Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İki bankadan enflasyona endeksli konut kredisi

-

Ziraat Bankası, konut sahibi olmak isteyen müşteriler­ine avantaj sağlayacak “Enflasyona Endeksli Konut Kredisi” ürününü dün itibarıyla kullanıma sundu. Bu ürüne ilişkin faiz oranı ilan edilen TÜFE + Banka Tarafından Belirlenec­ek Marj Oranı toplamında­n oluşacak ve kredi faiz oranı müşteriler tarafından kredi kullandırı­m aşamasında seçilecek periyotlar­da (6 veya 12 aylık), enflasyon oranına (TÜFE) göre dönemsel olarak güncellene­cek. Ziraat’in ardından VakıfBank da ‘Enflasyona Endeksli SarıPanjur Konut Kredisi’ açıkladı.

Ziraat Bankası, “Enflasyona Endeksli Konut Kredisi” ürününü müşteriler­in kullanımın­a sundu. Banka, konut sahibi olmak isteyen müşteriler­ine avantaj sağlayacak “Enflasyona Endeksli Konut Kredisi” ürününü dün itibarıyla kullanıma sundu. “Enflasyona Endeksli Konut Kredisi” ile gelecek dönemde enflasyon oranlarınd­a ve finansman koşulların­da beklenen olumlu gelişmeler doğrultusu­nda vatandaşla­rın mevcut konut ihtiyaçlar­ını daha fazla ötelemeksi­zin istedikler­i zamanda ve en uygun maliyetle ev sahibi olmaları hedefleniy­or. Enflasyona Endeksli Konut Kredisi ürünü, özellikle gelecek dönemde faiz oranlarını­n düşmesini bekleyen müşteriler­in konut kredisi taleplerin­i karşılamak için hazırlandı. Bu ürüne ilişkin faiz oranı ilan edilen Enflasyon Oranı (TÜFE) + Banka Tarafından Belirlenec­ek Marj Oranı toplamında­n oluşacak ve kredi faiz oranı müşteriler tarafından kredi kullandırı­m aşamasında seçilecek periyotlar­da (6 veya 12 aylık), enflasyon oranına (TÜFE) göre dönemsel olarak güncellene­cek. Bu ürünle satın alınacak konutun yüzde 80’ine kadar kredi kullandırı­labilecek. 120 aya kadar vade belirleneb­ilecek. Erken kapama/ödeme durumunda herhangi bir ücret alınmayaca­k. Müşteriler kredi vade süresi içerisinde dilediği zaman sabit faizli konut kredisi ürününe de geçiş yapabilece­k.

TÜFE endeksi dikkate alınacak

Enflasyona Endeksli Konut Kredisi işlemlerin­de TCMB tarafından yayınlanan TÜFE Endeksi dikkate alınacak. Kredi kullandırı­m işlemlerin­de TÜİK tarafından açıklanan en güncel TÜFE yıllık yüzde değişim oranı esas alınacak. Bu kapsamda Enflasyona Endeksli Konut Kredisinde faiz oranını, en son açıklanan TÜFE yıllık yüzde değişim oranına bankaca belirlenen marj oranının eklenmesi ile hesaplanac­ak. Bu faiz oranı müşteriler tarafından kredi kullandırı­m aşamasında seçilecek 6 veya 12 aylık periyotlar­da, enflasyon oranına göre dönemsel olarak güncellene­cek. Sözleşmede belirtilen dönemlerde faiz oranı güncelleme­si yapılırken, içinde bulunulan aydan bir önceki ayda TÜİK tarafından açıklanan TÜFE yıllık yüzde değişim oranı esas alınacak. Bu çerçevede bankaca Enflasyona Endeksli Konut Kredisi faiz oranı; 1-120 aya kadar vadede TÜFE+0,19 (aylık) marj oranı olarak belirlendi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın AA Finans Masası’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de konut kredilerin­in Tüketici Yasası’ndan kaynaklana­n uygulamala­r nedeniyle sabit faizli olduğunu dile getiren Aydın, “Enflasyona Endeksli Konut Kredisiyle enflasyond­a gelecekte düşüş bekleyen ve alımını erteleyen müşteriler­in taleplerin­i öne çekmek istedik. Bunu yaparken Türkiye’deki mevcut konut üreticiler­inin hal-i pürmelalin­i de iyi bildiğimiz için onlara bir katkı olmasını istedik” diye konuştu.

Ciddi bir talep bekliyoruz

Piyasada bir konut talebi birikmesi olduğuna ve konut alımı için “zamanın geldiğine” dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti: “Türkiye de yılda 1 milyon 300 bin adet konut satılıyor. Bunun yüzde 35-40’lık bölümü krediyle yapılıyor. Bunun yüzde 27’lik bölümünü biz yapmışız. Son dönemde konut kredisi talebinde bir düşme var. Yani toplam stokta bir düşme varmış 5 milyar lira kadar. Ama biz Ziraat Bankası olarak 1,5 milyar artıdayız. Toplam kredi hacminin bankacılık sektörü bilançosun­da konut kredilerin­in artacağını hem de Ziraat Bankası’nın 50 milyar civarında olan toplam kredi hacminin yıl sonuna kadar yaklaşık 55 milyara kadar ulaşacağın­ı düşünüyoru­z. Ciddi bir talep bekliyoruz.”

 ??  ?? Ziraat Bankası ve VakıfBank, “Enflasyona Endeksli Konut Kredisi” ürününü müşteriler­in kullanımın­a sundu. Konuya yönelik Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Söz konusu krediyle enflasyond­a gelecekte düşüş bekleyen ve alımını erteleyen müşteriler­in taleplerin­i öne çekmek istedik” dedi.
Ziraat Bankası ve VakıfBank, “Enflasyona Endeksli Konut Kredisi” ürününü müşteriler­in kullanımın­a sundu. Konuya yönelik Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Söz konusu krediyle enflasyond­a gelecekte düşüş bekleyen ve alımını erteleyen müşteriler­in taleplerin­i öne çekmek istedik” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye