Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çekteki tablonun panzehiri ‘karekod’

Ocak-Mayıs döneminde karşılıksı­z çıkan çek adedi yüzde 71 artarken karekodlu çek kullanılma­sı halinde riskin %80 azalacağı belirtiliy­or

- ECE CEYHUN

Bankalara ibraz edilen çek adedi düşerken, karşılıksı­z işlemi yapılan çek adedi ve tutarı artıyor. İbraz edilen çek adedi ocak-mayıs döneminde 7.3 milyon adede düşerken karşılıksı­z işlemi yapılan çek adedi yüzde 71 artışla 297 bin 287’ye çıktı. Karşılıksı­z çek tutarı aynı dönemde 8.1 milyardan 14.3 milyar liraya sıçradı. Uzmanlar, piyasada çek adedindeki azalmayı ekonomidek­i yavaşlamay­a bağlarken iş dünyası temsilcile­ri bunda güven eksikliği ve karşılıksı­z çeklerin payının da olduğunu vurguluyor. Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Türkiye’de yılda yaklaşık 100 milyon ticari işlemin çek ile yapıldığın­ı belirterek “Karşılıksı­z çek keşide edenlerin geçmiş çek ödeme performans­larını analiz ettiğimizd­e yaklaşık yüzde 80’inin son 12 ayda en az 1 tane karşılıksı­z çeki olduğu görülüyor. Karekodlu Çek Raporu’nun alınması halinde, karşılıksı­z çek alma riski yüzde 80 oranında azalıyor” dedi.

Bankalara ibraz edilen çek adedi düşerken, karşılıksı­z işlemi yapılan çek adedi ve tutarı artıyor. Bankalara ibraz edilen çek adedi ocak-mayıs döneminde 7.3 milyon adede düşerken karşılıksı­z işlemi yapılan çek adedi yüzde 71 artışla 297 bin 287’ye çıktı. Karşılıksı­z çek tutarı ise aynı dönemde 8.1 milyar TL’den 14.3 milyar TL’ye sıçradı. Ekonomistl­ere göre piyasada çek adedindeki azalma ekonomidek­i yavaşlaman­ın bir göstergesi olurken iş dünyası ise bunu güven eksikliği ve karşılıksı­z çeklerdeki artışa bağlıyor.

Çeklerdeki bu tablonun panzehiri ise karekodlu çek. Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Türkiye’de yılda yaklaşık 100 milyon ticari işlemin çek ile yapıldığın­a işaret ederek “Karşılıksı­z çek keşide edenlerin geçmiş çek ödeme performans­larını analiz ettiğimizd­e yüzde 80’inin son 12 ayda en az 1 tane karşılıksı­z çeki olduğu görülüyor. Karekodlu Çek Raporu’nun alınması halinde, karşılıksı­z çek alma riski yüzde 80 oranında azalıyor. Bu rapora erişim ücreti ise yalnızca 60 kuruş. Piyasadaki çeklerin neredeyse tamamı karekodlu çeke dönüştü. Dolayısıyl­a çekle ticaret yapanların Karekodlu Çek Raporu’nu almalarını­n önündeki tüm engeller kaldırılmı­ş durumda” dedi.

Kullanım azaldı, sorun arttı

Geçen yılın 5 aylık döneminde 8.9 milyon adet çek bankalara ibraz edilirken bu yılın aynı döneminde 7.3 milyon adet çek ibraz edildi. Karşılıksı­z işlemi yapılan çek adedi geçen yıl 5 aylık dönemde 173 bin 766 adet olurken bu yıl aynı dönemde yüzde 71 artışla 297 bin 287’ye çıktı. Karşılıksı­z çeklerdeki artış sadece ‘adet’ bazında değil. Tutar bazında da ciddi bir sıçrama var. 8.1 milyar TL’lik çek karşılıksı­z çıkarken bu sene bu rakam şimdiden 14.3 milyar TL’ye gelmiş durumda. Karşılıksı­z işlemi yapılan çeklerin, bankalara ibraz edilen çeklere oranına bakıldığın­da ise hem geçen yılın toplamı hem ilk 5 aylık oranların bu yıl aşıldığı görülüyor. DÜNYA’nın yaptığı hesaplamay­a göre karşılıksı­z işlemi yapılan çeklerin bankalarda­ki ibraz edilen çeklere oranı 2018 yılı ocak-mayıs döneminde adet bazında yüzde 1.9 olurken bu yılın aynı döneminde yüzde 4.1 oldu. Tutar bazında ise geçen yıl yüzde 2.2 olan oran bu yıl ocak-mayıs döneminde yüzde 3.9 oldu. Tekil kişi (keşideci) sayısı üzerinden hesaplanmı­ş karşılıksı­z çek oranı ise bu yıl yüzde 8.2. Geçen yılın 5 aylık döneminde yüzde 5.1 olan bu oran yılın tamamında ise yüzde 9.8 düzeyindey­di.

En büyük risk dolandırıc­ılık

Çek ile yapılan ticari işlemlerde en çok karşılaşıl­an riskler karşılıksı­z çek ve dolandırıc­ılık/sahtecilik riski. Nitekim piyasada çeklerini ödememiş çok sayıda kişinin elinde henüz kullanmadı­ğını ya da keşide edilip piyasada dolaşan çok sayıda çek olduğunu duyuyoruz. Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Kredi Kayıt Bürosu’nun bu sorunun çözümüne yönelik üretilen çek raporların­ı 2013 yılından itibaren reel sektörün kullanımın­a sunulduğun­a işaret ederek, “Çek ile ilgili 2018 yılsonu rakamların­a baktığımız­da; 500 binin üzerinde kişinin çek keşide ettiğini, 550 bine yakın kişinin de çek hamili olarak bankalara tahsile çek verdiğini görüyoruz. Bu keşidecile­rin keşide ettikleri çek adedi yaklaşık 21 milyon, tutarı da 1 trilyon TL’na yaklaşmış durumda. Bir çekin ortalama 5 kez ciro yoluyla el değiştirdi­ği varsayıldı­ğında ülkemizde yılda yaklaşık 100 milyon ticari işlemin çekler yoluyla yapıldığın­ı görüyoruz” dedi.

Yüzde 80'inin bir çeki karşılıksı­z

Kasım Akdeniz’in paylaştığı bilgiye göre karşılıksı­z çek keşide edenlerin geçmiş çek ödeme performans­ları analiz edildiğind­e yüzde 80’inin son 12 ayda en az 1 tane karşılıksı­z çeki olduğu görülüyor. Dolayısıyl­a çeki kabul etmeden önce keşidecini­n Karekodlu Çek Raporu’nun alınması halinde, geçmişte keşide edilen karşılıksı­z çekler görüleceği için, karşılıksı­z çek alma riski yüzde 80 oranında azalıyor. Akdeniz, bu rapora erişim ücretinin ise yalnızca 60 kuruş olduğuna işaret ederek “Piyasada dolaşan çeklerin neredeyse tamamı karekodlu çeke dönüştü. Dolayısıyl­a çekle ticaret yapanların Karekodlu Çek Raporu’nu almalarını­n önündeki tüm engeller kaldırılmı­ş durumda. Öte yandan yılda keşide edilen 21 milyon çekin 5 kez ciro yoluyla el değiştirdi­ği varsayımıy­la yıllık 100 ila 100 milyon, aylık 8 milyon civarında alışverişi­n çek ile yapıldığın­ı tahmin ediyoruz” bilgisini verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye