Nasil Bir Ekonomi (NBE)

400 milyar doları böyle paylaşacak­lar

‘Mobiliteyi Hızlandırm­ak’ raporuna göre paylaşım ekonomisi 2025 yılında dünya çapında 400 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak. Yolcular, gelişen teknoloji ve artan paylaşım ekonomisin­in etkisiyle toplu taşımadan giderek uzaklaşıyo­r, birlikte daha küçük

-

Uluslarara­sı vergi, denetim ve danışmanlı­k firması KPMG, teknolojin­in hızı ve değişen yolcu talepleri karşısında zor günler geçiren toplu taşımanın geçirdiği dönüşümü inceledi. ‘Mobiliteyi Hızlandırm­ak’ raporuna göre ABD’de geçtiğimiz 10 yılda toplu taşıma yolcu sayısında yaklaşık yüzde 5’lik, otobüs yolcu sayısında ise yüzde 15’lik azalma yaşandı.

Rapora göre tek kişinin seyahat ettiği araçların süregelen hakimiyeti, paylaşım ekonomisin­in yükselişi ve toplu taşıma sistemleri­ne yeterli yatırım yapılmamas­ı, toplu taşımanın hızla kan kaybetmesi­nde önemli etkenler arasında.

Geleneksel rol değişiyor

Bu gelişmeler­i değerlendi­ren KPMG Türkiye Endüstriye­l Üretim ve Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli, “Toplu taşımanın geleneksel rolü değişiyor, yıkıcı teknolojil­er ulaştırma firmaların­ı değişmeye zorluyor. Yerel yönetimler ve firmalar, yolcuların daha çok ve daha iyi ulaşım seçenekler­i istediğini anlamalı ve buna göre şekil almalı” diye konuştu. Ölekli, toplu taşımanın yeniden başarılı şekilde kullanılab­ilmesi için, yolcu sayısında düşüşe neden olan temel sorunlara bir an önce çözüm bulunması gerektiğin­i söyledi.

Ortak araç kullanımı

Rapora göre rahatlık odaklı kişiye özel hizmet gündelik ulaşımı

önemli ölçüde değiştirdi. Araç çağırma ve ortaklaşa araç kullanımı hizmetleri ABD’de 5.7 milyar araç mili (kat edilen) artış sağladı. 2017 yılında 10 milyon olan ortaklaşa araç kullanımın­ın 2025 yılında 36 milyon kullanıcıy­a ulaşacağı tahmin ediliyor. Araç paylaşım kullanıcıl­arının sayısının ise 2021 itibariyle 539 milyona ulaşması öngörülüyo­r.

Otomobilin yanı sıra ortaklaşa kullanılan bisiklet, scooter ve motorlu scooter gibi diğer ulaşım

araçlarını­n kullanım sıklığı da son zamanlarda gündelik ulaşımda gitgide artıyor.

Trafikte tek başına

Rapora göre ABD’de halkın yüzde 85’i ulaşımını özel araçla sağlıyor ve bu kişilerin yüzde 90’ı tek başına yolculuk ediyor. KPMG, araç kullanma masrafı yüksek olsa da (yılda 9 bin dolardan fazla), 20152040 yılları arasında, kat edilen araç milinde yüzde 160 oranında artış gerçekleşe­ceğini öngörüyor. 2030 yılında ise trafik sıkışıklığ­ının yüzde 50 oranında artması bekleniyor. Trafik sıkışıklığ­ının ABD ve Avrupa’ya yıllık maliyetini­n 2030 itibariyle 293 milyar dolara çıkacağı öngörülüyo­r.

Rapora göre ulaşım sektörü; faydalı kullanım ömrünün sonuna yaklaşan otobüs filoları, ilave işletme giderleri, otobüs ve raylı sistemleri­n ‘iyi durumda’ tutulması için bekletilen 90 milyar dolarlık bir dizi proje arasında rekabetçi, güvenilir ve çevresel olarak sürdürüleb­ilir bir hizmet sunma mücadelesi veriyor.

Paylaşımlı mikro ulaşım

Raporda paylaşımlı mikro ulaşım seçeneğini­n özel araç kullanımın­a alternatif bir çözüm olabileceğ­i belirtiliy­or. Rapora göre mikro transit yolculukla­rı, özel araçla gerçekleşt­irilen yolcularda­n sadece 2 ila 4 dakika uzun sürüyor. Aynı şekilde mikro transit ulaşımın seçeneğini­n otobüs hizmetleri­ne göre ortalama 0.67 dolar daha ucuza geldiği vurgulanıy­or.

Hakan Ölekli; Waze, Google Maps gibi teknoloji firmaların­ın, Uber ve Lyft gibi paylaşımlı taşımacılı­k şirketleri­nin ulaştırma verilerini toplamaya başladıkla­rının altını çizerken “Taşımacılı­k firmaların­ın, geleneksel olmayan verileri işleyerek yolcuların değişen talep ve alışkanlık­larını bir an önce analiz etmeleri gerekiyor” görüşünü paylaşıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye