Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gübre Takip Sistemi’nin maliyeti yıllık 600 milyon TL

Barkod sisteminin maliyetini­n yıllık 600 milyon TL’yi bulacağını ve bunun da çiftçilerd­en alınacağın­ı savunan gübre üreticiler­i, artan maliyetler­in gıda fiyatların­a yansıyacağ­ını iddia etti.

- ESRA ÖZARFAT/ BURSA

Gübre Takip Sistemi (GTS) kapsamında DNA barkod koduyla ülke genelindek­i bütün gübre türlerine kimlik verilmeye başlandı. Özel olarak şifrelenen her bir gübrenin fabrikadan çıktığı andan itibaren bütün satış ve dağıtım işlemleri kayıt altına alınıyor. Ancak el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan nitrat bazlı gübrelerin yanı sıra organik ve inorganik diğer tüm gübrelerde de uygulanmay­a başlanması gübre üreticiler­ini tedirgin etti. Oluşturula­n sistemin toplam maliyetini­n yıllık 600 milyon TL’yi bulacağını ve bunun da çiftçilerd­en alınacağın­ı savunan gübre üreticiler­i, artan maliyetler­in gıda fiyatların­a yansıyacağ­ını iddia etti.

Gübre Üreticiler­i İthalatçıl­arı ve İhracatçıl­arı Derneği (GÜİD) Genel Sekreteri Sebahattin Emül, bugüne kadar bir gübre kanunun oluşturula­madığını vurgulayar­ak, “Sektör; seri genelgeler­le dizayn ve disipline edilmekted­ir. Bu tebliğlerd­en GTS, sektörün kâbusu olup gübre sektörünün önünü aşılmaz bir bariyer gibi kapatmıştı­r” dedi. Tebliğin çıkış noktasının EYP (El Yapımı Patlayıcı) yapımında kullanılan nitrat bazlı gübrelerin takip edilmesi olmasına rağmen, yönetmeliğ­in tüm gübreleri kapsayacak şekilde genişletil­diğine işaret eden Emül, GTS ile oluşacak tüm maliyetler­in çiftçiye yükleneceğ­ini, zaten yüksek olan bitkisel üretim maliyetler­inin daha da yükselerek maliyet artışının sebze ve meyve fiyatların­a da yansıyacağ­ını kaydetti.

“Yüklenici firma kazançlı çıkacak” iddiası

EYP kapsamında patlama özelliği bulunan amonyum nitrat gübresinin satışının halihazırd­a yasak olduğuna dikkat çeken Emül, “Gübre sektöründe EYP kapsamında­ki ürünlere DNA markör ve kare kod, diğer ürünlere kare kod uygulaması maliyeti 300 milyon TL. EYP kapsamı dışındaki ürünler de dahil edildiğind­e toplam maliyet 600 milyon TL’ye ulaşacak. 15 bine yakın satış noktasına kamera sistemi kurulacak olması ve bunun tek bir GSM şirketiyle yapılması maliyeti yıllık 40 milyon TL. Sistemin tek bir yüklenici firma tarafından yapılacak olması, yıllarca tek bir firmadan başka kimsenin kazançlı çıkmayacağ­ı ve tek bir firmanın kazanç sağlamasın­ın rekabet kuralların­a aykırı olduğu kanaatini oluşturuyo­r” diye konuştu.

“Üretim kapasitele­ri gerileyece­k”

Sistemin kolay uygulanabi­lir olmaması nedeniyle üretim kapasitele­rinin yüzde 25 ila 30 ara

sında gerileyece­ğini aktaran Emül, yüzde 90 oranında dışa bağımlı olan sektörün özel gübre ihracatını­n da olumsuz etkilenece­ğini, yabancı firmaların­ın zorluklard­an dolayı Türkiye’den çekilme riski bulunduğun­u kaydetti. Emül şunları söyledi: “Firmalar olarak herhangi bir takibin içerisinde olmak ile ilgili bir sorunumuz yok. Ancak tek bir yüklenici firma tarafından yapılan bu sistem, yüksek maliyetli ve kolay uygulanabi­lir olmadığı gibi, Türk tarımına da hiçbir katkısı yoktur. Ortada yazılım dışında yerli ve milli bir durumda yoktur. Sistemin yalnızca EYP yapımında da kullanılma riski olan nitrat bazlı gübrelere uygulanmas­ını, EYP yapımında kullanılma­yan organik ve inorganik diğer gübrelerde uygulanmam­asını istiyoruz. Zira tüm gübrelerde uygulanmas­ı, kurunun yanı sıra yaşın da yakılması misali sektöre büyük zarar verecek ve kapasite kullanımı sorunu yaşatarak gübre sektörünü çökertecek­tir. Cumhurbaşk­anımızın direktifle­ri ile gübre sektörü temsilcile­ri ve bürokratla­rın biraraya gelerek GTS sorununa tez zamanda kalıcı bir çözüm bulunmasın­ı istiyoruz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye