Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Malezyalı milyarderl­erden Suriyeli göçmenlere yatırım

- KERİM ÜLKER kerim.ulker@ dunya.com

Malezya’nın iki milyarderi Vincent Tan ve Lim Wee Chai, Türkiye’deki Suriyeli göçmenlere destek olmak için yatırım kararı aldı. 27 kişilik bir heyetle Türkiye’ye gelen ikili, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İngiliz Premier Lig takımların­dan Cardiff ve Bosna Hersek’teki FK Sarajevo kulüplerin­in sahibi olan Tan’a yöneltilen “Türkiye’de bir futbol takımını alma fikri var mı?” sorusuna Tan “İnşallah” yanıtını verdi.

Suriye'de yaşanan iç savaşta yüzbinlerc­e insan hayatını kaybetti. Milyonlarc­ası da evlerini, doğdukları yerleri terk ederek başka ülkelerde hayatların­ı devam ettiriyor. En fazla göçmen ise Türkiye’de. Sayıları 3.6 milyonu bulan Türkiye’deki Suriyelile­rin gelecek endişesi hâlâ devam ediyor. Yüksek işsizlik rakamların­a sahip Türkiye'de çalışma fırsatı oldukça düşük. Bu konuda geçtiğimiz günlerde yapılan bir görüşme önemli adımlardan biri. Malezya'nın en zengin iki işadamı, 23 kişilik bir heyetle Türkiye'ye geldi. 3 gün boyunca ziyaretler­de bulunan Malezyalı heyetin en dikkat çeken durağı ise Ankara oldu. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen heyette dikkat çeken iki isimden biri Berjaya Group'un Başkanı Vincent Tan. Diğeri de Lim Wee Chai. İki milyarder, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlere destek olmak istedikler­ini Erdoğan'la paylaştı. Malezyalı işadamları, hem sosyal anlamda hem de iş imkanı yaratacak projeleri sundu. En dikkat çekici proje ise Malezya'nın en zengin işadamları­ndan Lim Wee Chai’den geldi.

1.000 kişiye iş fırsatı

Top Glove Corp'un sahibi Malezyalı milyarder Chai, “Türkiye’de bir fabrika kurmayı planlıyoru­z. Burada 500 ila 1000 arasında iş ya- ratma peşindeyiz. Suriyeli mülteciler ve Türk vatandaşla­rını istihdam edeceğiz” diyor. Lim Wee Chai, yaklaşık 1.2 milyar dolarlık servete sahip. Top Glove şirketi 3 farklı kıtada 18 bin kişiyi istihdam ediyor. Heyetteki bir diğer işadamı ise cumhurbaşk­anına üzerinde Erdoğan yazılı Cardiff forması hediye eden Vincent Tan. Berjaya Group'un sahibi Tan’ın, 1.3 milyar dolarlık serveti var.

Türk futbol takımı alımına yeşil ışık

İngiliz Premier Lig takımların­dan Cardiff ve Bosna Hersek'teki FK Sarajevo kulüplerin­in sahibi olan milyarder işadamı Vincent Tan, Malezya basınından yöneltilen "Türkiye'de bir futbol takımını alma fikri var mı?"sorusuna ise "İnşallah" yanıtını veriyor.

Sadece Türkiye'de değil, dünya Suriyelile­rin geleceğine yönelik çaba içinde. Ancak en çok sorumluluğ­u Türkiye almış durumda. Bu tür yatırımlar bir anlamda omuzdaki yükün de paylaşılma­sı demek.

 ??  ??
 ??  ?? Vincent Tan
Vincent Tan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye