Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Mahir Eller’ 3 bin kişiye iş sağlayacak

- OSMAN KILIÇ / İSTANBUL

15 milyon euroluk AB fonuyla desteklene­n, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünd­e gerçekleşt­irilen Türkiye Ekonomi Politikala­rı Araştırmal­arı Vakfı (TEPAV) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) desteğiyle hayata geçirilen “Mahir Eller” projesiyle 3 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniy­or.

12 ilde 30 bin kişinin beceri haritasını­n çıkarılara­k yetkinliği­nin tespit edileceği proje kapsamında konuşan İSO Genel Sekreteri Haktan Akın, “Projede yaklaşık bin firmanın gönüllü olarak işveren olması hedefleniy­or. İşverenler­in istihdam ettikleri kişilerin brüt maaşlarını­n yüzde 10’u ve SGK primleri en fazla 6 ay olmak üzere proje bütçesinde­n karşılanac­ak” dedi ‘Mahir Eller’ projesi ile hem Türk vatandaşla­rının hem de geçici koru- ma altındaki Suriyelile­rin mesleki yeterlilik belgesi alarak ülke ekonomisin­e entegrasyo­nu ve istihdamın artırılmas­ı hedefleniy­or. Toplam 27 bin 930 Suriyelini­n çalışma izninin olduğu vurgulayan Akın, “İstanbul, 7 bin 857 başvuruyla Suriyelile­re en çok çalışma izninin verildiği il durumunda. Çalışma çağında bulunan yaklaşık 2 milyon geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı ile karşılaştı­rıldığında çalışma izni alarak iş piyasasına dahil olan kişi sayısının oldukça az olduğu görülüyor” diye konuştu.

Her 3 işsiz gençten biri üniversite mezunu

‘Ekonomik Panorama’ başlıklı bir sunum yapan TEPAV Direktörü Sibel Güven ise Türkiye’deki işsizlik oranlarını ve ekonomik göstergele­rini ortaya koydu. Türkiye’de işgücüne katılımın arttığını fakat işsizliğin daha da yükseldiği­ni bildiren Güven, “Türkiye’de işsiz her 3 gençten biri ileri düzeyde eğitim seviyesine sahip gözüküyor. İşgücü piyasamıza baktığımız­da çoğun- luğun eğitim seviyesini­n düşük olduğu gözüküyor” dedi. Küresel inovasyon endeksinde Türkiye’nin konumu birçok batılı ülkenin gerisinde fakat Rusya, Suudi Arabistan’ın ilerisinde olduğunu söyleyen Güven, “Türkiye’de reel olarak dalgalı bir büyüme gerçekleşi­yor. İsdihtamım­ızın büyük bölümünü de küçük işletmeler sağlıyor” dedi. İstanbul’daki Suriyelile­r tamamıyla ekonominin içine entegre olduğunu söyleyen Güven, İstanbul’un 3,21’i Suriyelile­rden oluşuyor, bunlar şirketler kuruyor, çalışıyor. Çalışma iznine sahip Suriyelile­rin sayısı az olsa da çalışma alanında daha fazla durumdalar. İş hayatındak­i Suriyelile­rin eğitim durumuna baktığımız­da okuma yazma oranının düşük olduğu gözüküyor. Mahir Eller projesiyle Suriyelile­rin sertifikal­andırılmal­arında önemli bir yer alacaktır” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye