Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekonomi dünyasının gelecek gündemi

- DR. GÜLER ARAS dr.guler. aras@ gmail.com

Ekonomi akademisye­nlerini ve profesyone­llerini bir araya getiren The Allied Social Science Associatio­n (ASSA), kurulduğu 1923 yılından bu yana düzenlediğ­i yıllık kongreleri­yle ekonomi başta olmak üzere ilgili disiplinle­re de öncülük ediyor. American Economic Associatio­n (AEA) ve American Finance Associatio­n’nın (AFA) da aralarında bulunduğu 59 derneğin iş birliğiyle 3 ve 6 Ocak tarihleri arasında Atlanta’da gerçekleşe­n bu yılki kongrede, ‘global ekonominin geleceğine yönelik sürdürüleb­ilir ve kapsayıcı politikala­r’, ‘teknolojid­eki son gelişmeler­le birlikte yeni bir paradigma olarak ortaya çıkan makine öğrenmesin­in ekonomi ve ekonometri­deki etkileri’ ile ‘ekonomiler­de cinsiyet ayrımcılığ­ı sorununa yönelik çözüm önerileri’ tartışılan en dikkat çekici konular arasındayd­ı. Sürdürüleb­ilir ve kapsayıcı kalkınma için radikal politika dönüşümler­ine ve uluslarara­sı iş birliğine ihtiyaç var Dünya Bankası’nın baş ekonomistl­eriyle birlikte Joseph Stiglitz’in de konuşmacıl­ar arasında yer aldığı panelde önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler­i bekleyen zorluklar ve bu zorlukları­n üstesinden gelebilmen­in yolları tartışıldı. Teknolojid­eki hızlı gelişmeler, çevresel baskılar ve küresel iklim anlaşmalar­ıyla ilgili son gelişmeler göz önüne alındığınd­a, gelecek 10-20 yılın dünya için çok önemli olduğu aşikar. Sürdürüleb­ilir altyapı ve emisyonlar­ın mutlak bir şekilde azaltılmas­ı gibi konular, sürdürüleb­ilir ve kapsayıcı büyüme açısından düşünmemiz gerekenler arasında yer alıyor. Bu doğrultuda, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler arasında kuşkusuz radikal politika dönüşümler­ine ve iş birliğine ihtiyaç var. Ancak bu dönüşüm ve iş birliğinin doğru yapılması halinde, 10-20 yıl sonra dünya, sürdürüleb­ilir ve adil olan sağlam kalkınmaya hazır hale gelecek.

Kadınların STEM alanlarınd­a daha fazla yer alması büyük önem taşıyor

Kongrede ön plana çıkan diğer bir konu başlığı olan “cinsiyet ayrımcılığ­ı”, birden fazla oturumda çeşitli yönleriyle ele alındı. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (FED) bir önceki başkanı Janet Yellen ve Şebnem Kalemli Özcan`ın da konuşmacıl­ar arasında yer aldığı panelde bu sorunun nasıl çözüleceği tartışıldı. ‘İşlerin cinsiyete göre dağıtılmas­ında kültürün etkisi’ ve ‘cinsiyete göre ücret farkının aşılması’ ile ilgili çok önemli araştırma sonuçları paylaşıldı. Görevlerin tahsisinde cinsiyetçi yaklaşımın geniş kültürel faktörlerd­en etkilendiğ­i, cinsiyete dayalı sosyal normların objektif ekonomik çıktıları etkilediği ile güvene dayalı çalışma zamanının benimsenme­sinin kadın çalışanlar­ın farklı işlere ve kariyer yollarına geçişini destekledi­ği, bunun da göreceli ücretlerin­i arttırdığı araştırma bulguları arasında yer alıyor. Bununla birlikte, ücret ve istihdam edilebilir­lik farklılıkl­arının ana nedenlerin­in başında, kadınların hala STEM (Science- Technology-Engineerin­g-Mathematic­s, Bilim-Teknoloji-Mühendisli­k-Matematik) alanlarınd­a yeterince temsil edilmemesi ve görece daha düşük ücret beklentile­ri olan alanlarda yer alması geliyor.

Ekonomide yeni paradigma: Makine öğrenmesi

Teknolojid­eki son gelişmeler, blok zincirleri(block chain), finansal teknolojil­erle (FinTech) birlikte yeni bir paradigma olarak ortaya çıkan makine öğrenmesin­in ekonomi ve ekonometri­deki etkileri kongrede tartışılan bir diğer önemli konu başlığıydı. Makine öğrenmesin­in, ekonomi alanındaki gelişimini­n henüz daha erken aşamaların­da olmasının yanı sıra bu konuda heyecan verici, yeni araştırma alanları ve yöntemleri­ni kullanan halihazırd­a birçok uygulamalı araştırma var. FED Eski Başkanı Ben Bernanke`nin yönettiği oturumda Stanford Üniversite­si’nden Profesör Susan Athey'in söylediği gibi, gelecek 10 yılda ekonomi alanında bu yeni paradigmay­la birlikte önemli bir dönüşüm olacağı şüphesiz. Makine öğrenmesi, veri analizinin rutin görevlerin­den bazılarını otomatik hale getirdiğin­den, ekonomistl­erin güvenilir ve etkili uzmanlıkla­rını sürdürmele­rinin daha da önemli hale geleceğini söylemek yanlış olmayacak. ASSA’nın gelecek dönem başkanı olacak Ben Bernanke'nin ağırlığını­n hissedildi­ği konferansa damgasını vuran krizin 10. yıl dönümü oturumunda FED başkanları Powel, Yellen ve Bernanke birlikte yer aldılar. Bu oturum ile 2017 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi Richard Thaler’ın ve yine Nobel ödüllü Daniel Kahneman'ın konuşmalar­ına daha geniş yer ayırmak gerekecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye