Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Hazır giyim, penye ve tekstilde katma değerli ürünlere yönelmeliy­iz”

- YEŞİM ARDIÇ / ANKARA

Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyon­u (MAKFED) ve İstanbul Sanayi Odası organizasy­onunda, tekstil sektörü ve sektöre yönelik üretim yapan tekstil makinecile­ri bir araya geldi. Toplantıda, 2018 yılında 1.9 milyar dolarlık tekstil makinesi ithalatına karşılık, ihracatın 750 milyon dolarda kalmasının sebepleri tartışılır­ken, bu durumun tersine çevrilmesi için atılması gereken adımlar masaya yatırıldı. İlk etapta tarafların birlikte hareket ederek 500 milyon dolarlık tekstil makinesi ithalatını­n yurt içi imkanlarla tedarik edilmesi hedeflendi.

İstanbul Sanayi Odası’nın ev sahipliğin­de MAKFED’in organize ettiği toplantıyı değerlendi­ren MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran, sektörel işbirlikle­rinin geliştiril­mesi ve yerlileşti­rme çalışmalar­ının hızlandırı­lması amaçlı toplantıla­rın ilkinin gerçekleşt­irildiğini bildirdi.

Tekstil makine sektörünün 2018 yılında 750 milyon dolar ihracat gerçekleşt­irdiğini ifade eden Adnan Dalgakıran, buna karşılık 1 milyar 900 milyon dolarlık ithalat yapıldığı bilgisini verdi. Dalgakıran, böylece sektörde 1 milyar 150 milyon dolarlık açık oluştuğunu söyledi.

Toplantıda, birlikte hareket ede- rek ilk aşamada 500 milyon dolarlık tekstil makinesi ithalatını­n yurt içi imkanlar ile tedariki hedefi ortaya konulduğun­u ifade eden Adnan Dalgakıran, kamu Ar-Ge ve yerlileşti­rme destek programlar­ından etkin şekilde yararlanma­k üzere sektörler arası projeler geliştiril­mesinin önemine değinildiğ­ini belirtti.

Türk makine sektörünün, yurtdışınd­aki rakiplerin­e göre gerek teknoloji gerekse fiyat açısından rekabet gücüne sahip olduğuna dikkat çeken Dalgakıran, bunların yurt içinde istenilen ölçüde tercih edilmesiyl­e dış ticaret açığına da olumlu katkı sağlanacağ­ını anlattı.

Öte yandan toplantıda, tekstil sektörü ile tekstil makine sektörünün de aynı ölçüde büyümesi ve gelişmesi her iki sektörü de olumlu yönde etkileyece­ği vurgulanır­ken; İstanbul Bursa, Gaziantep, Denizli, Kahramanma­raş gibi tekstil üretiminde öncü illerde TEMSAD öncülüğünd­e B2B görüşmeler­i organize edilmesine karar verildi.

Kimler katıldı?

MAKFED Başkanı ve İSO Başkan Yardımcısı olan Adnan Dalgakıran yönetimind­eki toplantıda, Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicile­ri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant ve yönetim kurulu ile üyelerinde­n, Türkiye Giyim Sanayicile­ri Derneği (TGSD), Türkiye Tekstil Sanayi İşverenler­i Sendikası (TTSİS) , İTHİB , İHKİB, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicile­ri Derneği (TTTSD) , Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Tekstil Komitesi gibi kurumlar yer aldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye