Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yatırıma yoğunlaştı, Çin malı AMORTİSÖRÜ­N ÖNÜNÜ KESTİ

Maysan Mando Genel Müdürü Anıl Yücetürk, “Çinli amortisör Türkiye’ye girmiyor, çünkü bu pazar bizim” dedi. Şirket, Türkiye’de 2.8 milyon adetlik amortisör pazarının 2 milyon adedini tek başına karşılıyor.

- ESRA ÖZARFAT/ BURSA

Türkiye’de 2.8 milyon adetlik amortisör pazarının 2 milyon adedini tek başına karşılayan Maysan Mando, pazarda etkin olan Çin malı amortisörü­n de önünü kesti. Son 3 yılda 100 milyon liranın üzerinde yatırım yapan ve üretim adedini yıllık 6 milyon adede ulaştıran firma, yeni projelerin etkisi ve yatırımlar­ın tamamlanma­sıyla 2021 yılında kapasitesi­ni 15 milyon adede çıkaracak.

Son 4 yılda yüzde 400 büyüme kaydeden Maysan Mando, gerek yurtiçinde gerekse de dünya pazarların­daki mevcut satışların­ı artırmak için 3 yılda 100 milyon liranın üzerinde yatırım yaptı. 2015 yılında amortisörd­e 2.8 milyon adetlik Türkiye pazarının 600 bin adedini karşılayan Maysan Mando, gelinen noktada pazarın 2 milyon adedini tek başına karşılamay­a başladı.

Avrupa için yapılan treyler üretimini aldı

Kapasite artışı, verimlilik ve son 4 yılda sistem kurma adına yapılan yatırımlar­ın da etkisiyle Maysan Mando, Türkiye pazarında etkin olan Çin malı amortisörl­erin

de ithalatını büyük ölçüde kesti. 29 bayi ile Türkiye’nin her noktasına ulaştıklar­ına işaret eden Maysan Mando Genel Müdürü Anıl Yücetürk, “Şu anda Çinli amortisör Türkiye’ye girmiyor. Çünkü bu pazar bizim. Yıl içinde 5 bin ayrı noktaya giderek servislere hem teknik destek hem de eğitim veriyoruz. Maysan Mando logosunun olduğu her yer bizim için önemli” dedi.

Güney Kore’nin en büyük şirket

lerinden biri olan Halla Holding’in iştiraki olan Mando ile Çukurova Holding’in iştiraki olan yarım asırlık bir marka olan Maysan Mando, binek araçlar, hafif ticari araçlar, otobüsler, ağır kamyonlar, demiryolla­rı ve askeri uygulamala­ra yönelik geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Üretimin yüzde 70’lik bölümünü OEM üreticiler­ine yapan Maysan Mando, yüzde 20’lik bölümüyle yurtiçi aftermarke­t talebi

ni karşılarke­n, kalan yüzde 10’luk bölümünü de Avrupa başta olmak üzere; Rusya, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyet­lere ihraç ediyor. Firma, Türkiye’de üretim yapan tüm ticari araç üreticiler­inin de amortisörl­erini veriyor. Maysan Mando, Almanya’da bütün Avrupa için yapılan treyler üretiminin de yüzde 100’ünü almayı başardı. Mando ise Tesla’nın bütün elektrikli araçlarınd­aki ürün ve software partneri.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye