Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşsizlikte gerçek anlamda artış sürüyor

- EKO / ANALİZ Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

İşsizlik mart ayında da hala yüzde 14'ün üstünde. Ocak ve şubata göre gerileme var, bu da doğal. Bu gerilemeyi işsizliğin azalmaya başladığı şeklinde okuyan tabii ki çıkmayacak­tır ama biz yine de hatırlatal­ım. İşsizlik martta ocak ve şubata göre zaten hep geriler. Kaldı ki kıyaslama önceki aylarla değil, önceki yılların aynı aylarıyla yapılır. "Önceki yıllar-aynı aylar" kıyaslamas­ıyla da birden 2009'a dönüveriyo­ruz.

İşsizlikte nasıl dramatik bir durumda bulunduğum­uzu ortaya koyan temel gösterge hiç kuşku yok ki mart ayında da hala yüzde 14'ün üstünde kalınmış olmasıdır.

Ocak ve şubat aylarında yüzde 14.7 olan işsizlik oranı martta gerilemişt­ir gerilemeye ama ancak yüzde 14.1’e inilebildi­ği gerçeği ortada.

“Ocak ve şubattaki yüzde 14.7’den sonra bakın martta nasıl da yüzde 14.1’e geldik,

işsizlikte iniş başladı” diye sevinç gösterisin­de bulunmak isteyen çıkar mı bilmiyoruz ama peşin peşin söyleyelim şubattan marta geçişte işsizlik oranının düşüyor olması gayet normaldir. Bu, ilk kez görülen bir durum değildir, tam aksine bir iniş yaşanmasay­dı bu çok tuhaf olurdu.

İşsizlik oranında martta şubata göre gerçekleşe­n gerileme tümüyle mevsimsel faktörlerd­en kaynaklanm­aktadır. Şubat ayındaki oran ocak,

şubat ve martın ortalaması­nı

göstermekt­edir. Mart oranı ise şubat, mart ve nisanın ortalaması­dır. Yani ocak devreden çıkmış, yerine nisan girmiştir. Bu önemli bir mevsimsel değişim demektir.

Hem zaten işsizlik oranı tüm yılların şubat-mart geçişinde gerilemişt­ir, bir tek yıl bile yoktur ki tersi yaşanmış olsun.

Gerçekte artış var

Şubat-mart geçişindek­i düşüşün mevsimsell­ikten kaynakland­ığını bir kez daha vurgulayal­ım. Hem zaten Türkiye İstatistik Kurumu mevsimsell­ikten arındırılm­ış işsizlik oranlarını da açıklıyor ve bu veriler şubat-mart geçişinde bir düşüş yaşanmadığ­ını, aksine artışın sürdüğünü gösteriyor.

Mevsim etkisinden arındırılm­ış işsizlik oranı mart ayında yüzde 13.7 olarak gerçekleşt­i.

Şubattaki yüzde 13.6’ya göre az da olsa bir artış var.

Mevsim etkisinden arındırılm­amış işsizlik oranının 0.6 puanlık düşüşle yüzde 14.7’den yüzde 14.1’e gerilediği­ni unutmayalı­m. İşsizlik oranı mevsim etki

siyle düşüyor, ama bu etki dikkate alınmadan yapılan hesaplamay­a göre artış sürüyor. Bu ayrıntıyı hiçbir zaman gözden uzak tutmamak gerekiyor.

Mevsim etkisinden arındırılm­ış işsizlik düşmüyor hatta artmaya devam ediyorsa, mev

sim etkisi ortadan kalktığı an genel oran da yönünü yeniden yukarı çevirecek demektir.

TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılm­ış işsizlik oranının geçen yılın mart ayından beri, yani tam on üç aydır sürekli arttığını da belirtelim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye