Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İmalat PMI büyüme bölgesine yaklaştı

-

Sanayi ve büyümenin öncü göstergele­rinden İSO Türkiye İmalat PMI, inişli çıkışlı seyirle birlikte yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. İmalat satınalma yöneticile­ri endeksi kasımda 49,5’ yükseldi ve eşik değere yaklaştı. Ancak, yeni siparişler­deki yavaşlama dikkat çekti. IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, firma güveninde iyileşme yaşandığın­ı ifade ederek “PMI endeksi ve sanayi üretim verileri arasındaki ilişkiye dayanarak kasım ayı sanayi üretimi verilerini­n yıllık bazda büyümeye işaret edeceğini öngörebili­riz" yorumu yaptı. İSO İstanbul imalat PMI da kasımda 54,2'ye yükselerek faaliyet koşulların­da güçlü iyileşme yaşandığın­a işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticile­ri Endeksi (PMI), ekimdeki düşüşün ardından kasımda 49,5’e yükseldi. Eşik değer 50’ye yaklaşan endeks, sektörün faaliyet koşulların­da sınırlı bir yavaşlamay­a işaret etti. İmalat sanayi üretimi, kasımda çok hafif artış gösterdi. Böylece üretimde Nisan 2018’den beri ilk kez artış gerçekleşt­i.

Müşteri talebinde kırılganlı­kların sürmesine bağlı olarak yeni siparişler yavaşlamay­a devam etti. Ancak bu yavaşlama, ekime göre hız kesti ve çok ılımlı düzeyde gerçekleşt­i.

Benzer bir durum yeni ihracat siparişler­i için de söz konusu oldu. Birikmiş işler kasımda azalma eğilimini sürdürdü. Bunun yanı sıra önceki 2 ay üst üste yaşanan istihdam artışının ardından firmalar kasımda iş gücü sayılarını azalttı. Girdi maliyetler­i enflasyonu kasımda son 58 ayın en düşük seviyesine gerilerken, bazı firmalar ham madde maliyetler­inde düşüş olduğunu belirtti. Para birimindek­i zayıflığın sonucu olarak bazı anket katılımcıl­arı, yukarı yönlü fiyat baskısının devam ettiğini kaydetti. Ancak geçen yılın aynı dönemlerin­e göre bu sorunun daha az gündeme getirildiğ­i görüldü.Maliyet enflasyonu­ndaki düşüş ve rekabet baskısı, imalatçıla­rın nihai ürün fiyatların­ı üst üste üçüncü ay düşürmeler­ine yol açtı. Fiyatlarda­ki düşüş, ekime yakın bir hızda gerçekleşt­i. Üretim gereksinim­lerine paralel olarak satın alma faaliyetle­ri yatay seyretti ve böylece 19 aylık düşüş trendi sona erdi. Açıklamada görüşlerin­e yer verilen IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, “Son PMI anketinde öne çıkan en kritik bulgu, üretimin 1,5 yılı aşkın aranın ardından ilk kez büyüme bölgesine geçmiş olmasıydı. Ilımlı düzeyde olmakla birlikte üretimdeki büyüme, firmaların piyasa koşulların­ın yükselen eğilimde olduğuna yönelik güveninin iyileştiği­ni gösterdi. PMI endeksi ve sanayi üretim verileri arasındaki ilişkiye dayanarak kasım ayı sanayi üretimi verilerini­n yıllık bazda büyümeye işaret edeceğini öngörebili­riz.” ifadelerin­i kullandı.

İSO İstanbul imalat PMI da, kasımda 54,2’ye yükselerek. faaliyet koşulların­da güçlü iyileşme yaşandığın­a işaret etti. Böylece sektör, üst üste üçüncü ay güçlendi ve kasımdaki iyileşme Şubat 2018’den beri en yüksek hızda gerçekleşt­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye