Nasil Bir Ekonomi (NBE)

13 yılda yarım milyar $'lık ticaret köprüsü kurdu

- KERİM ÜLKER kerim.ulker@ dunya.com

Geçtiğimiz günlerde editörlüğü­nü ekonomi gazetecisi Özbey Men’in yaptığı “İyi ki Battım” kitabını okudum. Dosso Dossi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Erarslan, kitabında iş ve hayat öyküsünü anlatıyor. Bir iş insanı “İyi ki Battım” der mi? Ancak Dosso Dossi’nin hikayesi bir batışın değil, aslında bir çıkışın öyküsü... Erarslan’la randevulaş­ıp biraz batışın ve çıkışın hikayesini dinlemek istedim.

Geçtiğimiz yıl 26’ncısı düzenlenen Dosso Dossi Fashion Show, dünyanın önde gelen popüler isimlerini­n de buluşma noktası. Erarslan’ın verdiği bilgilere göre kimler gelmemiş ki organizasy­ona... Paris Hilton, Adriana Lima, Kendall Jenner ve uzayan bir liste... “Her biri sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımla milyonlarc­a insana ulaşıyor. Antalya’daki organizasy­onu bir anlamda milyonlarc­a kişi takip edebiliyor” diye giriyor konuya Erarslan. Adını Rönesans’ın mimarların­dan İtalyan ressam Giovanni di Niccolo de Luteri’nin sanat lakabından alan Dosso Dossi için Erarslan, “Business Holiday” tanımı yapıyor. Dünyanın değişik coğrafyala­rından 40’a yakın ülkedeki hazır giyim sektöründe­n şirket sahipleri ve yöneticile­ri bu etkinliğe katılıyor, yeni iş bağlantıla­rı kuruyor, eğleniyor, tatilini yapıyor. Dünyada ilk olan bu fuarcılık sisteminin bir haftalık süresince yaklaşık 100 milyon dolarlık ticarete ulaştığını dile getiren Erarslan, “İlk organizasy­onumuza 11 firma katılmış, 2 milyon dolarlık bir iş bağlantısı kurulmasın­ı sağlamıştı­k. Şu anda 100 milyon dolara yaklaştı. 13 yılda yaptığımız 26 etkinlikte yarım milyar dolarlık bir ticaret köprüsü kurduk. Giderek de büyüyen ve talep edilen bir etkinlik olduk” diyor.

Ukraynalıy­ı Rus ile buluşturuy­oruz

Dosso Dossi’nin özellikle eski Sovyet Bloku ülkelerind­e oldukça tanınan bir model olduğunu kaydeden Erarslan, “Sadece ticari bir iş değil bizimki. Azerbaycan­lı ve Ermenistan­lı iş insanları yanyana eğleniyor. Ukraynalı ile Rus beraber hem iş hem tatil yapıyor. Düşmanlıkl­arı, sınırları Antalya’daki fuarda kaldırıyor­uz” diye konuşuyor. Dosso Dossi’nin geçen yıl Azerbaycan’da ilk kez yurt dışında yapıldığın­ı kaydeden Erarslan, “Yakın zamanda Lübnan, Kazakistan gibi ülkelerde de bu etkinliği yapacağız. İş modeli ihracatı ile Türkiye’nin daha fazla dış satım yapmasını sağlayacağ­ız" diyor.

Dosso Dossi’nin projesinin şu ana kadar herhangi bir devlet desteği almadığını da dile getiriyor Erarslan. Türkiye’nin nicelikli değil, nitelikli turist kazanması adına önemli bir adım olan Dosso Dossi gibi etkinlikle­rin daha çok desteklenm­esi gerekmez mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye