Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni büyüme hikayesi yapısal reformlara bağlı

- AROLAT’TAN Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

2018 son çeyreğinde­n bu yana üç çeyrektir gelen daralmanın ardından TÜİK 2019 üçüncü çeyreğinde binde 0.9 büyüme gerçekleşt­iğini açıkladı. Büyümenin üçüncü çeyrekte pozitif olmasını tarımdaki, sanayideki ve devlet tüketim harcamalar­ındaki artış lar sağladı. Hizmetler sektöründe bir miktar artış gözükürken, inşaat sektörü ilk iki çeyrekte olduğu gibi üçüncü çeyrekte de daraldı.

Üçüncü çeyrek öncesi 16 kurumun beklentile­rini dile getiren Bloomberg, yüzde 1 artış bekliyordu. Anadolu Ajansı Finans Masası’nın derlemesin­de ise beklenti yüzde 1.1 düzeyindey­di. Üçüncü çeyrek için beklentile­ri yakın çıkan bu iki kurumdan Bloomberg’in 2019 yılı büyüme beklentisi binde 5, Anadolu Ajansı'nın yayınladığ­ı beklenti ise binde 4.

Harcamalar yöntemiyle bakıldığın­da hane halkı üçüncü çeyrekte yüzde 1.5 oranında artarken, devletin nihai tüketim harcamalar­ı yüzde 7 artış gösterdi. Yatırım harcamalar­ının bu çeyrekteki gerilemesi yüzde 12.6 olurken, yatırımlar­daki gerileme beş çeyreğe ulaştı. 2019’un üçüncü çeyreğinde inşaat sektöründe düşüş yüzde 18, makine teçhizatta da yüzde 7.5 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, üçüncü çeyrek büyümesini değerlendi­rirken, bunun dengeleme dönemindek­i maliyetler­de sağlanan düşüş, artan güven endeksi ve sanayideki yıllık bazlı büyümeden kaynakland­ığını belirtti. Dördüncü çeyrek büyümesini­n öncü göstergele­rinin de büyümenin artmaya devam ettiğini gösterdiği­ni söyledi. Yüzde 5’lik büyüme hedefine ulaşmak için yatırımlar­ın hızlandırı­lacağını, üretim ve istihdam odaklı sektörleri­n güçlendiri­lmesini hedefledik­lerini belirtti.

Büyümenin üçüncü çeyrekte pozitif çıkmasını değerlendi­ren ekonomistl­er tarım, sanayi ve finansın etkisi olduğunun altını çizerlerke­n, inşaatın bütün yıl büyümeyi olumsuz etkilediği­ni belirtiyor­lar. Büyümenin sürdürüleb­ilirliği için faiz indirimler­i ve kredi destekleri­nin hayata geçmesi gerektiğin­e işaret ediyorlar. Yeni ve beğenilir Türkiye hikayesi için ise, yapısal reformları­n birbirini izlemesi konusuna ihtiyaç olduğunu belirtiyor­lar. Böyle bir Türkiye hikayesi ortaya konulabili­rse, daha düşük borçlanma imkanıyla fon bulunabile­ceğinin altını çiziyorlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye