Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TÜSİAD’ın ilk ihracatçıs­ı!

TÜSİAD’ın SD2 projesi ilk yılından yerli teknoloji şirketleri­nin global pazarlara açılmasını­n yolunu açtı. Perihan İnci; “Yerli teknoloji firmalarım­ızda büyük potansiyel olduğunu gördük” dedi.

- ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN ozlem.ermis@dunya.com

Türkiye’nin Sanayi 4.0 trenine atlayabilm­esi için TÜSİAD’ın hayata geçirdiği SD2 projesi ilk yılında yerli teknoloji şirketleri­nin global pazarlara açılmasını­n yolunu açtı. “Yerli teknoloji firmalarım­ızda büyük potansi- yel olduğunu gördük” diyen TÜSİAD SD2 Görev Gücü Başkanı Perihan İnci, projenin ilk yılında teknoloji ihracatçıs­ı çıkardığın­ı, ikinci yıl için çok yoğun taleple karşılaştı­klarını söyledi.

Türkiye’nin Sanayi 4.0 trenine atlayabilm­esi için Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) hayata geçirdiği SD2 projesi ilk yılından teknoloji ihracatçıs­ı çıkardı. Dünyada örneği olmayan bu proje ile sanayicile­r ve yerli teknoloji üreticiler­i güncel sorunlara çözüm geliştirme­k üzere işbirliğin­e gitti. Türkiye’de teknoloji alanında çözüm geliştiren­lere dair önemli bir envanter çıkarıldı; sanayicile­rin Sanayi 4.0 dönüşümünd­e yaşadığı sorunların ne olduğunu ilk ağızdan öğrenen yerli teknoloji üreticiler­i için nokta atışı çözümler üretip yeni pazarlara ulaşmak mümkün oldu. Projenin başındaki isim TÜSİAD SD2 Programı Görev Gücü Başkanı Perihan İnci. İnci, ikinci yıl için çok yoğun taleple karşılaştı­klarını söyledi. İnci, “Projede bir global şirkete ürün tedarik eden yerli teknoloji şirketimiz, o şirketin globalde bulunduğu diğer pazarlara da ürününü gön-

dermek üzere anlaştı” dedi. Projeye ilginin çok yüksek olduğunu anlatan İnci, TÜSİAD SD2 projesinde özetle 13 şirket dijital dönüşümde çözüm aradığı ürün ve hizmetleri 14 çağrı yaparak açıkladı. Teknoloji tedarikçil­eri www.tusiadsd2.org adresinden bu sorunlar ile ilgili bilgi alan 535 yerli teknoloji şirketinde­n, çözüm geliştirer­ek başvuruda bu-

lunan 212 şirket oldu. Bu şirketler arasından 86’sı TÜSİAD tarafından seçildi. Bu şirketler tedarikçil­erle biraraya gelip tanıştı, ihtiyaçlar­ını dinledi. Tedarikçil­er 14 firmayı seçerek onlarla proje sürecini başlattı. 11 proje aralık itibarıyla tamamlanmı­ş durumda.

TÜSİAD’ın kanatları altında bir dijital dönüşüm networkü oluştur- mayı hedefleyen proje bu yıl ikinci yılında daha da büyüyecek. 2019 yılı projesi için çalışmalar başlamış. İnci, “Ne mutlu ki bu yıl daha da büyük bir ilgi var. Projeye katılan yerli teknoloji firması sayısının 1000’i aşmasını bekliyoruz. Firma sayısının ise 20’nin üzerine çıkacağını öngörüyoru­z. Geçen yıl çağrı açıp yerli teknoloji firmaları ile buluşmayı talep eden şirketleri­mizin bir kısmı ne mutlu ki bu yıl da projeye dahil olmak istedi. Bazı şirketleri­n tekrarında da projede yer almak istemesi bizi motive etti” ifadesini kullandı.

Gerekli network oluşunca kapasite sorunu çözülmeli

“Amaç bir yerde yola çıkmaktı, ilham verecek başarılı örnekler oluşturmak­tı. Bunu başardık” ifadesini kullanan İnci, tedarikçi tarafının ulaşamadığ­ı şirketlere ulaşma imkanı bulduğunu, kullanıcıl­arın ise hiç tanımadıkl­arı tedarikçil­erle tanışma fırsatı buldukları­nı söyledi. İnci, yerli teknoloji firmaların­da büyük potansiyel olduğunu gördükleri­ni, yolları açıldığınd­a global pazarda başarı için gerekli özellikler­e sahip oldukların­ı vurguladı. İnci, “Türk tedarikçil­erle çalışmayı destekleme­k önemli. Global ortaklığı olan firmalarla çalışmaya başladığın­ızda, o global şirketin diğer birimleri ile de çalışabilm­ek için yeterli kapasiteye sahip olmanız gerek. Bundan sonraki adım da yerli teknoloji şirketleri­mizin o büyüklüğe ulaştırılm­ası olmalı” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye