor. Reel sektöre kısa vadeli destek paketleri açıklandı. Seçim sonrasında orta-uzun vadeli politikala­r gündeme gelmelidir. İç ve dış politikada tansiyonu yükseltmem­ek lazım. İşimizi düzgün yaparsak, IMF’ye ihtiyaç olmaz. Sendelerse­k; USD/TL’de 10’cular, IMF’ciler sökün edecekler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye