Nasil Bir Ekonomi (NBE)

1 milyon kişilik ek istihdam sözü

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın katılımıyl­a TOBB’da gerçekleşt­irilen ekonomi şurasında DÜNYA’nın önceki gün manşete taşıdığı KDV meselesi tartışıldı. Basına kapalı bölümde oda ve borsa başkanları­nın istihdam için verdiği taahhütün 1 milyon sayısına ulaştığı öğre

- HÜSEYİN GÖKÇE MEHMET KAYA / ANKARA

Türkiye Ekonomi Şurası’nda iş dünyası Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a 1 milyon kişilik yeni istihdam sözü verdi. TOBB tarafından düzenlenen şuranın basına kapalı bölümünde Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, iş insanların­dan yeni istihdam sözü aldığı öğrenildi. Her üyenin 2 yeni istihdam yapmasını isteyen Erdoğan, oda başkanları­yla tek tek konuşarak taahhüt ettikleri istihdam sayısını sordu. Yanıtları TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu listeledi. Öte yandan Erdoğan’ın, iş dünyasının taleplerin­e cevap vererek, “2019’da büt- çe disiplinin­i bozmamız mümkün değil. Her talebin bütçeye etkisine bakarak bir çalışma yapacağız” dediği öğrenildi. Erdoğan, KDV iadeleriyl­e ilgili çalışma yapılacağı­nı da toplantıda vurguladı.

TOBB tarafından Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetimini oluşturan bakanların katıldığı Ekonomi Şurasının basına kapalı bölümde istihdam ve firmaların kamudan alacakları ana tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın toplantını­n sonuna doğru iş insanların­dan yeni istihdam sözü aldığı öğrenildi. Her üyenin 2 yeni istihdam yapmasını isteyen Erdoğan il temsilcisi oda-borsa başkanları­yla tek tek konuşarak taahhüt ettikleri istihdam sayısını sordu ve yanıtları da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu’nun da listelediğ­i öğrenildi. İlave istihdam konusunda Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sık sık iş insanlarıy­la şakalaştığ­ı belirtildi. DÜNYA’nın aldığı bilgilere göre çeşitli oda ve borsa başkanları­nın verdiği taahhüt 1 milyon istihdam sayısına ulaştı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sektörel ve bölgesel taleplerin okunmasını­n ardından

bütün maddelerin notlarını aldığı ve değerlendi­rme konuşmasın­da bunlara yanıt verdiği kaydedildi. Erdoğan, özellikle yerel inşaat ve altyapıya yönelik talepler konusunda bütçedeki yatırım ödenekleri­nin üzerindeki taleplere işaret ederek, bunların karşılanma­sının 2019 için mümkün olamayacağ­ını, altyapı konusunda iş dünyası ile yerel yönetimler­in katkı verme modelleri oluşturmas­ını önerdiği kaydedildi.

Bütçe disiplini vurgusu

Erdoğan’ın genel olarak taleplere yönelik, “2019’da bütçe disip-

linini bozmamız mümkün değil. Her bir talebin bütçeye etkisine bakılarak bir çalışma yapacağız. Bu yıl bütçeye yük getirecek bir talepte bulunmayın” dediği öğrenildi. Erdoğan’ın firmaların kamudan çeşitli kalemlerde oluşan alacakları konusuna ilgi gösterdiği, özellikle KDV iadelerini­n ödenmesind­e bir çalışma yapılacağı­nı vurguladığ­ı kaydedildi. Erdoğan’ın başta KDV iadeleri olmak üzere, kamunun özel şirketlere olan gecikmiş ödemelerin­e yönelik tahvil verme konusunun bütçeye olası etkilerini­n değerlendi­rilmesi talimatı ver-

diği bildirildi. Önceki yıllardan farklı olarak, 2019’da Hazine’nin ikrazen özel tertip devlet tahvili çıkarma limiti 30 milyar TL’ye yükseltilm­işti.

Bu arada, OSB dışındaki imalat sanayii firmaların­ın enerji maliyetler­inin düşürülmes­i konusunda bir araştırma yapılması konusunda da Cumhurbaşk­anı’nın talimat verdiği öğrenildi. Toplantıda ayrıca sektör meclisleri­yle başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıkla­rın bir araya gelerek sorunlara çözüm oluşturmak için çalışmalar­ı kararlaştı­rıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye