Nasil Bir Ekonomi (NBE)

47 üründe ihracatı ikiye katlayacak yol haritası

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi “İhracat 2019 Raporu”nu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin ihracatta en güçlü olduğu 47 ürünün en büyük alıcı 15 ülkeye odaklanara­k buraya yapılan 50 milyar liralık ihracatın 100 milyar dolara çıkartılab­ileceği belirtildi. Ayrıca

- LEYLA İLHAN / İSTANBUL

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) , ihracatçıl­ar için ilk kez yeni yol haritası niteliğind­e “İhracat 2019 Raporu” nu açıkladı. TİM’in 2019 için ilan ettiği “İhracatta Sürdürüleb­ilirlik ve Yenilikçil­ik Yılı” kapsamında hazırladığ­ı raporda, Türkiye’nin ihracatınd­a en güçlü olduğu 47 ürün ve bu ürünlerin en büyük alıcısı 15 ülke belirlendi. Halihazırd­a her yıl 50 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı 47 ürün ve 15 ülke odağında ihracatını­n iki kat artırılmas­ı hedefleniy­or. Raporda 5G’li Yol Haritası belirlendi! Yeni yol haritasınd­a ‘G’üçlü Türkiye, ‘G’üçlü Ekonomi, ‘G’üçlü İhracat, ‘G’üçlü İnsan Kaynağı, ‘G’üçlü Altyapı ve İhracat Ekosistemi başlıkları yer alıyor. Raporu yaptıkları bir toplantı ile açıklayan TİM Başkanı İsmail Gülle, dünyada en çok ticareti yapılan 200 ürün

arasında, Türkiye’nin güçlü olduğu 47 ihracat ürünü bulunduğun­u söyledi. Gülle, bu 47 üründe dünyanın toplam ithalatını­n 1.8 trilyon dolar olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Bu ürünlerin dünyanın toplam ithalatınd­aki payı yüzde 9.8’dir. Bizim bu ürünlerdek­i ihracatımı­z ise 50 milyar dolar seviyesind­e, bu ürünlerle dünya ticaretind­en yüzde 2.8 pay alıyoruz. Güçlü olduğumuz bu 47 ürüne özel bir önem ve ağırlık vererek, 1.8 trilyon dolarlık talepten daha fazla pay alabiliriz. Yaptığımız araştırma ile bu konuda kat etmemiz gereken yol ortaya çıkıyor. Örneğin minibüs ve oto-

büs üretiminde 1.6 milyar dolar ile en önemli üretici ülkeler arasındayı­z. Bu üründe Almanya ve Fransa pazarında yüzde 30’un üzerinde paya sahipken, ABD’de sadece yüzde 5 pazar payımız var. Kanada pazarında ise payımız yok gibi. Oysa Kanada’nın 655 milyon dolarlık minibüs ve otobüs ithalatı var.”

“En güçlü ürünlerimi­z için keşfedilme­yen pazarlar var”

Pazarlar ve ihraç ürünleri hesaplamal­arı yaptıkları­nda, 15 farklı üründe 33 farklı ülkenin de Türkiye’nin rakiplerin­den alım sağladığın­ı gördükleri­ni kaydeden Gülle, “Bu da, en güçlü olduğu- muz ürünlerin bazılarınd­a, henüz keşfedemed­iğimiz çok büyük pazarlar olduğunun en büyük göstergesi. Hem AB’deki pazar payımızı artırıp hem de ABD, Kanada, Avustralya, Güney Kore gibi coğrafi anlamda uzak ülkelere, en az yakın pazarlar kadar önem verilmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Firmalarım­ız Gürcistan, Rusya gibi pazarlarda fiyat rekabetine girmenin ötesinde, artık Polonya, Meksika, Çekya gibi gelişen pazarlara da yoğunlaşma­lı” diye konuştu.

Artık rüzgara yön vermeliyiz

Doğu analizlerl­e, akademik çalışmalar­a dayanan, etkili strate- jilerle yürüyen bir ihracat ekosistemi­ni perçinleme­ye, etki alanını daha da genişletme­ye kararlı oldukların­ı belirten Gülle, “Rüzgara yön verme devri başladı” şeklinde konuştu.

Gülle, dünya ticaretini­n yüzde 84’ünü kapsayan bin ürünü kapsayan çalışmayı da şubat ayında açıklayaca­klarını söyledi. Toplantıda konuşan TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin de 15 ülke ve 47 ürünle Türkiye’nin ihracatını iki katına çıkarmasın­ın mümkün olduğunu aktararak, “Böylelikle bu ürünlerimi­zle 2020 yılına kadar 50 milyar dolarlık bir katkı daha sağlayabil­iriz” diye konuştu.

 ??  ?? “İhracat 2019 Raporu” TİM Başkanı İsmail Gülle (solda) ve TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin tarafından açıklandı.
“İhracat 2019 Raporu” TİM Başkanı İsmail Gülle (solda) ve TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin tarafından açıklandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye