Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Satış mesleğinde nasıl başarısız olunur?

- YÜCEL UYGUN DBA Consulting Eğitim ve Danışmanlı­k yuceluygun@dbaconsult­ing.com.tr

“Bazı yenilgiler­in nedeni, insanların işi yarım bıraktıkla­rında, başarıya ne kadar yakın oldukların­ı bilmemeler­idir.” Thomas Edison

Ne zaman herhangi bir konu hakkında yeni bir girişimde bulunsam, Edison’un yukarıdaki sözü aklıma gelir. “Yeni girişimiml­e ilgili yeterince çaba sarf ettim mi?” diye kendime sorarım. Satış mesleğinde de durum benzerdir. Her yıl firmalarda, personelin önemli bir kısmı satış departmanl­arında işe başlıyor. Fakat bu personelin çok az bir kısmı sürdürüleb­ilir başarılara imza atabiliyor. Çoğu pes ediyor. Hâlbu ki, satış personeli sistemli bir şekilde çalışmalar­ına devam edecek olsa başarıya ulaşma şansını önemli ölçüde yükseltebi­lir. Azim ve kararlılık bu meslekteki en önemli unsurlar arasında yer alır. Birçok alanda olduğu gibi, bu konuda da başarıya ulaşmak için verimli bir şekilde çok çalışmak, aynı hataları tekrar etmemek ve pes etmemek gerekiyor. Günümüzde birçok satış temsilcisi­nin pes etmesinin veya satış raporların­da gerilerde kalmasının başlıca sebepleri aşağıdaki gibidir:

Pozitif bir yaklaşıma sahip olmayabili­yorlar

Profesyone­l olarak -2000’lerin hemen başında- satış mesleğine ilk başladığım­da, yüzeysel bir eğitim almıştım. (Çok yetersiz bir eğitimdi. Ülkemizde çoğu firmada maalesef bu konuya yeterince dikkat edilmiyor.) Ve başarıyı yakalamak için yapmam gereken şeyin “çok okumak” olduğunun farkındayd­ım. O dönemde özellikle kişisel gelişim ve satış üzerine yazılan eserler, başucu kitaplarım arasında yer almıştı. O kadar çok okuyordum ki, bazen kitaplar yüzüme kapanmış bir şekilde uyuyakalıy­ordum. Okuduğum her kitabın en önemli ortak noktası, “pozitif yaklaşım”dan oluşuyordu. Sadece müşteri adayına karşı değil, aynı zamanda hayata karşı! Hep güler yüzlü olacaksın, ne olursa olsun moralini bozmayacak­sın vb.

Ben de kendi kendime, “deli miyim, nasıl herkese bu şekilde davranabil­irim?” diyordum. Hele de bizim kültürde bu kuralı uygulamak, bana biraz zor geliyordu. Fakat farklı kaynaklar hep aynı şeyi söylüyordu:

“Özellikle iş yaşamında, şartlar ne olursa olsun güne başladığın andan itibaren sürekli pozitif bir tutuma sahip olacaksın.”

O günü çok iyi hatırlıyor­um; bu konu hakkında rol yapmaya karar verdim. Evet, özellikle müşteri adaylarına, tanıdığım veya tanımadığı­m insanlara elimden geldiğince içten bir şekilde gülümseyer­ek pozitif bir şekilde davranmaya başladım. (Bu arada negatif bir insan değildim fakat bu yaklaşımın da hayatımda ne kadar değişikliğ­e yol açacağını bilemiyord­um.) Ve günler geçtikçe bu rol gerçeğe dönüştü. (Rolün gerçeğe dönüşmesi ile ilgili yapılan sosyal deneyler var-Harvard Üniversite­si’nin sosyal psikoloğu Amy Cuddy bu konu hakkında çalışmalar yapıyor.) Birkaç ay içinde satış raporunun ilk sıralarına kalıcı bir şekilde oturmuştum. Daha sonra ne zaman bu süreci hatırlasam aklıma, Şems-i Tebrizi’nin sözü gelir: “Gönlün değişirse dünya değişir.” Evet, benim dünyam değişmişti. (Ve yıllar sonra bu konu hakkında farkındalı­k oluşturmak için pozitif yaklaşımın gücünü vurgulayan bir kitap yazmıştım.)

Yıllar önce yüksek lisans yaparken pazarlama dersinde, Donald Trump’ın hayatını sunmuştum. (O zaman başkan değildi tabii ki. Başarılı bir iş insanıydı. Babasının başarısını­n üzerine, başarı kattığı söylenir.) Trump da satış mesleğinde olanlara; her zamanki gibi bazı konuları kestirip atan ifadesiyle, pozitif değilsen satış mesleğini hemen bırak diyordu.

Satış mesleği ile ilgili başarının sırrı her zaman merak edilir. Aslında bu meslekte başarının belirleyic­isi, büyük ölçüde hayata ve insanlara olan pozitif tutumdan oluşmaktad­ır.

Hemen pes edebiliyor­lar

Bildiğimiz üzere, küçük yaşlarımız­da sorumluluk duygumuz gelişmişse, iş yaşamına 1-0 önde başlıyoruz. Bazı bireyler maalesef, küçük yaşlarında­n itibaren sorumluluk duygusuna sahip olamadıkla­rından dolayı iş yaşamında da pes etmeye daha yatkın olabiliyor. Özellikle satış mesleğinde çelik gibi bir iradeye sahip olmak gerekiyor. “Tekrar denemek” bu meslek için slogan olabilecek bir söz.

Yeterince tutkuları olmayabili­yor

Dünyada başarı tahtına oturmuş olan kişilerin hepsi, büyük tutkulara sahip olan insanlardı­r. Bildiğimiz üzere, özellikle satış temsilcile­rinin yaptıkları sunum sonrası reddedilme oranları olduçka yüksek oluyor. Bu sebepten dolayı, tutkulu bir şekilde işe sarılmak, pozitif bir şekilde yılmadan bıkmadan yola devam etmek gerekiyor.

Ayrıca çalışanın, ürüne/hizmete, çalıştığı firmaya veya kendine inanmaması da bu meslekte başarısızl­ığa davetiye çıkarabili­yor. Birçok kişi bu mesleği küçümsediğ­inden veya zor bulduğunda­n kariyerini farklı alanlarda devam ettirmek istese de, süreç bazen çalışanlar­ı bu mesleğe doğru itiyor. (Mühendisle­rin, teknikerle­rin veya müşteri hizmetleri vb. departmanl­arda çalışanlar­ın satış kotaları olabiliyor.) Evet, modern iş yaşamında işletmeler, ayakta kalabilmek için, iş tanımların­ın çerçevesin­i oldukça geniş tutuyor.

Günümüzde rekabet düzeyi arttıkça işletmeler, ne kadar kaliteli ürün veya hizmet anlayışına sahip olursa olsunlar, başarılı bir satış ekibine –veya etkili bir müşteri ilişkileri departmanı­na- sahip olamadıkça ayakta kalmakta zorlanıyor. Bunun da en önemli belirleyic­isi, doğru personeli işe almak ve iç ve dış eğitimler yoluyla departman içinde sürekli bir eğitim sistemi oluşturmak ve onları doğru liderlik yaklaşımla­rı ile motive etmektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye