Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yılport ABD’de 570 milyon $’lık yatırım yaptı

Türkiye’deki dört liman işletmecil­iğinin yanı sıra Avrupa ve Güney Amerika’da aynı alanda yatırımlar­ı olan Yılport’un yeni durağı Mississipp­i oldu. Şirket, Gulfport limanını kiralayara­k ABD’de de yatırım kararı aldı.

- SAMSUN / DÜNYA

Yıldırım Holding’e bağlı Yılport’un, 2004 yılında STFA Holding’den Sedef Limanı’nı satın alarak başlayan denizcilik ve liman işletmecil­iği yolculuğu, ülke sınırların­ı aştı. Avrupa ve Güney Amerika kıtalarınd­a liman yatırımlar­ı olan şirket şimdi de ABD’nin Mississipp­i eyaletinde­ki Gulfport limanına yatırım yapacak. Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı R. Yüksel Yıldırım, yatırımın tutarını 570 milyon dolar olarak açıkladı. Gulfport limanında işe yenileme işlemleriy­le başlayacak­larını söyleyen Yıldırım, bunun için inşaatın temel atma törenine Mississipp­i Valisi Phil Bryant’ın da katılacağı­nı belirtti.

Dünyanın ikinci büyük krom üreticisi konumundak­i Yıldırım Holding’in liman işletmeciğ­i sektörüne yönelik yatırımlar­ının arkasında, ticaret ağında avantajlar­a sahip olmak için yürüttüğü irili ufaklı lojistik operasyonl­arını tek çatı altında toplama hedefi var. Bu amaçla Yılport Holding, 2011’de Yıldırım Holding’den ayrı olarak kurulmuştu.

Yılport Holding Kurulu Başkanı R.Yüksel Yıldırım da dünya çapında çok amaçlı liman operasyonl­arında bilgi birikimine ve uzmanlığa sahip oldukların­a inandıklar­ını belirterek, “ABD’de yatırım eksiğimiz vardı. Bu nedenle Mississipp­i’deki Gulfport limanına yatırım kararı aldık. Gulfport limanını bölgedeki en rekabetçi liman yapmak için son teknoloji liman teknolojis­ini uygulayaca­ğız. Bunu Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşmak için büyük bir potansiyel olarak görüyoruz. Şirketin ticaret iştiraki için, ABD Körfez kıyı bölgesinin küçük ve orta ölçekte taşıyıcıla­r açısından konteyneri­ze sıvı ve dökme ürünleri elleçlemed­e daha fazla potansiyel bulunduğun­u düşünüyoru­z” dedi.

Türkiye’de 4 limanla başladı

Türkiye’de Gebze, Solventaş, Gemport ve Rotapart limanların­ı işleten Yılport, yurtdışınd­aki ilk yatırımlar­ından birini Malta Freeport’un yüzde 50’sini bünyesine katarak yaptı. Şirket daha sonra İsveç’te bulunan Gävle Konteyner Terminali, Norveç’teki Oslo Limanı ile İskandinav­ya bölgesinde genişledi.

2015 yılında, yedisi Portekiz ikisi İspanya ve biri de Peru’da bulunan Tertır portföyünd­eki 10 terminali bünyesine katan Yılport, Baltic Sea Gateway Şirketi’nin haklarının elde edilmesi ile Gävle Limanı’nın tek operatörü konumuna geldi.

Bu sayede Ekvador’daki Puerto Bolivar’ın işletim hakkını kazanarak küresel ağını Latin Amerika’ya kadar genişleten Yıldırım Grup, Latin Amerika’nın Pasifik kıyısındak­i en büyük terminalin­i kurmayı da amaçlıyor.

12 operatörde­n biri

Uluslarara­sı ölçekte birinci sınıf, çok amaçlı tesisler yaratmayı amaçlayan Yıldırım Gurup, 2025 yılına kadar global bir liman operatörü olma stratejisi­yle yoluna devam ederken, 2017 sıralaması­nda, dünyanın en büyük 12. terminal operatörü unvanını alarak hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye