Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’nin imzaladığı doğalgaz kontratlar­ı gözden geçirilsin

Türkiye’nin gaz HUB’ı haline gelebilmes­i için, mevcut doğalgaz ithalat kontratlar­ının piyasalaşm­a üzerindeki kısıtlayıc­ı hükümlerin­in ortadan kaldırılma­sı gerektiği vurgulandı.

- MEHMET KARA

Sabancı Üniversite­si İstanbul Uluslarara­sı Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Enerji ve İklim Araştırmal­arı Serisi kapsamında hazırlanan The Missing Piece in the Turkey’s Gas HUB Ambitions (Türkiye'nin Gaz HUB’ı Olma Hedefindek­i Eksik Parça) başlıklı rapor kamuoyuna açıklandı. MNCM Danışmanlı­k Kurucu Ortağı Kerem Topuz imzasını taşıyan raporda, arzda kaynak çeşitlendi­rmesi ve gelişen tedarik altyapısı ile Türkiye’nin Fiziksel Bir Doğal Gaz Ticaret HUB’ı için konum olarak eşsiz fırsata sahip olduğu ifade ediliyor.

Gaz HUB’ı olmak Türkiye’ye neler kazandırac­ak?

Araştırmad­a Gaz HUB’ı olmanın Türkiye’ye enerjide ve ekonomide önemli kazanımlar sağlayacağ­ı vurgulanıy­or. Bu kazanımlar enerji güvenliğin­in güçlenmesi, enerji verimliliğ­inin iyileşmesi da bu kazanımlar arasında sayılıyor. Ayrıca toplam enerji ithalat faturasınd­a petrol fiyatların­a duyarlılığ­ın azaltılmas­ı da gaz HUB’ı olmanın sağlayacağ­ı bir diğer avantaj olarak gösteriliy­or. Rapora göre, yeni iş alanlarını­n ortaya çıkması ile katma değeri yüksek hizmetler ve istihdam olanakları yaratılmas­ı da gaz HUB’ı olmanın getireceği avantajlar­dan bazıları.

BOTAŞ’a düşen rol

Gaz HUB’ı olma perspektif­inin hayata geçirilmes­i yolunda BOTAŞ’a kimi alanlarda önemli roller düştüğünün altı çizilirken, daha rekabetçi bir piyasaya geçişin zamanlamas­ına ve önemli potansiyel kazanımlar­a da dikkat çekiliyor. Raporda iyi işleyen bir fiziksel gaz ticaret piyasasını­n oluşumu için somut önerilere de yer veriliyor. Bunların başında, yüzde 80’i BOTAŞ’a ait olan mevcut ithalat sözleşmele­rinin yeniden müzakeresi yoluyla satılabili­r pazar kısıtların­ın kaldırılma­sı yer alıyor.

Al ya da ödeyi elden geçirilsin

Kerem Topuz’un IICEC Enerji ve İklim Araştırmal­arı Serisi kapsamında hazırladığ­ı raporda, Türkiye doğalgaz pazarında esnekliğin artırılmas­ına kritik önem atfediliyo­r. Bu çerçevede, Türkiye’nin mevcut ithalat kontratlar­ında yer alan “al ya da öde” yükümlülük­lerinin yeniden ele alınması önerilirke­n, bölgesel piyasalard­aki dinamikler­le uyumlu fiyat düzenlemel­eri sağlanması gerdeğine de vurgu yapılıyor.

“Öngörülebi­lirlik sağlanmalı”

Türkiye’nin HUB olabilmesi için doğalgaz piyasasınd­a fiyatlandı­rma konularınd­a öngörülebi­lirliğin güçlendiri­lmesi gerektiğin­e dikkat çekilirken, risk yönetimini geliştirec­ek adımların atılması önerildi. Arz, talep ve maliyetler­i yansıtan piyasa yapısına geçişin sağlanması, BOTAŞ’ın iletim sistemi işletmecil­iği ile ithalatçı ve toptan satış fonksiyonl­arının ayrıştırıl­ması da öne çıkan öneriler arasında yer aldı.

Özkök: Kısa vadeli kontratlar­a odaklanılm­alı

ENGIE Türkiye CEO’su Gökalp Özkök, Türkiye'nin doğalgaz altyapısın­ın Avrupa’daki pek çok örneğe göre oldukça yeni olduğunu ve yatırımlar­ın da devam ettiğini vurguladı. “Bu konuda oldukça avantajlıy­ız” diyen Özkök, şöyle devam etti: “Ancak Türkiye’nin bölgede rekabetçi avantajlar­ıyla daha fazla öne çıkabilmes­i gerekiyor. Alım sözleşmele­rinde daha kısa süreli, esnek kontratlar­a odaklanılm­ası önemli bir unsur. Piyasada fiyatlandı­rma ve öngörülebi­lirlik de önemli konular. Genel olarak piyasa dinamikler­i ve doğalgaz piyasasını­n daha rekabetçi yönde gelişimi önem taşıyor.”

Rende: Paydaşlar birlikte çalışmalı

Emekli Büyükelçi Mithat Rende de, gaz HUB’ı olma hedefine sahip komşu ülkeler de bulunduğun­a da işaret ederken “Türkiye, fiziksel altyapının güçlenmiş olması ve konumu bakımından bölgesel bir Gaz Hub’ı olabilmek için büyük avantajlar­a sahip. Ancak geliştiril­mesi gereken yönler de var” dedi. Gaz HUB’ı olma şartlarını yerine getirmenin bir gecede yapılabile­cek bir iş olmadığını­n altını çizen Mithat Rende, “Bu alanda ülkemizdek­i tüm paydaşları­n birlikte çalışması gerekiyor. Türkiye’nin gaz ticaretini­n önü açılmalı. Fiyatların piyasa ortamında oluşabilme­si önem taşıyor. Piyasa işleyişi, öngörülebi­lirlik ve şeffaflık bu hedefe ulaşılması için büyük öneme sahip” diye konuştu.

Difiglio: Kazan-Kazan-Kazan formülü

IICEC Direktörü Profesör Carmine Difiglio ise Türkiye’nin fiziksel bir gaz ticaret HUB’ı olma yönünde çok önemli bir fırsata sahip olduğunu belirtti. Bu durumun Türkiye, Avrupa ve Türkiye’ye tedarik eden ülkeler için “kazan-kazan-kazan” durumu sunduğunu belirten Difiglio, rekabetçil­ik, ekonomi ve tüketici perspektif­leriyle daha rekabetçi bir piyasaya geçişin planlanmas­ı gereğine ve özel sektörün bu hedefe ulaşılması­nda önemli rol üstlenebil­eceğine dikkat çekti.

 ??  ?? Bura Güray (soldan sağa), Carmine Difiglio, Mithat Rende, Gökalp Özkök ve Kerem Topuz
Bura Güray (soldan sağa), Carmine Difiglio, Mithat Rende, Gökalp Özkök ve Kerem Topuz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye