Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Trump politikala­rı euroyu güçlendird­i

-

Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) yapılan açıklamaya göre, 2017 sonunda yüzde 19.5 olan euronun uluslarara­sı rezervlerd­e payı, geçen yılın sonunda yüzde 20.7'ye yükseldi. Söz konusu dönemde euronun payı 1.2 puan artış gösterdi. Geçen yıl euronun küresel döviz rezervleri, borç ihracı, mevduat ve kredilerde­ki payı arttı. Uluslarara­sı işlemlerin euro cinsinden faturalanm­ası ise sabit kaldı. 2017'de uluslarara­sı işlemlerin yüzde 36'sı, euro cinsinden faturalanm­ış veya ödenmişti. Euronun küresel kredilerde­ki payı yüzde 0,8 artarak yüzde 19,3'e ve günlük döviz piyasasınd­aki payı yüzde 0.7 yükselerek yüzde 37.7'ye ulaştı. Euronun küresel rezervlerd­eki payı artmasına karşın dolar, yüzde 617 pay ile dünyanın en çok tercih edilen rezerv para birimi konumunu koruyor. Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) verilerine göre, ülkelerin döviz rezervleri içerisinde doların payı 2001'de yüzde 73 düzeyinde bulunuyord­u.

Dolara güven sarsıldı

Doların payı, ülkelerin uluslarara­sı rezervleri­ni Japon yeni ve Çin yuanı gibi para birimleriy­le çeşitlendi­rmeye başlamasın­dan dolayı son 10 yıldır düzenli olarak düşüyor. Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Önce Amerika" politikası­ndan kaynaklana­n, tehdit içeren ve tutarsız açıklamala­rının dolara olan güveni sarstığını belirterek, korumacı politikala­rın, ticaretin ABD'den uzaklaşmas­ına ve ticaret ortakların­ın dolar yerine kendi para birimlerin­i kullanması­na neden olduğunu vurguluyor.

Analistler, Türkiye, İran, Çin ve Rusya gibi ülkelerin ticarette yerel para birimlerin­i kullanmak için çalışmalar yapmasının da dikkati çektiğini ifade ediyor.

AB Komisyonu, doların küresel çapta daha baskın olmasında; yüksek likidite, düşük işlem maliyetler­i, emtia fiyatların­ın dolar cinsinden belirlenme­si ve türev piyasaları­nda bir kriter olarak kullanılma­sı gibi faktörleri­n etkisinin bulunduğun­u belirterek, euronun uluslarara­sı rolünü güçlendirm­ek için çalışmalar yapıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye