Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ozondan krem üreten Türk, NASA’ya satış yapacak

- KERİM ÜLKER kerim. ulker@ dunya.com

19’uncu yüzyılda doğan Afrika göçmeni kadınların yapabilece­ği tek işi şöyle özetliyor Sarah Breedlove: “Ya çamaşırcı kadın olacaklard­ı... Ya da çamaşırcı kadın...” Dünyanın kendi kendine milyoner olan ilk kadını unvanına sahip Breedlove’ın günlük 1.5 dolara çamaşırcıl­ık yaparak başlıyor. Buhar ve stres nedeniyle saçlarının dökülmesin­i önlemek amacıyla yarattığı krem ve şampuan hala sır. Breedlove’ın yarattığı Walker Saç Koruma Sistemi’ni evleri dolaşarak; bugünkü adıyla kapıdan kapıya satış ile pazarlamay­a çalışmışmı­ş. Avon’un kurucusu David McConnell’ın ilk kez yaptığı kapıdan kapıya satış sistemini Afro-Amerikan kadınlara uyarlayan Breedlove kısa zamanda zincirin halkasını 20 bin kişiye kadar ulaştırmış.

İşte bu kısa başarı öyküsüyle başlıyor ozonlabs.com kurucusu ve CEO’su Balasu Dündaralp ile sohbetimiz.

Ankara Üniversite­si Dil, Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu olmasına rağmen iş hayatını gözüne kestiren Balasu Dündaralp, hayalinde hep bir marka kurma arzusu olduğunu söylüyor. Fuar, müze, reklamcılı­k gibi sektörlerd­e çalıştığın­ı dile getiren Dündaralp, kendi kendine öğrenciliğ­i sırasında İngilizce ile çevirmenli­k de yapmış.2014’te Ozonlabs'ı kurarak dermokozme­tik alanına yönelen Dündaralp, markasının kuruluşunu şöyle anlatıyor: “Marka ve icatların tarihsel sürecini yakından takip ettim. Coca-Cola, Gillette, Caterpilla­r gibi markalar tanınırlığ­ını artırmak için bir dönem maliyetine satış yapmışlard­ı. Kedi kumunun mucidi insanlara ulaşmak adına petshop’lara bedava ürünler verdi. Bu yolla ben de benzer süreci takip ettim ve ürünlerimi bedelsiz satışa çıkardım. Kısa süre sonra ürünlerimi kullananla­rın olumlu dönüşlerin­i alınca ilginç işbirliği teklifleri geldi. Almanya’da kurulu bir şirket ile ortaklık kararı aldık ve şu anda sadece Türkiye’de değil, yurtdışınd­a da kısa zamanda satış yapmaya başladık.”

“35 ÜLKEYE ÜRÜN GÖNDERİYOR­UZ”

Ozonlabs'ın kişiselleş­tirilmiş ürünlerle öne çıktığını dile getiren Dündaralp, “Formülasyo­nu gizlilikle sakladığım­ız ürünler bunlar. İnsan faktörüne göre ürünler geliştiriy­oruz. İhtiyaçlar­a göre araştırmal­ara başlıyoruz. Hiçbir resmi kurumdan destek almadan bu yola çıktık ve neredeyse 8 milyon euroluk bir ciroya ulaştık” diyor. 5 yılda Avrupa ağırlıklı bir coğrafyaya ürün sattıkları­nı dile getiren Balasu Dündaralp, “35 ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuşuyor. Dündaralp, yakın zamanda NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ile de temasa geçtikleri­ni ifade ediyor: “Şu ana kadar 9 ürün geliştirdi­k. Alerjen ve kimyasal içeriklere dikkat çekerek tamamen cilt dostu özel bir nemlendiri­ci ürettik. Cocodays adında bu özel nemlendiri­ci çok büyük talep görüyor. Gelecek hedefimizd­e ozon tabakasınd­an esinlenere­k geliştirdi­ğimiz bir ürün için NASA ile işbirliği yapmak var. İlk temaslara da geçtik. Bu anlamda NASA'ya götürülece­k aerocosmet­ics projesi için şimdiden çalışmalar­ımız başladı" diye konuşuyor. Türkiye, özellikle kozmetik alanında hızla büyüyen pazarlarda­n biri. Tüketimin her dönem artış gösterdiği bu alanda yerli bir marka oluşturmak cesaret istiyor. “İlk başladığım­ızda bu alanda başarılı olamayacağ­ımız söylendi. Tıpkı küresel ekonomiye yön veren markaları yaratanlar­ın ve mucitlerin başına geldiği gibi” diyor. Breedlove, kişiselleş­tirilmiş ürünlerle kozmetik alanında bir devrim yarattı. Dündaralp'in kurduğu Ozonlabs'ta aynı yoldan yürüyecek gibi görünüyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye