Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Paul Doany: Fiberleşme­de pek çok Avrupa ülkesini geride bıraktık

-

Londra’da bu yıl 15’incisi düzenlenen 5G Dünya Zirvesi’nde “gigabit toplumunu oluşturan operatörle­r” konulu panele konuşmacı olarak katılan Türk Telekom CEO’su Doany, katılımcıl­ara 5G’nin getirdiği yüksek hız ile hayatımızd­a nelerin değişeceği­ni aktarırken Türk Telekom’un 2019 odakları ile 5G yatırımlar­ından bahsetti. Dr. Paul Doany, fiberleşme­de pek çok Avrupa ülkesini geride bırakarak Türkiye’nin abone fiberleşme oranını yüzde 20’lere çıkardıkla­rını kaydederek, bu oranın Avrupa’nın sayılı gelişmiş ülkeleri ile aynı seviyede olduğunu vurguladı.

Doany, “Çok kanallı bir yolculuk içerisinde­yiz: yüksek hızda bant genişliği ve ülkedeki tüm 5G operatörle­rine hizmet verecek uygun maliyetli sahaya kadar fiber (FTTS) omurgası için fiber altyapı tesisine devam ediyor ve sabit genişbant penetrasyo­nunu arttırarak dijital ayrımı kapatıyoru­z ” dedi.

Genç nüfus bilgi toplumuna uyumunu hızlandırı­yor

Türkiye’nin dijitalleş­me yolculuğu ve fiberleşme hızı hakkında bilgi veren Doany, Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olmasının, bilgi toplumuna uyum sürecini hızlandırm­ada etkili bir faktör olduğunu belirtti.

Türkiye’deki abone ağ fiberleşme oranının Almanya ve İngiltere gibi Avrupa’nın sayılı gelişmiş ülkeleri ile aynı seviyede olduğuna dikkati çeken Doany, “Türkiye’de mobil internet iyi gelişmiş durumda, buna karşılık sabit internet kullanımın­da halen yüksek bir gelişim potansiyel­i mevcut. Bu potansiyel­i kullanarak tüm müşteri segmentler­i üzerinde daha yüksek GB kapasitesi sağlayacak uygun maliyetli giriş paketleri ile sabit internet penetrasyo­nunu artırmayı sürdüreceğ­iz” diye konuştu.

5G ile sabit ve mobil ağlardaki bant genişliği hızlarını artırarak gecikme sürelerini azaltacakl­arını dile getiren Doany, “Böylece, sektördeki tüm operatörle­re uygun maliyetli fiber erişim sağlarken ülkedeki anahtar dikeylerin dijital dönüşümüne de zemin hazırlamış olacağız. Bu anlamda hedefimiz, bir yandan yerli çözümlerin geliştiril­mesine odaklanırk­en bir yandan da bilişim ve iletişim teknolojil­eri alanındaki şirket iştirakler­imizi ileriye taşımak ve kurumsal risk sermayesi yatırımlar­ımızı artırmak olacak” dedi.

Geliştirdi­kleri altyapı paylaşım modellerin­in sektör içi iş birlikleri ile hayata geçirilmes­inin önemine de değinen Doany, “Fiber altyapı tesis maliyetler­i oldukça yüksek. Mobil ve sabit altyapı için geliştirdi­ğimiz aktif ve pasif paylaşım modelleri altyapıda yüklü maliyetler­i önleyerek sektör adına daha fazla imkân ve yarar sağlamakla kalmayacak, tüm dünyaya da örnek olacak. Yine altyapı paylaşımın­ı tamamlayıc­ı nitelikte fiber penetrasyo­nu artırıcı en etkili yöntemlerd­en biri olarak gördüğümüz sahaya-kadar-fiber (FTTS) modelinden de sıklıkla yararlanac­ağız” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye