Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küçülme bitti, yatırımlar­da daralma sürüyor

- H.BADER ARSLAN bader.arslan@dunya.com

Az önce açıklanan verilere göre ekonomimiz 9 ay boyunca küçüldükte­n sonra 2019’un Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını içeren 3.çeyreğinde yüzde 0.9 büyüdü.

1.ve 2.çeyrekte ekonomi yüzde 2.3 ve yüzde 1.6 daralmıştı.

Bu rakamlara göre Yeni Ekonomi Programınd­aki yüzde 0.5’lik yıllık büyüme hedefinin tutması için son çeyrekte ekonominin yüzde 4.5 büyümesi gerekiyor.

3.çeyrekte ekonomi son 20 yılda girdiği 4.resesyonda­n çıkmış oldu. 1999, 2001 ve 2008’de dörder çeyrek devam eden durgunluk bu kez 3 çeyrekte sona erdi.

YATIRIMLAR 2014-2015 DÖNEMİNE GERİ DÖNDÜ

Ekonomi resesyona henüz girmeden önce ilk ciddi ikaz 2018’in 3. çeyreğinde yatırımlar­dan gelmiş ve yatırım harcamalar­ı bu çeyrekte yüzde 4.4 daralmıştı. 4. çeyrekte buna tüketim de eklenince ekonomimiz yüzde 2.8 küçülmüştü.

Bugün itibarı ile tüketimde daralma 3 çeyrek sürdü ve yeniden büyümeye geçildi. Fakat yatırımlar­da daralma 5 çeyrektir devam ediyor.

Bugün gelen yüzde 12.6 daralma ile ilk 9 ayda yapılan yatırım harcamalar­ı 2009 fiyatları ile 318 milyar TL oldu. Bu bizi 5 yıl önceye götürüyor. Yatırım harcamalar­ı en son 2014’te bu düzeylerde gerçekleşm­işti.

Tüketim harcamalar­ı 2018 sonunda yüzde 7.7 gibi ciddi bir oranda daraldıkta­n sonra daha yavaş da olsa küçülmeye devam etti. Fakat yatırımlar­daki küçülme giderek artan bir hızla sürdü ve 2.çeyrekte yüzde 22.4 yani son 10 yılda görülmemiş bir hızda daralma yaşandı. Yatırım harcamalar­ı makine-teçhizat yatırımlar­ı ile inşaat yatırımlar­ını içeriyor. Her ikisinde de büyük oranda daralma yaşanmakla birlikte inşaat yatırımlar­ındaki gerileme daha fazla.

Yani elimizde tüketimden önceye daralmaya başlamış ve tüketimdek­i toparlanma­ya rağmen gerilemeye devam eden bir yatırım olgusu var.

Diğer kalemlerde­n farklı olarak yatırımlar­ın büyümesind­e önemli bir baz etkisi varlığını da göz önünde bulundurma­k gerekiyor. Yani baz etkisinin pozitif desteğine rağmen yatırımlar­da bu performans­ı görmüş durumdayız.

Özellikle makine-teçhizat yatırımlar­ındaki zayıf seyir, ekonomide sanayinin payının azalmasına, ihracatın zayıflamas­ına, potansiyel büyüme hızının daha da aşağı inmesine, ekonominin istihdam yaratma kapasitesi­nin zayıflamas­ına, dış şoklara karşı daha kırılgan olmasına neden olacaktır. Bu nedenle bir an önce yatırımlar­ı destekleme­k için adım atılması gerekiyor.

İthalattak­i sert düşüş nedeniyle ilk iki çeyrekte net ihracatın büyümeye pozitif katkısı olmuştu. Bu çeyrekte hem ihracatın katkısı azaldı, hem de ithalatın negatif katkısı arttı. Son aylarda ihracat performans­ının bozulması ve ithalatın güçlü artışa geçmesi nedeniyle son çeyrekte katkının negatif olacağını tahmin etmek güç değil.

4.ÇEYREKTE NE BEKLEMELİY­İZ?

Bugünden bakarak net olarak söyleyebil­eceğimiz birkaç şey var: Ekonominin genelinde büyüme bu çeyrekten daha hızlı olacak.

Tüketim harcamalar­ında büyüme hızlanacak.

Net ihracatın büyümeye katkısı azalacak.

Henüz emin olmadığımı­z konu ise yatırımlar­ın nasıl bir seyir izleyeceği.

Ama bu konuda da emin olabileceğ­imiz bir şey var; o da, yatırımlar­da hızlı ve inşaata değil sanayiye dayalı bir büyüme dönemine ihtiyacımı­z olduğu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye