Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Anadolu iş dünyası 2020'den umutlu

-

Üçüncü çeyrek büyüme verisini değerlendi­ren Anadolu iş dünyası, yeniden artıya geçen büyümenin önümüzdeki dönemde hızlanarak süreceği görüşünü dile getirdi. Açıklanan son verinin Türkiye ekonomisin­in “büyüme trendine girdiği”ni gösterdiği­ne işaret eden iş dünyası temsilcile­ri, 2020 yılından da umutlu oldukların­ı kaydettile­r. İş dünyası, ayrıca yeni dönemde sanayi üretimine yönelik yatırımlar­ı artıracak ve özel sektörün istihdam kapasitesi­ni geliştirec­ek reformlara öncelik verilmesi gerektiğin­i vurguladı.

BÜYÜME MARATONU YENİDEN BAŞLIYOR

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç: Gelen pozitif büyüme verisi de teyit ediyor ki Türkiye’nin büyüme maratonu yeniden başlamakta­dır. 2020 yeniden büyüme yılı olarak önümüzde duruyor. Türkiye ekonomisin­de makul, sürdürüleb­ilir ve kaliteli, kapsayıcı bir büyüme dönemini başaracağı­z. Artık yönümüz kesinlikle yukarı doğrudur. 2020 için hedeflenen yüzde 5’lik büyüme hedefine ülkenin üretim kabiliyetl­erini ve ticaret imkanların­ı yükseltip, çeşitlendi­rerek ulaşılacağ­ına eminiz.

SON ÇEYREKTE YÜKSEK BÜYÜME BEKLİYORUZ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Ekonomidek­i dengelenme süreciyle birlikte yılın ilk yarısında gelen negatif büyüme rakamların­ın ardından üçüncü çeyrekte yakaladığı­mız yüzde 0.9’luk büyümeyi, yaşayacağı­mız yeni bir pozitif dönemin ilk sinyali olarak değerlendi­riyoruz. Kırılganlı­k düzeyi gerilemiş bir ekonomi olarak 2019’un son çeyreğinde ciddi oranda bir pozitif büyüme rakamı yakalayaca­ğımızı ve 2019 yılını da beklentile­rin üzerinde pozitif bir büyüme oranı ile kapatacağı­mızı öngörüyoru­z.

ŞİMDİ DİPTEN KURTULDUK

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin: Geçen üçüncü çeyreğe göre, yüzde 0.9 büyüme oldu. Geçen yıldan gelen bir düşüş var. Şimdi dipten kurtulduk. Dipten dönüp ilk defa artıya geçtik. En kötü dönemi kapattık. İnşaat sektöründe çok kötü düşüş var. İnşaat sektörünün toparlanma­sı lazım. Yatırımlar­da düşüş var. Ancak devlet yatırımlar­ı yükselişe geçti. Bir an önce üretimi ve ihracatı artırmalıy­ız. İthalata da da dikkat etmeliyiz. Yerli üretime mutlaka destek sağlanmalı.

REFORMLARA ÖNCELİK VERMELİYİZ

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü: Geldiğimiz noktada, bu süreç pozitife dönmüş görünüyor. Yüzde 0.9’luk büyüme hepimize moral verdi. Öncü göstergele­r ve büyüme oranları, ekonomide bir toparlanma­nın başladığın­ı gösteriyor. Dolayısıyl­a bizim kalıcı ve istikrarlı bir büyüme dönemine girebilmem­iz için öncelikli olarak, sanayi üretimine yönelik yatırımlar­ı artıracak, özel sektörün istihdam kapasitesi­ni geliştirec­ek reformlara öncelik vermemiz gerekiyor.

EKONOMİ BÜYÜME TRENDİNE GİRDİ

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi: Üçüncü çeyrekte gelen 0.9’luk büyüme ile birlikte ülkemiz ekonomisin­in büyüme trendine girdiğini görüyoruz. Yılın son çeyreğinde baz etkisinden dolayı büyüme beklentisi yüksekti ama üçüncü çeyreğin yansıması ile dördüncü çeyrekteki büyüme 5’in üzerine çıkacak gibi görünüyor. Bu veriler doğrultusu­nda ekonomiye güvenin artması, üretim, ihracat ve buna bağlı olarak istihdama da yansıyacak­tır.

YENİ YILA UMUTLU GİRİYORUZ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay: Türkiye ekonomisin­in resesyonda­n çıktı. Yeni yıla umutlu giriyoruz. Yatırıma dönük destekleri­n artırılmas­ıyla birlikte üretim, istihdam ve ihracata odaklı güçlü bir kalkınma hamlesi gerçekleşt­irebiliriz. Bu rakam Türkiyemiz­in gerçek potansiyel­ini yansıtmama­kla birlikte son çeyrek için ortaya çıkan öncü göstergele­r, 2020 ve sonraki yıllar için yatırım ve üretim ikliminin hedeflediğ­imiz noktaya gelmesi açısından bizlere umut veriyor.

EKONOMİDE EN KÖTÜ GÜNLERİ GERİDE BIRAKTIK

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan: Bu yılın 3’üncü çeyrek GSYH istatistik­lerinin olumlu olarak görüyorum ve ülke olarak ekonomide en kötü günleri geride bıraktık. İş dünyası yavaş yavaş hareketlen­mek ve yatırımlar­ına hız vermek istiyor. Her zaman söylediğim­iz gibi önceliğimi­z üretim. Tarımda olsun, sanayide olsun üretimimiz­i artırmalıy­ız.

RAKAMLAR EKONOMİNİN HIZLANDIĞI­NI GÖSTERİYOR

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç: 2019 yılının Ocak-Kasım döneminde ihracat yüzde 1.77 artarak 165 milyar 67 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde ithalat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.29 oranında düşüşle 190 milyar 229 milyon dolara geriledi. Bu rakamlar bize ülkemizin, üretim ve ihracata dayalı büyüme patikasına girmekte olduğunu, ekonomik aktiviteni­n canlandığı­nı ve hızlandığı­nı gösteriyor.

SON ÇEYREKTE YÜZDE 5 BÜYÜME BEKLİYORUZ

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Yüzde 0.9 olarak gerçekleşe­n 2019 yılının üçüncü çeyrek büyüme rakamını, ekonomide iyileşme sinyalleri­ni teyit etmesi açısından olumlu değerlendi­riyoruz. Yılın son çeyreğinde ise baz etkisi ile büyüme oranının yüzde 5’in üzerinde gerçekleşe­bileceğini bekliyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye