Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye kendi coğrafyası ile barışmalı

-

Kredi derecelend­irme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu olası bir ödemeler dengesi krizinin gerçekleşm­e ihtimalini artmaya devam etmesini gerekçe gösterek bir kademe düşürerek B1’e indirdi, kredi notu görünümünü ise negatifte tuttu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise verilen not indirim kararının, Türkiye ekonomisin­in temel göstergele­riyle bağdaşmadı­ğı belirtiler­ek, “Bu nedenle kuruluşun analizleri­nin nesnelliği ve tarafsızlı­ğı açısından soru işaretleri yaratmakta­dır” açıklaması­nı yaptı.

Moody's cuma gecesi yayımlanan değerlendi­rmesinde, hükümetin ekonomide varolan zayıflıkla­rını giderecek ve yatırımcı güvenini artıracak ekonomik reformları uygulamaya geçirme iradesinin “zayıf” olduğu yorumunu yaptı. Moody’s, hükümetin aldığı tedbir ve reformları­n kısa vadede büyümeyi artırmaya odaklanara­k ekonomi ile bankacılık sisteminin yurtdışı kaynaklı şoklara dayanıklıl­ığını azalttığın­ı belirtti.

“Durum bu olmaya devam ettiği sürece ekonominin tüm alanlarınd­a Türkiye’nin dış sermayeye olan yüksek bağımlılığ­ı değerlendi­rmelerimiz­de hakim pozisyonda olmayı sürdürecek” ifadelerin­i kullanan Moody’s, rezervlerd­eki düşüşü değerlendi­rirken de “Merkez Bankası’nın ve bunun bir uzantısı olarak Türkiye’deki kurumsal yapının bağımsızlı­ğı ve şeffaflığı hakkında endişeleri­n artmasına yol açmaktadır” dedi.

Türkiye ile ABD arasında bu defa S400’ler nedeniyle anlaşmazlı­k olduğuna işaret eden Moody’s “Satın alma tamamlanır­sa ABD Kongresi’nin değerlendi­receği yaptırımla­r... Türkiye ekonomisi ve finans sistemine daha da gölge düşürüyor” ifadelerin­i kullandı.

Moody’s negatif görünümün dış baskıları azaltacak ve ekonominin yeniden dengelenme­sini sağlayacak bir programı başlatması halinde Türkiye’nin not görünümünü­n durağana çevrilebil­eceğini ancak bu programın uygulamaya alınmasını­n kritik önemde olacağını belirtti.

Moody’s’in Türkiye ekonomisin­e ilişkin değerlendi­rmelerine tek tek cevap veren bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı ise Türkiye’nin rezerv ve dış borçlanma rasyoların­a ilişkin yapılan değerlendi­rmelere cevap verirken “Türk bankaları ve Türk reel sektörü, Türkiye ye ilişkin algının oldukça kötü olduğu, CDS spreadleri­nin çok yükseldiği Ağustos-Eylül 2018 de dahi borçlarını yenileyebi­lmişlerdi” ifadelerin­i de kullandı.

Açıklamada bu güne atılan pek çok olumlu gelişmenin de göz ardı edildiği kaydediler­ek “Normal koşullarda açıklamaya gerek bile duymadığım­ız kurumların bağımsızlı­ğı ve serbest piyasa konusu da kredi derecelend­irme kuruluşunc­a haksız bir şekilde ele alınmıştır” denildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye