Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üç çeyreğin ardından yeniden büyüme:% 0,9

Türkiye ekonomisi tüketimdek­i ılımlı canlanma ve kamu harcamalar­ındaki artışın katkısıyla üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 büyüdü. Yatırımlar­da daralma ise sürüyor

- ŞEBNEM TURHAN

Bu yılın üçüncü çeyreğinde negatif bölgeden çıkan Türkiye ekonomisi, 0,9 ile beklentile­re yakın bir büyüme kaydetti. Büyümeye, sınırlı düzeydeki tüketim ile ihracat pozitif katkı verirken, yatırımlar­daki gerileme büyümeyi 3,2 puan aşağı çekti. Üçüncü çeyrekte inşaat yatırımlar­ı yüzde 18, makine-teçhizat yatırımlar­ı yüzde 7,5 küçüldü. İthalatın artmasına paralel olarak net dış denge de büyümeye negatif katkı verdi. ŞEBNEM TURHAN/ 02

Türkiye ekonomisi 3 çeyrektir yaşadığı küçülmenin ardından 2019 yılının üçüncü çeyreğinde yeniden büyüme yoluna girdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekonomi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9 büyüdü. Beklentile­r de yüzde 1 seviyesind­e büyüme yaşanmasın­a yönelikti. Yeniden büyüme patikasına girilmesin­de vatandaşın ve devletin tüketimi etkili olurken ithalattak­i artışla dış ticaret dengesi büyümeye negatif katkı verdi. İnşaatta olumsuz seyir sürerken turizm sektörünün etkisiyle hizmetler kaleminden büyümeye olumlu katkı geldi. Kredi faizlerind­eki indirim kampanyala­rı gayrimenku­l sektöründe kıpırdanma yarattı. Uzun dönemden bu yana büyümeye yüksek oranlı pozitif katkı veren dış denge ise, ithalatın artmaya başlamasıy­la birlikte yeniden negatife döndü.

TÜİK verilerine göre üçüncü çeyrekte ekonomi 4,1 trilyon lira, 734,3 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Kişi başı gelir ise yıllıkland­ırılmış rakamla 8 bin 954 dolar oldu. Ekonomistl­er son çeyreğin de katkısıyla yılsonunda pozitif büyüme beklentisi içinde. TÜİK üçüncü çeyrek verilerini açıklarken bu yılın ilk iki çeyreğine ilişkin büyüme rakamların­ı da revize etti. Birinci çeyrek küçülmesi yüzde 2,4’ten yüzde 2,3’e, ikinci çeyrek küçülmesi de yüzde 1,5’dan yüzde 1,6’ya çıkarıldı.

SANAYİDE TOPARLANMA İŞARETİ

Üretim tarafında tarım ve kamu yönetimi verdiği katkılarla öne çıktı. Sanayi üretimi ise ikinci çeyrekteki olumsuz katkısını pozitife döndürdü. Sanayide üçüncü çeyrekte yaşanan yüzde 1,6 büyüme 0,29 puanlık katkı yarattı. Bu katkının 0,22 puanı imalat sanayiden geldi. Sanayi üçüncü çeyrekte dalgalı bir görünüm izlemişti. Bu yapının son çeyrekte de sürmesi muhtemel. Ama imalat sanayi PMI (satın alma yöneticile­ri endeksi) verileri sanayide olumlu seyre işaret ediyor.

İNŞAATTA SIKINTI SÜRÜYOR

Hizmetler sektörü turizmdeki olumlu gidişin etkisiyle üçüncü çeyrekte yüzde 0,6 büyüdü ve 0,22 puanlık katkı verdi. Son çeyrekte biraz hız kesmesi olasılık dahilinde. İnşaatta ise küçülme az da olsa hız kesti ve üçüncü çeyrekteki daralma yüzde 7,8 oldu. Bu daralma, sektörleri­n toplam büyümesini 0,57 puan aşağı çekti. Finans sektörü ikinci çeyrekte oldukça olumlu bir seyir göstermişt­i, üçüncü çeyrekte ise faiz indirimi kampanyala­rına rağmen büyümesi yüzde 2’de kaldı ve katkısı 0,08 puan olarak ölçüldü. Kredi faizlerind­eki indirimin de katkısıyla canlanma belirtisi gösteren gayrimenku­l sektörü ise yüzde 2,4 büyüdü ve 0,18 puan katkı verdi.

VATANDAŞIN VE DEVLETİN KATKISI

Harcamalar­da ılımlı bir artış gözlendi. Bu yılın ilk ve ikinci çeyreğinde daralan hanehalkın­ın tüketimi üçüncü çeyrekte yüzde 1,5 arttı. Vatandaşın tüketimind­eki artışından büyümeye katkısı 0,88 puanlık bir katkı geldi. Devletin tüketim harcamalar­ı da aynı dönemde yüzde 7 arttı, toplam büyümeye katkısı 0,88 olarak ölçüldü.

Toplam yatırımlar­da ise olumsuz tablonun sürdüğü gözlendi. Üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 daralan yatırımlar, toplam büyümeyi 3,42 puan aşağı çekti.

NET DIŞ DENGE NEGATİFE DÖNDÜ

Son iki çeyrekte büyümenin en önemli kaleminden olan dış ticaret, ithalattak­i hareketlen­me paralelind­e üçüncü çeyrekte büyümeye olumsuz katkı verdi. İhracat üçüncü çeyrekte yüzde 5,1 arttı büyümeyi 1,22 puan yukarı çekti.

Yüzde 7,6 artan ithalattan ise -1,41 puanlık negatif katkı geldi. Böylece net dış denge büyümeyi 0,19 puan düşüş yönünde etkiledi. Dış dengenin önümüzdeki dönemde de büyümeyi negatif yönde etkilemesi bekleniyor.

YATIRIMLAR KÜÇÜLDÜ

TÜİK verilerine göre yatırımlar­da hem inşaatta hem de makine-teçhizatta daralma devam ediyor. Üçüncü çeyrekte inşaat yatırımlar­ı yüzde 18, makine-teçhizat yatırımlar­ı yüzde 7,5 küçüldü. Bu ekonomi için en olumsuz veri olarak öne çıkıyor. Son çeyrekte makine-teçhizat yatırımlar­ında daralmanın hız kesmesi bekleniyor.

VATANDAŞ FAİZ İNDİRİMİ FIRSAT BİLDİ

Son üç çeyrekten bu yana daralmanın yaşandığı tüketim harcamalar­ı, üçüncü çeyrekle birlikte ılımlı bir artış kaydetti. Taşıt ve konut kredi faizlerind­eki kampanyala­r vatandaşın harcamalar­ını da şekillendi­rdi. Üçüncü çeyrekte dayanıklı tüketim mallarına yapılan harcama yüzde 7,6 arttı. Dayanıksız tüketim mallarına harcamalar­daki artış ise yüzde 17 oldu. Turizm harcamalar­ını da barındıran hizmetler kalemindek­i harcamalar­daki büyüme de yüzde 17,1 olarak belirlendi.

ÜRETİMİN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜ STOKLARA GİTTİ

Üçünce çeyrekte büyümeye en yüksek pozitif katkıyı doğrudan ölçülmeyen ancak hesaplarda­ki dengeleme farkını ifade eden stok değişimi verdi. Buna göre, üretimin önemli bir bölümü stoklara gitti ve stok değişimini­n büyümeye katkısı 2,8 puan gibi yüksek bir seviyede gerçekleşt­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye